Доступність посилання

ТОП новини

«Ми не втомилися, бо Україна зараз воює і за нас» – чеський бізнесмен, який організував збір коштів на танк для ЗСУ


Далібор Дєдек від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну згуртував навколо себе чеських та інших європейських бізнесменів, аби допомагати Україні
Далібор Дєдек від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну згуртував навколо себе чеських та інших європейських бізнесменів, аби допомагати Україні

Далібор Дєдек – чеський бізнесмен, на 59-му місці чеського «Форбсу». Він – власник чеської групи компаній «Яблотрон», яка займається розробкою та встановленням систем «розумного будинку» та сигналізацій. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну він згуртував навколо себе чеських та інших європейських бізнесменів, аби допомагати Україні. Та, з його слів, «добряче натиснув» на Міністерство оборони Чехії, аби ті почали передавати ЗСУ зброю. Один із останніх проєктів «Яблотрона» – збір коштів на танк Т-72 для ЗСУ. Кого вдалося залучити до збору та чи втомилося чеське суспільство від біженців з України, Далібор Дєдек розповів кореспондентам Радіо Свобода.

– Що змінилося у вашому бізнесі з початку повномасштабного вторгнення?

– Я думаю, що це не пов’язано з бізнесом. Це пов’язано з життям. Для мене особисто і для багатьох чехів це був страшний шок. Мабуть, через те, що я досі пам’ятаю вторгнення 1968 року в Чехословаччину (події «Празької весни» – ред.).

Я прийшов до офісу, зібрав колег? і ми вирішили повністю припинити співпрацю з майже 40 тисячами російських клієнтів. Ми розіслали їм повідомлення на смартфони, що війна – це жахливо? і ви маєте публічно це визнати. І наскільки ми були шоковані, що майже ніхто цього не зробив.

На початку вторгнення влада Росії мала повну підтримку суспільства. І це було страшно для мене

Ми побачили, що на початку вторгнення влада Росії мала повну підтримку суспільства. І це було страшно для мене.

–​ Що найперше ви зробили?

– Це була субота, я написав статтю з опитуванням до чеського аналогу «Гуглу», і вона стала «вірусною» та потрапила до новин. Там проголосувало 70 тисяч людей. Більше від двох третин людей проголосували за те, щоб Захід втрутився у війну негайно.

Далі ми організували петицію до європейських лідерів. Адже ті російські війська, які зайшли в перші дні на територію України, можна було б знищити кількома винищувачами нового покоління. Однак ніхто Україні не допоміг.

Після створення групи «Ми повинні діяти» ми почали писати в Міністерство оборони Чехії, аби вони почали передавати Україні важке озброєння. Був певний спротив, бо багато чиновників старої генерації та після вторгнення в Україну вони хотіли лишити цю зброю в Чехії на випадок, якщо нам доведеться воювати.

Зрештою ми написали листа у ЗМІ та до президента Чехії. Журналісти завалили чеський Генштаб запитаннями на кшталт: «Чому не надається Україні зброя?». І вже ввечері того ж дня я побачив по телебаченню кадри з ешелонами танків та гелікоптерів, які прямували з Чехії до України.

Бізнесмен писав листи в Міністерство оборони Чехії, аби там надали зброю Україні
Бізнесмен писав листи в Міністерство оборони Чехії, аби там надали зброю Україні
Я ніколи в житті не думав, що збиратиму гроші на зброю

Як ви почали збирати гроші на озброєння Україні?

– Зізнаюся чесно, я ніколи в житті не думав, що збиратиму гроші на зброю. Це для мене було також важким моральним питанням. Однак я зателефонував у Міністерство оборони Чехії й запитав у них: «Що мені робити? Мені піти десь купувати зброю?». Мені відповіли, що український уряд створив спеціальний рахунок. Потім я зустрівся із послом України в Чехії, він мені дуже сподобався, і ми почали думати, чим і як можемо допомогти.

Нам здалося, що ефективніше буде збирати гроші на конкретні речі. Наприклад, є чеська невеличка компанія, яка виготовляє військові безпілотники. Це і спостереження, і «дрони-камікадзе». Ми почали нашу першу акцію на сайті та зібрали понад мільйон євро. І зараз ці дрони літають над Україною. Хоча компанія планувала продати їх до Африки.

Ми були приголомшені тим, які відгуки від чехів ми побачили

Ми були приголомшені тим, які відгуки від чехів ми побачили. Статистика показала, що саме ця кампанія збирає гроші набагато краще, ніж інші. Що потрібно збирати гроші на щось конкретне. Тоді ми знову пішли до Міністерства оборони й запитали: «Що далі? Що ЗСУ потрібно зараз?».

І так народилася ідея зібрати гроші на танк?

– Так. Військові сказали, що було б непогано надати ЗСУ танк. Але не старий, який вже застарілий, а новий. Це був Т-72 із новим обладнанням, але вигідний у тому, що українські військові не потребують спеціального навчання. Вони його добре знають. Він коштував приблизно 33 мільйони чеських крон, і я доручив команді створити новий збір.

Потрібні кошти на танк для ЗСУ чехи зібрали всього за кілька тижнів
Потрібні кошти на танк для ЗСУ чехи зібрали всього за кілька тижнів

Ось як коментують збір на Т-72 члени команди, які працювали над цим проєктом:

Ян Полак, координатор проєкту
Ян Полак, координатор проєкту

Ян Полак, координатор проєкту:

«Ми назвали цей танк «Томаш». Це із мультфільму про паровозика Томаша. Це, як ми гадаємо, допомогло перетворити збір коштів у щось ігрове, і більше людей змогло відгукнутися на це. Ми зібрали на 8 мільйонів крон більше, ніж очікували. І ми використали їх для іншої кампанії, яку щойно розпочали під назвою «Нагодуй Томаша та його друзів!». Це збір коштів на боєприпаси для купленого нами танка.

Юра Ібл, діджитал-координатор проєкту
Юра Ібл, діджитал-координатор проєкту

Юра Ібл, діджитал-координатор проєкту:

Ніхто, навіть ми не вірили, що це вдасться. Ми ставилися до цього більш як до привернення уваги до війни в Україні. Але ми були в шоку. Це сталося буквально за кілька тижнів. Більш ніж 10 тисяч людей відгукнулися на наш заклик допомогти із танком.

–​ Як швидко вдалося зібрати потрібну суму?

Ми зібрали потрібну суму менш ніж за 3 тижні

– Ми зібрали потрібну суму менш ніж за 3 тижні. Люди справді зробили свій внесок у те, що я вважаю важливим, що дає добру картину про настрої чеського суспільства. Звичайно, було кілька заможних людей, які надсилали більші суми.

Але є тисячі й тисячі чехів, які прості звичайні люди, надсилали гроші через свої кредитні картки. І надсилали, я не знаю, пару сотень крон чи пару тисяч. Але вони готові відправляти гроші на допомогу Україні, навіть у ситуації, коли тарифи дорожчають, ціни ростуть. Я був дуже задоволений і дуже вражений.

Не так давно у Чехії відбувалися протести проти підвищення тарифів та політики ЄС в цілому. Там, зокрема, вимагали відновити енергетичні відносини з Росією. Чи справді в чеському суспільстві вже втомилися від війни в Україні, від біженців?

– Важливе ядро чеського суспільства дійсно розуміє, що українці воюють і за нас. В чеському суспільстві, як і в будь-якому іншому, є різні групи людей. Є в тому числі й ті, кому постійно щось не подобається – коронавірус, поганий уряд тощо. З іншого боку – у кожного є своє право на висловлювання своєї думки. Однак я гадаю, що люди не втомилися, чехи готові чекати.

Важливе ядро чеського суспільства дійсно розуміє, що українці воюють і за нас

Якщо українці не зупинять Росію, вони будуть продовжувати і топтати солдатськими чоботами Естонію, Польщу або Чехію. Їхня мрія – бути супердержавою. Чехи знають та розуміють це. І ми маємо допомагати Україні, як тільки можемо.

У центрі допомоги українським біженцям в Яблонці-над-Нисою проводять гуртки для дітей та заняття з чеської мови для дорослих
У центрі допомоги українським біженцям в Яблонці-над-Нисою проводять гуртки для дітей та заняття з чеської мови для дорослих

Серед інших проєктів, до яких долучений Далібор Дєдек та його компанія є й допомога центру, де українські біженці можуть навчатися чеської мови, спілкуватися та інтегруватися до чеського суспільства.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

XS
SM
MD
LG