Доступність посилання

ТОП новини

Соратники Тарасюка і Бутейка в Криму хочуть оголосити лідера фракції “Родина” у російській Держдумі персоною нон-ґрата в Україні.


Володимир Притула

Симферополь, 5 вересня 2005 - У Криму низка політичних і громадських організацій автономної республіки виступила з вимогою оголосити лідера фракції “Родина” у Державній думі Росії Дмитра Рогозіна персоною нон-грата в Україні. Представників кримської громадськості обурили заяви російського депутата під час перебування у Криму про необхідність надати російській мові статусу державної в автономії, а також заклики приєднати Україну до Росії.

Лідер фракції “Родина” у російському парламенті Дмитро Рогозін відвідав Крим позаминулої неділі. Його візит був неофіційним і коротким. І якби не публікації в одній із симферопольських газет його виступів на зустрічі з активістами проросійських організацій, то був би й малопомітним.

Однак стали відомі його заяви про те, що Крим завжди був російським, бо там, де пролилася російська кров, там і російська земля; стали відомі його прогнози щодо серйозного конфлікту в Україні на мовному ґрунті, а також його обіцянки повідривати руки тим, “хто намагається накласти заборону на російські школи в Криму”. І всі звернули увагу на оприлюднення його головної мети: “возз’єднання Росії та України”.

Лідер кримських рухівців Леонід Пілунський:

“На нашу думку, це твердження є свідомим нехтуванням фактів та перекручуванням реальної ситуації із реалізації права національних меншин, зокрема російської, на освіту України в цілому та у Криму особливо.

Висловлювання Рогозіна, на нашу думку, є провокаційними і такими, що спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Криму. Останній заклик Рогозіна є, на нашу думку, свідомим закликом до ліквідації державної незалежності України та поглинання її Росією.

У зв’язку з викладеним вище ми вимагаємо оголосити Рогозіна, депутата Держдуми Росії, персоною нон-ґрата”.


Леонід Пілунський виступив від імені низки політичних і громадських організацій Криму. Він повідомив, що відповідна заява пішла до Президента, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради та міністра закордонних справ України. Оскільки останній – Борис Тарасюк – є ще й лідером Народного Руху, то керівництво цієї партії розгляне цю заяву і на своєму засіданні.

Дмитро Рогозін не обмежився заявами, зробленими у Криму. Повернувшись до Москви, він підняв тему належності Севастополя. Днями в ефірі радіостанції “Эхо Москвы” він заявив, що спроби скорочення терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Криму можуть призвести до перегляду статусу Севастополя.

Російський депутат стверджував, що в 1948 році “зруйноване війною місто-фортеця Севастополь був виведений зі складу Кримської області, і тому документ 1954 року, рішення Хрущова про передачу Кримського півострова до складу України, не поширюється на Севастополь. По суті, на сьогодні Севастополь є містом прямого російського підпорядкування”.

Голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін, який теж підписав вимогу про оголошення Дмитра Рогозіна персоною нон-ґрата в Україні, так прокоментував цю заяву російського депутата.

Олег Фомушкін: “Російською Федерацією не виконується договір щодо перебування військ Чорноморського флоту. Тобто, немає сьогодні інвентаризації їх земель, споруд, які сьогодні є, конфлікт на мисі Сарич і так далі.

Гідрографічна служба сьогодні, як належало б за договором, не передана, ті суми, які сплачує РФ за оренду, не відповідають всім міжнародним стандартам - ця сума значно менша. У такій ситуації насправді є певні сили, які намагаються створити цей конфлікт між РФ та Україною і поглиблювати його”.


Це була думка голови кримської організації УНП Олега Фомушкіна. А його колега по партії, голова Всекримського товариства “Просвіта” Сергій Савченко відзначив, що російські політики намагаються вплинути на політичну ситуацію в Україні і, зокрема, в Криму напередодні парламентських виборів. І саме тому на прикладі Дмитра Рогозіна необхідно припинити таке втручання у внутрішні справи України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG