Доступність посилання

ТОП новини

Світ попереджає Іран.


Василь Зілгалов


Прага, 10 серпня 2005 – Представник ядерної аґенції ООН пан Петер Ріквуд повідомляє у середу з Відня про те, що продовження надзвичайної наради з приводу іранських ядерних приготувань можливе у четвер. Сторони ще не дійшли згоди щодо заключної резолюції. Але світ продовжує реаґувати на цю подію і уважно стежить за перебігом дискусії. Адже йдеться про запобігання розповзанню ядерних технологій у гарячих точках світу і відомо, що Іран вже давно намагається стати самостійним ядерним гравцем у зоні постійних конфліктів. Детальніше по це у наступному матеріалі мого колеги Василя Зілгалова.

Президенти США та Ірану обмінялися досить жорсткими посланнями з приводу рішення Тегерану відновити свою ядерну програму. Але американський глава все ж висловив певний оптимізм з приводу присутнього у зверненні іранського президента Махмуда Ахмедінеджада бажання продовжувати переговори з європейськими країнами.

Хоча у висловлюваннях президента США прозвучало неприховане занепокоєння іранськими ядерними амбіціями. Зокрема, під час зустрічі з журналістами у своїй літній резиденції у штаті Техас у вівторок Джордж Буш сказав наступне:

“Ми категорично засуджуємо іранські спроби розвивати програми на кшталт збагачення урану, що веде до створення ядерної зброї. Іншими словами, іранці стверджують, що вони діють в рамках міжнародних норм але ми знаходимо, що вони не діють згідно із цими міжнародним нормами і маємо глибокі підозри щодо їхніх намірів”.

Американський президент також закликав своїх європейських колег з Німеччини, Великобританії та Франції докласти всіх зусиль для позбавлення Ірану від його ядерних амбіцій.

Нагадаємо, що новий президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив у вівторок, що його країна не робила нічого незаконного відновлюючи процес збагачення урану і також підкреслив, що пропозиції трійки ЄС щодо зупинення Іраном ядерної активності були “образливими” для його країни. Разом з тим іранський глава пообіцяв запропонувати нові ідеї для продовження переговорів з трійкою ЄС одразу ж після завершення формування його урядового кабінету.

Зокрема, представник Ірану на переговорах з МЕҐАТЕ у Відні Сірус Насері сказав журналістам наступне:

“Дії з відновлення збагачення урану в Ісфагані зовсім не були направлені на залякування чи провокування наших партнерів. Це були намагання вийти з глухого кута, з безнадії у переговорах з європейцями і щоб вони могли дійти згоди з нами”.

А офіційний представник Білого дому Адам Ерелі висловив сподівання що переговори у Відні принесуть позитивний результат. зокрема він сказав:

“Ми співпрацюємо з європейцями, з іншими відповідальними особами щоб прийти до відповіді, яка б повністю відповідала занепокоєнням світовій спільноті, котра наполягає на важливості припинення збагачення урану і відповідальної співпраці з МЕҐАТЕ і маємо добрий шанс на позитивний результат”.

Я ще раз нагадаю позицію української влади. Ось заявив у вівторок з приводу переговорів у Відні перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко:

“Ми визнаємо право держав – у тому числі, звичайно, й України – на виробництво пального для своїх атомних електростанцій. Але абсолютно з додержанням відповідальності – щоб цей процес відбувався з гарантією моніторингу з боку МАГАТЕ”.

І додам, що свого часу Україна припинила співпрацю з ірано у ядерній галузі у зв’язку з міжнародними санкціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG