Доступність посилання

ТОП новини

Американські діячі пропонують адміністрації Буша нову стратегію щодо України.


Сергій Драчук

Прага, 29 червня 2005 – Три колишні держсекретарі США, двоє колишніх радників із нацбезпеки й один колишній міністр оборони закликають Сполучені Штати Америки очолити допомогу Україні в здобутті членства в Європейському Союзі й НАТО. На думку авторів щойно оприлюдненої заяви, адміністрація президента США Джорджа Буша має домогтися від ЄС “недвозначного зобов’язання мати відчинені двері для можливого вступу України в ЄС”, а від союзу НАТО – зобов’язання започаткувати для України “план дій для здобуття членства” після “вільних і чесних парламентських виборів” 2006 року.

Керівники України ще мають багато що зробити, щоби здійснити надії “помаранчевої революції”, а тим часом багато оглядачів занепокоєні неоднозначним поступом перетворень у країні – це визнають автори нової пропозиції стратегії США щодо України. Українські реформи мають починатися в самій Україні, наголошують колишні державні секретарі США Мадлейн Олбрайт, Джеймз Бейкер і Генрі Кисинджер, колишні радники з національної безпеки Збиґнев Бжезинскі й Брент Скоукрофт, колишній міністр оборони США Франк Карлуччі, а також керівник вашинґтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень Джон Гамр. Саме цей Центр і влаштував розробку пропозиції, яку підготувала директор програм Росії й Євразії Центру Селест Воландер.

Але автори заяви зазначають, що США в тісній співпраці з ЄС мають відіграти провідну роль в українських перетвореннях і в інтеґрації України в євроатлантичну спільноту. США мають кинути виклик українським керівникам і суспільству, щоб вони здійснили необхідні для цієї інтеґрації зміни, і мають створити широкі можливості для українського керівництва й суспільства, щоб усунути перешкоди перед поступом. Звідси й назва пропонованої стратегії – “Виклик і можливості”.

Для її втілення зовсім мало часу, заявляють американські діячі, що підписали документ. Парламентські вибори в Україні заплановано на березень 2006 року, а відтак США мають уже до кінця року 2005-го створити для України низку викликів і можливостей.

Серед них – не тільки вже згадані обіцянки можливого вступу до ЄС і НАТО, які, на думку авторів стратегії, повинні стати не автоматичним зобов’язанням, а викликом для керівників і громадян України, щоб вони створили європейську демократію й ринкову економіку. Йдеться в документі і про підтримку розширення реґіональної групи ГУАМ, і про підтримку розвитку стабільних і конструктивних узаємин України з Росією, і про зняття з України обмежень за поправкою Джаксона–Ваника, і про допомогу Україні побороти корупцію чи зміцнити свою енергетичну незалежність на ринкових засадах, і про розвиток бізнесового діялогу й обміну експертами між Україною і США. Також запропоновано долучити Україну до спеціяльної американської урядової програми допомоги країнам, що розвиваються, з назвою “Виклик тисячоліття”.

Україна важлива для США не лише зі стратегічних причин – сама довіра до США може похитнутися, якщо США не зможуть їй допомогти, мовиться в документі про пропоновану американську стратегію щодо України, – а тому Сполучені Штати Америки мають перетворити Україну на свій пріоритет.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG