Доступність посилання

ТОП новини

Подарунок від підсанкційний компаній: загадка російського гуманітарного вантажу для США


Російський вантажний літак, що перевозив медичне обладнання, прибув у міжнародний аеропорт Джона Ф. Кеннеді, Нью-Йорк, 1 квітня
Російський вантажний літак, що перевозив медичне обладнання, прибув у міжнародний аеропорт Джона Ф. Кеннеді, Нью-Йорк, 1 квітня

Це був вантаж гуманітарної допомоги для боротьби з коронавірусом, але він викликав здивування як у Сполучених Штатах, так і в Росії. У середу, 1 квітня у міжнародний аеропорт Джона Кеннеді в Нью-Йорку прибув вантажний літак Міністерства оборони Росії з масками, апаратами ШВЛ та іншим медичним обладнанням. Це була «гуманітарна допомога», як стверджує Кремль, для США у їхній боротьбі проти COVID-19.

Однак пізніше цього ж дня Держдепартамент США заперечив слова Кремля – насправді США закупили вантаж у Росії. Державний департамент відмовився називати ціну.

Наступного дня міністерство закордонних справ Росії виступило із заявою, що Москва і Вашингтон вартість розділили.

Однак відразу ж виникла ще одна проблема: дві російські організації, які брали участь у перевезені, були під санкціями адміністрації США в рамках покарання Заходу за окупацію українського Кримського півострову у 2014 році.

А щоб плутанини не було мало, анонімний представник адміністрації США заявив, що всупереч російській заяві, вартість не була поділена – Сполучені Штати оплатили весь вантаж.

Серед спостергачів виникли питання: чи не порушили США власні санкції або ж зробили спеціальний виняток, який дозволив вантажу прибути? Якщо так, то чому? І чому виникли розбіжності щодо того, хто оплатив рахунок?

Стурбованість через пропаганду

Напередодні президент США Дональд Трамп згадав про постачання допомоги, сказавши, що це питання прозвучало під час телефонної розмови з російським колегою. Але він говорив про це так, ніби це вже сталося.

Працівник аеропорту Джона Ф. Кеннеді в Нью-Йорку відвантажує медичні засоби з російського літака, 1 квітня
Працівник аеропорту Джона Ф. Кеннеді в Нью-Йорку відвантажує медичні засоби з російського літака, 1 квітня

2 квітня журналісти запитали Трампа про вантаж, і, зокрема, чи думав він, що він може бути використаний Кремлем як пропаганда.

«Він був дуже приємним», – сказав Трамп про свою телефонну розмову з Путіним. «Він сказав: «У нас це є ... У них теж є проблеми з цим вірусом, як ви знаєте. Це був дуже хороший жест від імені президента Путіна. Я міг би сказати «Ні». Але я сказав: «Я візьму це».

Я не переймаюся Росією та пропагандою, ані трохи
Дональд Трамп

«Я не переймаюся Росією та пропагандою, ані трохи. Я прийняв багато медичного, дуже якісного обладнання. Це може врятувати багато життів, і я буду приймати їх щодня», – сказав він.

У Москві російські державні ЗМІ транслювали репортажі про вантаж, зокрема кадри військово-транспортного літака з обладнанням. На картонних коробках були надруковані слова «З Росії з любов'ю».

Посол Росії у США Анатолій Антонов повідомив у дописі на офіційній сторінці посольства у фейсбуці, що він сподівається, що уряд США допоможе Росії в майбутньому у разі потреби, «без всякої політизації».

«Ми можемо надати критично необхідний для порятунку американців вантаж. Російська гуманітарна місія буде вже успішною, якщо в її результаті буде врятоване хоча б одне життя», – сказав Антонов. Ми впевнені, що Америка при необхідності теж надасть нам допомогу і ми з радістю приймемо її. Без всякої політизації».

«Необхідні товари»

У своєму другому великому телевізійному виступі щодо питання кризи навколо коронавірусу в Росії, який показали в день прибуття літака до Нью-Йорку, Володимир Путін не згадав про вантаж.

Однак цей вантаж викликав шквал критики з боку деяких гучних опозиційних голосів Росії, зокрема борця з корупцією Олексія Навального та неурядової організації «Альянс лікарів», яка відкрито критикувала реакцію держави на коронавірус.

«Ну чудово», – саркастично сказали в організації. «Ми збираємо гроші всією країною, щоб купити медикам засоби захисту, а наша влада продає це в США. Просто якесь знущання».

Наступного дня після того, як Держдепартамент США чітко схарактеризував постачу як «покупку необхідного обладнання», прес-секретар Міністерства закордонних справ Марія Захарова повідомила журналістам, що витрати на постачу були розділені.

«Половина вартості вантажу була оплачена Російським фондом прямих інвестицій (РФПІ), а половина – американською стороною», – сказала вона, додавши, що «РФПІ грає важливу роль» у російсько-американській діловій співпраці та «підтримує американський бізнес в Росії».

Ми вдячні Росії за те, що вона продала ці товари за ціною, нижчою від ринкової
Посадовець адміністрації США

3 квітня високопосадовець адміністрації США, чиї ім'я не вказується, спростував слова Захарової.

«Сполучені Штати закупають матеріали та обладнання напряму, так само, як і постачання з інших країн», – цитує анонімного посадовця Reuters. «Ми вдячні Росії за те, що вона продала ці товари за ціною, нижчою від ринкової»

Погані наміри?

РФПІ, чиї активи в рамках управління становлять 10 мільярдів доларів — це суверенний інвестиційний фонд, який, як і в інших країн, використовує уряд Росії для інвестування в проєкти по всьому світу.

У 2015 році фонд увійшов у список санкцій Міністерства фінансів США, який забороняв приватним особам та компаніям США надавати йому кредити та робити вклади. На фонд наклали санкції через його зв'язок з іншим російським банком розвитку «Внешэкономбанком» в рамках ширших санкцій у відповідь на окупацію Росією Криму.

На електронний лист Радіо Свобода з проханням прокоментувати ситуацію, фонд не відповів.

Російський військово-транспортний літак з медичним обладнанням, перед вильотом до США, 1 квітня
Російський військово-транспортний літак з медичним обладнанням, перед вильотом до США, 1 квітня

Тим часом, як повідомляє російське видання RBK, апарати ШВЛ, які входили до складу вантажу для США, постачала уральська компанія, відома як «Радіоелектронні технології». Ця компанія належить «Ростех», великому державному конгломерату, до складу якого входять одні з найвідоміших російських виробників технологій.

«Радіоелектронні Технології» включені до списку санкцій Міністерства фінансів США з 2014 року як частина заходів щодо України та Криму.

Міністерство фінансів США не відповіло на електронній лист з проханням прокоментувати ситуацію, а американські посадовці публічно не згадували будь-які обговорення чи дебати в адміністрації щодо постачі.

У коментарях щодо майбутнього постачання 31 березня представник Кремля Дмитро Пєсков, схоже, припустив, що були певні посадовці чи органи США, які виступили проти вантажу. Його зауваження також перегукується з російським наративом, згідно з яким, без конкретних доказів, деякі офіційні особи США намагаються підірвати перспективи двосторонньої співпраці.

«Здавалося, що з американської сторони був дехто, хто, як мінімум, не сприяв швидкому розв'язанню технічних питань згідно з угодою двох президентів», – сказав Пєсков.

Браян О'Тул, колишній аналітик відділу Міністерства фінансів США, який розробляє та контролює санкції, сказав, що щодо участі інвестиційного фонду, то тут не обов'язково щось не так з погляду санкцій. Однак, щодо участі виробника апаратів ШВЛ – ситуація проблематичніша, сказав він.

Вони не спромоглися провести дослідження заздалегідь, ніхто не спромігся розібратися що до чого
Браян О'Тул

«Навіть якщо (адміністрація США, - ред.) зрештою порушує свої власні санкції, купуючи респіратори чи апарати ШВЛ, чи інші речі, це не означає, що вони збираються карати свої власні відомства», – сказав О'Тул для Радіо Свобода.

«Більша проблема полягає у тому, що вони не знають, що вони роблять, через що, цю адміністрацію постійно критикують».

«У мене закрадаються сумніви, що вони не спромоглися провести дослідження заздалегідь, ніхто не спромігся розібратися, що до чого», – сказав він.

Ні Держдепартамент США, ні Міністерство закордонних справ Росії не розкрили вартість вантажу. Анонімний представник адміністрації США сказав Reuters, що товари були продані за ціною, «нижчої ринкової».

З огляду на тип та кількість апаратів ШВЛ, які входили в постачу, та прайс-листу, вказаного на веб-сайті виробника, одні лише апарати повинні коштувати приблизно 76 мільйонів рублів, тобто приблизно 1 мільйон доларів.

Найімовірніше, мабуть, що це Путін знову показує нам середній палець
Браян О'Тул

Також практично точно відомо, що російський уряд знав, що залучає дві організації, які перебували під санкціями США, сказав О'Тул.

«Багато в чому це безглузда історія», – сказав О'Тул. «Найімовірніше, мабуть, що це Путін знову показує нам середній палець».

«Це абсолютно у стилі Путіна – втягнути в угоду (санкціоновану) компанію, щоб обдурити нас», – додав він.

Інші колишні офіційні особи США заявили, що якщо не враховувати санкцій, то образ Росії, яка постачає гуманітарну допомогу Сполученим Штатам, які Путін і Кремль продовжують сприймати як противника, – це «процвітання пропаганди».

«Усі угоди між Трампом та Путіним за останні 3 з половиною роки були затьмарені цим елементом незрозумілої гонитви Трампа за Путіним та підлабузництвом», – сказав Ендрю Вайс, колишній радник з питань Росії в Раді національної безпеки при президенті США Бараку Обамі. «Путін легко грає на цьому, використовує це і намагається принизити політику США».

«Росіяни зацікавлені у тому, щоб використовувати Трампа як знаряддя, щоб підірвати цілі політики США, і телефонний дзвінок цього тижня відповідає цьому», – сказав Вайс, який зараз працює у Фонді Карнеґі за міжнародний мир у Вашингтоні.

  • Зображення 16x9

    Майк Екел

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Пишу, зокрема, про політичні та економічні події в Україні, Росії, а також про кіберзлочинність та шпигунство. Із перших вуст розповідав про війни в Чечні та Грузії, ситуацію з заручниками в Беслані 2004 року, а також про анексію Криму в 2014 році та початок війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG