Доступність посилання

ТОП новини

Як сприйняли відставку Зінченка в Брюсселі?


Славко Волинський

Брюссель, 6 вересня 2005 - Відставку Олександра Зінченка з посади керівника секретаріату Президента України не обійшла увагою майже жодна бельгійська газета. Навіть безкоштовний, але найбільш тиражний часопис “Метро” сьогодні розмістив на першій сторінці фотографію пана Зінченка і як заголовок вмістив його цитату про те, що корупція в Україні за нинішньої влади вища, ніж за часів попередньої. Про назрівання внутрішньополітичної кризи в Україні миттєво стало відомо і в Європейській комісії та Європейському парламенті. Як реагують офіційний Брюссель, а також політики і бізнесмени на останні події в Україні?

Речник Європейської комісії Емма Едвін, відповідаючи на запитання радіо "Свобода", виявила неабияку обізнаність про відставку чільного українського урядовця, однак коментувати для ефіру деталі конфлікту між Олександром Зінченком і секретарем Ради національної безпеки і оборони України Петром Порошенком з етичних причин відмовилась. А офіційна позиція Єврокомісії така:

“ Кожна влада переживає моменти непорозуміння, інші тяжкі моменти всередині політичного керівництва держави. Але українська влада мусить знайти вихід із цієї ситуації, щоб вона не позначилась на міжнародному співробітництві й не зашкодила поглибленню стосунків із Європейським Союзом, і Україна зуміла вчасно виконати План дій щодо співпраці з Євросоюзом”, - сказала речниця Європейської комісії.

Відставку одного із колишніх соратників Віктора Ющенка також обговорюють в кулурах Європарламенту. Про це повідомив радіо "Свобода" помічник голови підкомітету Європейського парламенту у справах України Роберт Хайшел. За його словами, парламентарі вважають, що міжнародному іміджеві України серйозно може зашкодити не сама відставка Олексадра Зінченка, а його звинувачення в корупції тих осіб , які в перших шеренгах стояли на Майдані Незалежності під час Помаранчевої революції.

А що говорять представники бельгійського бізнесу про внутріполітичні конфлікти в Україні? Керівник фармакологічної компанії “Дрі Фарма” Лео Дебайло сказав радіо "Свобода", що наразі почекає з планами інвестувати в економіку України. На його думку, становище там іще нестабільне для того, щоб вирушати туди з інвестиційними проектами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG