Доступність посилання

ТОП новини

Чого варто очікувати від Путіна 9 травня, обговорюють у західних ЗМІ


Росія заперечує плани російського президента Володимира Путіна «оголосити війну» Україні 9 травня
Росія заперечує плани російського президента Володимира Путіна «оголосити війну» Україні 9 травня

Росії не вдалось швидко захопити Україну. За оцінками США, «в плані російських воєнних цілей Росія вже зазнала провалу, а Україна вже досягнула успіху». Про це після візиту до Києва наприкінці квітня заявляв держсекретар США Ентоні Блінкен. Заявлені плани Путіна про «повне повернення» України до Росії, руйнування суверенітету та незалежності «не здійснились і, очевидно, не здійсняться», додав він тоді.

Західні посадовці припускають можливість того, що російський президент Путін на 9 травня, яке в Росії широко святкують як день завершення Другої світової війни, оголосить війну проти України. Британський міністр оборони Бен Воллес припускав в ефірі LBC Radio, що Путін до «Дня перемоги» заявить, що війна проти України більше не є «спецоперацією», а є «війною», і спробує отримати більше «російського гарматного м’яса», пише The Hill. В понеділок речник Держдепу США Нед Прайс назвав «іронічним» те, що Путін може оголосити війну на свято «Дня перемоги». В Кремлі відкинули такі припущення.

Про те, чого очікувати від Путіна на 9 травня, розмірковують західні ЗМІ.

Forbes назвав «принизливими» для Росії оголошені плани скоротити на 35% цьогорічний парад в Москві. Парад стане «демонстрацією досягнень України», зауважують у виданні, адже значна частина техніки та деякі підрозділи не будуть представлені. Newsweek також вказує, що, хоча причини скорочення параду не оголошені, «російська війна з Україною, за повідомленнями, завдала значного удару по військових ресурсах Росії і знизила бойовий дух російського війська».

Також очікується, що Путін в цей день виступить з промовою, в якій може вдатись до різких заяв щодо війни проти України, а також посилити зусилля з пропаганди.

Путіну потрібна швидка перемога, пише у статті для Wall Street Journal експертка Центру Вілсона Кейті Сталлард. Вона вважає, що Путін не зможе перемогти у війні до цієї дати, але «оголосить про перемоги в поточних боях, а також наполягатиме, що він «звільнив» такі міста, як Маріуполь», і скористається цієї нагодою, щоб «мобілізувати навіть більшу підтримку для війни в Україні і підготувати громадян для майбутнього тривалого і кривавого конфлікту».

9 травня Путін, ймовірно, вкаже, чи він має намір завершити війну, чи розширить її до масштабів загрозливих для планети, пише експерт Том Ніколс в статті для The Atlantic. Ніколс вважає, що Путін може оголосити загальну мобілізацію, однак молодь, ймовірно, неохоче долучатиметься до погано керованого російського війська, а корупція не дозволить швидко налагодити військове виробництво.

«Перед лицем поразки, він може поставити на кін саме існування Росії і розширити війну, яку Росія не здатна виграти, закладаючись, що НАТО укладе мир до того, як у Кремля не залишиться шансів, крім як перетнути ядерний бар’єр», – додає Ніколс.

Речник російського президента Дмитро Пєсков заперечив, що Володимир Путін має намір «оголосити війну» Україні 9 травня. «Маячнею» Пєсков також назвав інформацію про те, що президент Росії може оголосити мобілізацію в країні 9 травня.

Водночас в українському Міноборони вважають, що російські військові можуть вдатися до провокацій чи активізувати обстріли по Україні у зв’язку зі святкуванням у Росії Дня перемоги 9 травня.

«Ми розуміємо, що до цієї дати залишається не так багато часу. І це змушує нас бути більш пильними на всіх напрямках, де є не лише бойові дії, але й де є відносне затишшя. Тобто ми цілком очікуємо якихось певних провокацій або активізації обстрілів із боку російської армії», – сказав речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

За його словами, Росія, яка прагне досягти певних результатів до 9 травня, на сьогодні їх не досягла, і «вона ці перемоги може придумати і показати по телебаченню. Це для них не є проблемою».

Раніше про те, що в Росії 9 травня можуть оголосити загальну мобілізацію, заявив секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов із посиланням на дані військової розвідки.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG