Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі політики знову сперечаються навколо запровадження суворішого антитерористичного закону.


Надія Кандиба

Німеччина, 8 липня 2005 - Після терактів у Лондоні дискусія про вживання додаткових заходів безпеки розгорілася і в Німеччині. Консервативна опозиція вказує на недоліки превентивних заходів, які вживалися раніше. Тим часом авіакомпанія Lufhansa заради підвищення безпеки на борту літаків, а також скорочення черг під час реєстрації перед відльотом перевіряє можливісь розміщення на бортових картках біометричних даних пасажирів.

Відразу після того, як стало відомо про серію вибухів у Лондоні, рівень тривоги в Берліні підняли до жовтої позначки – другої з трьох можливих. Серед політиків розгорілася дискусія про вживання додаткових заходів безпеки. Заступник голови фракції блоку ХДС/ХСС у Бундестазі Вольфґанґ Босбах наголосив на доцільності створення спільної антитерористичної бази даних. Міністр внутрішніх справ Баварії Ґюнтер Бекштайн, хоча й не вбачає безпосередньої загрози для Німеччини, але вказує на існування, як він сказав, “абстрактної небезпеки”.

“У погрозах йшлося про те, щоб уряди західних країн вивели свої війська з Афганістану та Іраку. Навіть якщо німецьких військ немає в Іраку, вони присутні в Афганістані. Там наших солдатів навіть більше, ніж британців. Отже, ми теж перебуваємо під прицілом”, - сказав Бекштайн.

Профспілки німецької поліції вказують на існування цілої низки недоліків у системі безпеки, яка нині існує в Німеччині. Правоохоронці - так само, як і консервативна опозиція, - наполягають на ухваленні більш суворого третього пакету антитерористичних законів. Спілка німецьких криміналістів критикує, що після терактів у Нью-Йорку в Німеччині так і не провели ретельної експертизи німецької політики безпеки. Червоно-зелена коаліція відхиляє вимоги про запровадження додаткових антитерористичних законів. Водночас соціал-демократи та “зелені” підтримують ідею ще раз перевірити на ефективність ті заходи, які вже вжито. Говорить берлінський сенатор з внутрішніх питань, представник СДПН Ергард Кертинґ:

“Я вважаю доречним зібратися з моїми співробітниками і поговорити, чи ми вжили всіх необхідних превентивних заходів”.

Поки німецькі політики сперечають навколо додаткових антитерористичних законів, авіакомпанія Lufhansa робить конкретні кроки в напрямку підвищення безпеки на своїх рейсах. Нині відбувається випробування системи, яка дозволяє наносити на бортові картки закодовані в цифровій формі відбитки пальців пасажирів. Це зробить фактично неможливим, щоб на борт літака потрапив незареєстрований пасажир. Критики, однак, побоюються зловживання такою системою з боку організованої злочинності, представники якої можуть знайти шляхи для того, щоб заволодіти відбитками пальців великої кількості громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG