Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила понад мільярд доларів через тіньові схеми в енергетиці за минулої влади – голова СБУ.



Мар`яна Драч, Сергій Собуцький

Прага, Київ, 20 червня 2005 року - Бюджет України втратив понад мільярд доларів через тіньові схеми в газовій сфері, заявляє голова Служби безпеки України Олександр Турчинов. В інтерв''ю тижневику "Дзеркало тижня" Турчинов повідомив про те, що порушено низку кримінальних справ у зв''язку з діяльністю компанії "Нафтогаз" України і посередників у постачанні туркменського газу українським споживачам. При цьому Турчинов назвав дві компанії посередники - "Eural Trans Gas" і "РосУкрЕнерго" .

Аналітик радіо "Свобода" з питань корупції і злочинності Роман Купчинський тривалий час досліджував якраз це питання . Як саме могли відбуватися тіньові схеми?

Роман Купчинський: "Все почалося з того, що керівництво НАК “Нафтогазу України” і російського “Газпрому” домовилися створити офшорну фірму в Угорщині, яка мала бути так званим оператором туркменського газу до України. Ця фірма була зареєстрована трьома безробітними румунами. Український уряд платив за послуги цій фірмі тим, що віддавав понад 13 млрд. куб. метрів газу, які могла сама НАК “Нафтогаз” спокійно реалізувати з“Газпромом”. Вартість 13 млрд. куб. метрів на західному ринку становить понад мільярд доларів".

Невдовзі одного посередника для поставок туркменського газу в Україну замінив інший. Чому так сталося? Продовжує Роман Купчинський:

"Почали з`являтися публікації в українській, російській, західній пресі, посол США в Україні казав, що фірма “Eural trans gas” - тіньова структура. Тоді минулого року в липні створили нову структуру під назвою “РосУкрЕнерго”.

Нову фірму зареєстрували у Швейцарії. Згідно з угодою її засновники - дочірня компанія “Газпромбанку” АГАРосГаз Голдинг та австрійська фірма "Raiffeisen Investment AG". Проте минулого тижня представник австрійської фірми заявив, що його компанія сама не володіє половиною акцій “РосУкрЕнерго”, а лише представляє групу український бізнесменів.

Роман Купчинський: "Ті так звані українські інвестори, які є в "Raiffeisen Investment AG", не названі поки що. Чому “Нафтогаз України” не став власником 50% “РосУкрЕнерго”? Чому НАК віддав цю можливість групі приватних осіб, які не пов’язані ніяк юридично з українською державою?"

Голова СБУ висловив думку, що розслідування приведе до дуже серйозних посадових осіб в Україні і Росії, які стояли за цими схемами. Хто ці люди?

Роман Купчинський припускає, що операцію схвалювали на президентському рівні:

"Вірогідно, що Кучма і Путін домовлялися про створення цієї фірми “РосУкрЕнерго” і погодилися на те, що приватні особи будуть там фігурувати і будуть брати гроші, які Україна сплачувала за транзит туркменського газу. Ці гроші йшли до рук приватних осіб, які сиділи в "Raiffeisen Investment AG". Де ті гроші поділи? Хто є в цій групі приватних інвесторів – там і лежить ключ цієї цілої справи".

Звинувачення у махінаціях категорично заперечує колишній голова правління «Нафтогазу України» Юрій Бойко. На його переконання, зараз слід опікуватись ціною на газ для України, аніж організовувати пошуки відьом. Як сказав Бойко, сумнівні розмірковування про нюанси постачання туркменського газу в Україну врешті-решт можуть закінчитися підвищенням для України спочатку ціни на російський газ, а потім автоматично і на туркменський.

Юрій Бойко: "Газові відносини між Україною і Росією узгоджені в 16 договорах. І якщо ми зачіпаємо хоча б один із них, то одразу виникає можливість перегляду решти. Тому, коли ми виходимо на переговори з російською стороною, у нас має бути чітка позиція. Ціна і умови повинні бути такими, як нинішнього року. Тоді ми позбавимо можливості переглядати ціни і туркменській стороні. І тоді ми не будемо перекладати проблеми у переговорах на плечі населення, про що зараз посилено говориться, коли декларується необхідність підвищення цін на газ для населення".

Тим часом голова СБУ Олександр Турчинов не виключає, що комусь уже тепер спадає на думку використовувати злочинні схеми з поставками газу в Україну у своїх корисливих цілях. Він висловив сподівання, що чиновникам, які перебувають на відповідальних посадах і керують сферою ПЕКу, вистачить волі спрямовувати мільярди в державний бюджет, а не на власні офшорні рахунки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG