Доступність посилання

ТОП новини

Чому народні депутати не ухвалюють закони, які б полегшили Україні вступ до СОТ?


Влада Саюк

Київ, 24 червня 2005 року - Сьогодні парламент ухвалив три законопроекти з 22, які уряд розробив та схвалив для вступу України в СОТ.

Загалом законопроекти у сесійну залу для голосування виносяться останні три дні. У середу депутати не ухвалили жодного з винесених законів. У четвер з 14 проголосували лише один.

Представники пропрезидентських та проурядових фракцій, як твердять депутати, навмисно ставлять урядові палки в колеса і не ухвалюють потрібних законів. Натомість опозиціонери свої дії пояснюють - більшість законів зашкодять самій Україні та виробникам.

Сьогодні в ухваленні сотівських законів в парламенті намітився прогрес. За день роботи депутати вже ухвалили три таких закони. У порівнянні з результатами попередніх двох днів це прорив. Адже за середу та четвер далі сесійної зали пішов лише один законопроект.

Загалом уряд розробив 22 закони, які потрібно ухвалити, в першу чергу, для того, щоб країна могла вступити до СОТ. Проте народні депутати твердять, що більшість законів недоопрацьовані, а деякі з них зашкодять українським виробникам, тому вони і не ухвалюються.

Ярослав Сухий, народний депутат фракції “Демократична Україна”.

Ярослав Сухий

Я до цього часу не зрозумів, чому для того, щоб нас прийняли до СОТ, нам необхідно зняти мито на вивіз соняшника, нам необхідно зняти вивіз, щоб вивозити чорні метали.

Я не розумію, чому для того, щоб вступити в СОТ, ми повинні поступитися частиною наших національних економічних інтересів. Ми не можемо стояти за ті законопроекти, які завдають шкоди тільки тому процесу, який щойно прийнявся, в процесі становлення і розвитку нашої економіки.

Цей популізм, дешева демагогія і плюс шантаж на державному рівні не до лиця любому уряду. Які переваги нам дає вступ до СОТ? Наприклад, для створення робочих місць – нічого. Для продуктивності праці – нічого. Може для просування наших товарів за кордон? Нічого.

Влада Саюк

Представники пропрезидентських фракцій, як твердять народні депутати, навмисно не голосують за розроблені урядовцями закони. Якщо найближчим часом закони не ухвалять, то Україну у світовій організації торгівлі випередить Росія, а це, в свою чергу, означатиме, що після північного сусіда країні у світову організацію вступити буде ще складніше.

Володимир Яворівський

Є дві тенденції серед тих, хто не ухвалює ці законопроекти. Одна – це така тупа, вибачте, українська хвиля, яка просто нічого не хоче, яка вважає, що ми маємо до цього прикорня азіатського бути прив’язані.

І друга тенденція – це наша так звана опозиція, яка також, так би мовити, зацікавлена в тому, щоб ВР не функціонувала повноцінно, щоб цими законопроектами допекти Юлії Тимошенко, допекти і, скажімо, нашим міністрам і так інше.

Влада Саюк

Говорив народний депутат член фракції “Наша Україна” Володимир Яворівський.

Згідно з тими законами, які ухвалили в п’ятницю, Рада має намір зобов’язати підприємства, які виробляють автомобілі, мотоциклі і запчастини, на продукції не писати, що "країною походження є Україна", адже понад 50% запчастин до українських авто виробляються в інших країнах, а в Україні вони лише збираються.

Інший законопроект передбачає, що ввозити в країну автобуси та вантажні автомобілі, яким більше 8 років, буде заборонено.

Третій визначає загальні засади розміщення й поширення на ринку безпечної для життя й здоров''я продукції, регулює відносини між органами влади, виробниками, розповсюджувачами й споживачами такої продукції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG