Доступність посилання

ТОП новини

Live Битва за Бахмут. Хроніка оборони міста-фортеці (оновлюється)

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) веде живий блог про битву за Бахмут

Битва за Бахмут: головне

Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти на підступах до нього з липня 2022 року. У грудні наступ посилився – передусім за рахунок частин, які відступили з правобережжя Херсонської області. Крім того, місто стало головною ціллю ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, відомого як «кухар Путіна». За оцінками аналітиків, з військової точки зору захоплення Бахмуту не мало сенсу, оскільки не давало тактичних переваг.

На початку 2023 року значно посилились атаки на Соледар – містечко на північному сході від Бахмуту, на відстані близько 20 км. 25 січня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий підтвердив, що українські війська відійшли від Соледару. Після захоплення Соледару війська агресора продовжували просуватися як на флангах Бахмуту, так і в самому місті. До квітня 2023 року Бахмут, окрім декількох найбільш західних позицій, був окупований. Офіційно у ЗСУ про вихід з міста не заявляли. В середині травня українські захисники розпочали наступальні дії на північ (в районі Берхівки) і південь від Бахмуту (в районі Кліщіївки) з метою відбити стратегічні висоти та вирівняти лінію фронту – успішно. 15-17 вересня, після тривалої контрнаступальної кампанії, Сили оборони України відновили свої позиції у двох найважливіших точках на південь від Бахмуту: Кліщіївці та Андріївці.

Далі бої тривали, проте лінія фронту суттєво в жодну сторону суттєво не рухалась. Ситуація значно ускладнилась після захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року. Відтоді загарбники продовжили просуватися на захід від міста і водночас посилили тиск на Бахмутському напрямку, – тут епіцентром зусиль російських військ став Часів Яр. На цій ділянці фронту агресор з другої половини квітня просунувся у Богданівці і зайшов на східну околицю Часового Яру. Аналітики припускають, що агресор може зосередити свої зусилля саме на ньому, або ж на Торецьку, що лежить на південь – і таким чином обійти Часів Яр та посунути на Краматорсько-Слов'янську агломерацію.

Донбас Реалії веде живий блог про битву за Бахмут.

13 грудня 2023 року

Бахмут, 13 грудня. Згідно з ранковим зведенням Генштабу ЗСУ, епіцентром атак на північному заході залишаються Богданівка та Іванівське, на півдні – Андріївка та Кліщіївка. Напередодні Сили оборони взяли терикон шахти імені Гагаріна на околиці Горлівки.

Авіаудар завдано по Костянтинівці. Загалом минулої доби Росія неактивно використовувала авіацію на східному фронті.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

12 грудня 2023 року

Бахмут, 12 грудня. На північний захід від міста триває натиск російських військ на Богданівку, на південь – Андріївку, Кліщіївку та Південне, повідомляє Генштаб ЗСУ. За даними DeepState, РФ має просування біля Хромового. У напрямку від Бахмута до Сіверська російські війська штурмували Спірне та Веселе, біля останнього у агресора є прогрес. DeepState характеризує ситуацію як таку, що погіршується: констатує перехід до Часовоярської оборонної операції.

Водночас ВСУ вдалося просунутися під Горлівкою і зайняти там терикон.

Авіаударів не було.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

11 грудня 2023 року

Бахмут, 11 грудня. На північний захід від міста, за даними Генштабу ЗСУ, російські війська штурмували Григорівку та Богданівку. Біля останньої, а також біля Хромового, мають прогрес, констатує DeepState. На півдні – Андріївку та Кліщіївку. За даними DeepState, біля Кліщіївки агресор веде бій за висоти (пропаганда РФ ще минулого тижня святкувала їхнє взяття). У напрямку від Бахмута до Сіверська війська РФ штурмували Веселе. На південь від Роздолівки на вихідних фіксувалося їхнє просування. Авіаудари: Часів Яр, Торецьк.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

10 грудня

Ситуація на сході «складна», сили РФ наступають по всьому фронту – Сирський

Ситуація на сході України залишається «складною», зазначив командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський.

Сирський провів нараду з командирами підрозділів, які тримають оборону на Східному напрямку. Командування «проаналізувало обстановку та розглянуло варіанти подальших дій», каже він.

«Оперативна ситуація на сході залишається складною. Ворог не припиняє ведення наступальних дій по всьому фронту», – зазначив Сирський.

Під час наради командувач Східного угруповання військ та командири «схвалили необхідні рішення та вжили заходи для забезпечення стійкості нашої оборони, збереження життя українських воїнів та раціонального використання боєприпасів».

Епіцентром бойових дій на сході залишається Авдіївка, Куп’янськ та Бахмут.

8 грудня 2023 року

Бахмут, 8 грудня. На північному заході від міста армія України цієї доби відбила атаки на Богданівку та Іванівське, на півдні – на Андріївку та Кліщіївку, зазначає Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні. Напередодні DeepState акцентував на атаках Спірного в районі Сіверська, до яких війська РФ залучили близько 6 рот; оновлень звідти поки що немає.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

7 грудня 2023 року

Бахмут, 7 грудня. Тривають російські штурми Богданівки на північний захід від міста, Андріївки та Кліщіївки на південь, повідомляє Генштаб ЗСУ. DeepState додає бої біля Хромового, лінія фронту без змін. У напрямку до Сіверська війська РФ атакували Веселе, Роздолівку та Спірне. Авіаудари: Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Спірне.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

6 грудня 2023 року

Бахмут, 6 грудня. Епіцентри боїв залишаються на північний захід від міста – Богданівка, на півдні – Андріївка та Кліщіївка, повідомляє український Генштаб. У напрямку до Сіверська війська РФ атакували Спірне, Веселе та Роздолівку. Авіація не застосовувалася.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

5 грудня 2023 року

Бахмут, 5 грудня. Епіцентр боїв на північний захід від Богданівки, на півдні російські війська продовжують контратаки у напрямку Андріївки та Кліщіївки, повідомляє український Генштаб. DeepState констатує частковий успіх агресора у Хромовому. Біля Кліщіївки росіяни борються за висоту.

Авіаудари: Часів Яр, Андріївка, Кліщіївка, Спірне, Виїмка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

5 грудня 2023 року

Збройні сили України не змогли під час літнього наступу суттєво просунутися вперед і вирішити поставлене завдання – вийти до Азовського моря – в тому числі через розбіжності при плануванні операції та її початку між керівництвом ЗСУ та західними союзниками України, включно зі США. Про це йдеться у великому матеріалі у двох частинах, присвяченому українському контрнаступу, який опублікувала газета The Washington Post. Наступ у матеріалі прямо названо «провальним» (failed). Офіційний Київ та союзники не називають його так, але останнім часом представники влади України говорять про те, що наступ відбувається повільно, і його мета не досягнута.

Під час підготовки матеріалу, як стверджується, журналісти WP поговорили з більш ніж 30 високопосадовцями з України, США та країн Європи, з Росії, а також з більш ніж 20 офіцерами та солдатами, що воюють на передовій.

Серед ключових спостережень та висновків авторів статті є і згадка про Бахмут:

  • Американські військові були переконані у можливості прориву російської оборони на напрямі головного удару з використанням великої кількості поставленої Україні техніки. Вони наполягали на одному потужному ударі в південному напрямку з метою якнайшвидшого виходу до Азовського моря. Натомість українське командування зробило вибір на користь ударів одразу на трьох напрямках, не лише на півдні, а й у районі Бахмута. Після того, як наступ розпочався, українське командування, як стверджується, не наважувалося організувати спробу рішучого прориву, побоюючись великих втрат. При цьому деякі опитані газетою українські військові вказують на те, що насправді війна виглядає не так, як у теорії, зокрема, завдяки розвитку нових засобів ураження, таких як керовані дрони.

Більше читайте у нашому матеріалі WP проаналізувала контрнаступ України, який назвала «провальним»

4 грудня 2023 року

Бахмут, 4 грудня. Агресор продовжує тиснути як на північний захід від міста (Богданівка, Іванівське), так і на півдні (Андріївка, Кліщіївка), повідомив Генштаб ЗСУ у зведенні на ранок 4 грудня. DeepState говорить про захоплення противником взводного опорного пункту біля Богданівки та спроби просуватися до Хромового. Про захоплення Хоромового російська пропаганда заявила ще тиждень тому, але насправді сьогодні під контролем РФ – половина села.

По Кліщіївці, а також Спірному у напрямку Сіверська працювала штурмова авіація РФ.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

1 грудня 2023 року

Служба безпеки України вперше розкрила подробиці того, як снайпери Центру спеціальних операцій «А» допомагали захищати від сил РФ «дорогу життя» до Бахмута навесні 2023 року, йдеться в повідомленні відомства.

У СБУ зазначають, що деталі роботи снайперів представлені у фільмі «Бахмут. Дорога життя», який був випущений у роковини загибелі легендарних снайперів ЦСО «А» СБУ Дмитра Каплунова та Дениса Волочаєва (загинули у 2019 році).

Як розповів голова СБУ Василь Малюк, українські снайпери у складі малих тактичних груп прикривали військових біля «дороги життя» під Бахмутом. Також вони виконували контрснайперську, контрдиверсійну роботу та коригування вогню для ЗСУ, наголосив він.

Читайте також: «Вони женуть цілі взводи, які розбиваються ще на підході»: як ТрО стримує наступ військ РФ?

Очільник СБУ підкреслив, що більшість снайперів ЦСО «А» є чемпіонами світу зі снайпінгу. Вони виконують «найскладніші» завдання під час війни.

«Це ті, хто жалить голкою прямо в серце. Це унікальна та філігранна робота. Вони дістають топових негідників на реально великих дистанціях. І вони це роблять постійно, стабільно, ефективно», – уточнив він.

Малюк також зазначив, що під час його візиту до Бахмута було схвалено рішення посилити снайперів СБУ бойовими групами з FPV-дронами.

«СБУ лідирує за кількістю знищеної бронетехніки за допомогою ударних безпілотників. Одна з наших груп за чотири бойові виходи повністю знищила 79 одиниць техніки. Дрон, який коштує від 450 до двох тисяч доларів, палить багатомільйонний танк. Це дуже зрозуміла арифметика, що доводить ефективність дронів», – додав голова СБУ.

Бахмут протягом довгих місяців залишається «епіцентром» бойових дій. Під час літнього контрнаступу ЗСУ просунулися на південному та північному фланзі Бахмута. Саме місто залишається під контролем сил РФ. У листопаді 2023 року російські військові перейшли до «активної оборони» на цьому напрямку.

1 грудня 2023 року

Генштаб: Сили оборони відбили 24 атаки Росії на Бахмутському напрямку

За попередню добу на лінії фронту відбулося 28 бойових зіткнень, заявив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 1 грудня.

За зведенням, Сили оборони відбили сім атак російської армії на Куп’янському напрямку, де загарбники вели штурмові дії біля Синьківки, північно-східніше Петропавлівки та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку ЗСУ відбили шість атак в районах Серебрянського лісництва на Луганщині і ще шість – поблизу Торського на Донеччині.

«На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії поблизу Богданівки, Андріївки та Кліщіївки Донецької області, де українські воїни відбили 24 атаки. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах», – повідомляє штаб.

Читайте також: ISW: «воєнкори» в РФ скаржаться на бюрократію, що заважає використанню дронів на Херсонщині

Крім того, російські війська продовжують спроби оточити Авдіївку: біля неї, а також Степового, Новокалинового, Тоненького, Сєверного та Первомайського Донецької області українські сили відбили 20 атак. Ще 10 штурмових дій ЗСУ відбили в районах Мар’їнки та Новомихайлівки.

«На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. На Запорізькому напрямку противник 11 разів безуспішно намагався відновити втраченого положення біля Роботиного Запорізької області. Також наші воїни відбили 4 атаки окупантів західніше Вербового Запорізької області», – додає штаб.

За повідомленням, Сили оборони продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, а також утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра на Херсонщині.

Читайте також: Росія під Бахмутом повернулась до тактики «ПВК Вагнер» – офіцер 5-ї ОШБр

Штаб звітує про загалом 11 ударів української авіації по місцях зосередження російських військ і техніки, а також 17 ударів ракетних військ по російських військових цілях.

Ситуація на Бахмутському напрямку останніми днями ускладнилася, свідчать зведення Генштабу ЗСУ, аналітики та військові з цієї ділянки фронту. Напередодні проєкт DeepState повідомив, що російські сили взяли під контроль частину Хромового – селища впритул до Бахмуту з заходу. За даними заступника командира 2-го штурмового батальйону 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, який працює на південь від Бахмута, Олексія Тарасенка, російські війська підтягнули туди свіжі резерви із добре навченим особовим складом. Внаслідок цього в них з’явилася можливість сконцентрувати «суттєві зусилля, сконцентрувати велику кількість боєприпасів для крупнокаліберної артилерії і FPV-дронів».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG