Доступність посилання

ТОП новини

Торгівля Людьми: Дещо інший путівник Німеччиною для жінок.


Людмила Ваннек

Прага, 8 серпня 2005 - Знову тема торгівлі жінками зі східної Європи виникла у Європі Західній. Німецький тижневик "Дер Шпігель" в своєму останньому числі помістив фотографію напівголої жінки у чорній сексуальній білизні (панчохах з підтяжками), на червоному оксамитовому ліжку (звичні аксесуари будинків розпусти) і підписав: “Ураїнська проститутка в Гамбургу”.

Йдеться про спеціальний "Путівник Німеччиною для жінок".

Власне, і не про проституток, а про торгівлю жінками і про те, як німецька організація (разом з українською) намагаються цьому запобігти.

Брошура, яку неофіційно назвали “Дещо інший путівник Німеччиною”, - це спільний проект німецького Товариства технічної співпраці і українського центру “Ла Страда”. Керівник програми для національних меншин Товариства технічної співпраці, Пані Федерсон повідомила радіо “Свобода”:

Пані Федерсон

У першому накладі ми якраз зараз друкуємо тисячу екземплярів, і вони будуть роздані в Україні, але вони російською мовою.

Людмила Ваннек

Чому саме російською? Повідомила менеджер української “Ла Стради” Світлана Колесникова.

Світлана Колесникова

Російську мову ми обрали тому, що в Німеччині переважає російська мова серед тих людей, які там знаходяться, які не оригінального німецького походження.

Людмила Ваннек

На які саме поради з путівника варто звернути увагу тим, хто планує подорожувати закордон, зокрема в Німеччину?

Світлана Колесникова

Потрібно перед тим, як їхати закордон, перевірити все, що тільки можливо перевірити. Наприклад, якщо це робота закордоном. Фірма, яка працює посередником у цьому виді діяльності, повинна мати відповідну ліцензію. Цю ліцензію також можна перевіряти. Тобто, наприклад, фірма, яка працює в Німеччині, повинна мати ліцензію. Якщо люди знає номер цієї ліцензії, вона може подзвонити до нас на гарячу лінію по суботах з 10-ої до 2-ої години, до нас у цей час приходять представники з Державного центру зайнятості, які можуть надати інформацію з приводу того, чи має ця фірма ліцензію, чи ні, на що видана цій фірмі дана ліцензія.

Бажано, якщо це робота, переконатися у змісті контракту. Контракт, який надається людині, повинен бути на зрозумілій мові, себто українською чи російською. Якщо людина його читає, то бажано, щоби вона розуміла всі без винятку фрази, щоби не було такого, як “та інше”, “інші види робіт”. Якщо є можливість, то бажано проконсультуватися з юристом.

Якщо це туристична поїздка, то для того, аби оформити туристичну візу, необхідно, щоби був тур, замовлені місця в готелі, тоді видається туристична віза.

Якщо ж людина хоче поїхати для одруження, то тут також такий важливий момент, що віза нареченої не дає права на роботу, тобто вона дає право на те, щоби людина поїхала, одружилася, але не дає права на роботу.

У випадку одруження також бажано пам’ятати про те, що це інша країна, інші закони, а також важливо дізнатися, які людина має права при розлучені на власність, на дітей і таке інше.

Людмила Ваннек

Усі ці поради можна знайти у “Путівнику для жінок”, який незабаром буде представлений в Україні. Про це розповіла Пані Федерсон з Товариства технічної співпраці і дуже зраділа, між іншим, що сьогодні український слухач про це дізнається першим.

Пані Федерсон

Ах, справді це чудово. Ми маємо в середині серпня, 18-19 числа, круглий стіл в Києві, там буде брошура представлена і відтоді її можна буде роздавати. Через такі організації, як “Ла Страда” путівник можна отримати.

Людмила Ваннек

Повідомила Пані Федерсон, а Світлана Колесникова уточнила:

Світлана Колесникова

Він не продається. Його будуть розповсюджувати по тих місцях, де люди мають найбільші ситуації з приводу поїздки закордон, наприклад, це посольства чи це, може, якісь публічні заклади.

Людмила Ваннек

Німецька колега Світлани Колесникової розповіла щодо путівника плануються й інші проекти: відеофільми, зустрічі з особами, які вже зазнали проблем закордоном, адже йдеться і про тих, кого це торкається, і про тих, кого це торкнутися може, бо ж ніхто, на думку авторів проекту, від такого досвіду не застрахований.

Пані Федерсон

Ми хочемо спочатку побачити, як все це пройде.

Якщо у нас буде можливість, то ми зможемо більше путівників надрукувати, і я сподіваюся, що ми цей проект зможемо розширити на інші країни Східної Європи.

Людмила Ваннек

Колега Пані Федерсон з української “Ла Стради” продиктувала номер телефону, за яким безкоштовно можуть дзвонити ті, хто опинився у складній ситуації з торгівлею людьми.

Світлана Колесникова

Це національна гаряча лінія по запобіганню торгівлею людьми. Вона працює в Україні у Києві у нашому центрі “Ла Страда” (Україна).

Номер цієї лінії по регіонах України безкоштовний – це 8 800 500 22 55.

Якщо дзвони з Києва та з-закордону – це 205 37 36 або 205 36 94. Наша лінія працює з 9-ої до 8-ої години кожного дня, окрім неділі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG