Доступність посилання

ТОП новини

Свято на тлі протестів: День незалежності у Молдові


Під час однієї з акцій протесту, Кишинів, 27 серпня 2018 року
Під час однієї з акцій протесту, Кишинів, 27 серпня 2018 року

Вранці 27 серпня поліція розігнала пікет у центрі Кишинева. Так у країні розпочався День незалежності, який святкують на тлі акцій протесту. Учасники демонстрацій не задоволені корупцією, бідністю та політикою уряду.

Орієнтованого на Москву президента Молдови Ігоря Додона та прозахідних спікера парламенту Андріана Канду та прем’єр-міністра Павела Філіпа побачити пліч-о-пліч можна нечасто.

На День незалежності три політики відклали вбік політичні розбіжності, аби разом покласти квіти в центрі Кишинева до пам’ятника молдавському князеві Штефану Великому, одному з символів країни.

Саме на тому місці на кілька годин раніше поліція застосувала силу проти демонстрантів, що після недільного протесту лишилися біля пам’ятника на ніч. Але після сутички з поліцією сотні незадоволених діями уряду повернулися – із барабанами, свистками та каструлями. Безпосередньо на церемонії їх було не чути – звуки протестів заглушав військовий оркестр, а наблизитися до політиків ближче мітингарям не давали кордони силовиків.

Чому спалахнули протести

Напередодні свята тисячі людей пройшли центром Кишинева із вимогами зупинити корупцію та неефективне державне управління.

Мітингарі виступили проти скандального мільярдера з Демократичної партії Володимира Плахотнюка. Люди з прапорами Молдови та ЄС вигукували гасла на кшталт «Геть мафію» та «Плахотнюка – до тюрми». Активісти також вимагали кримінального переслідування тих, хто причетний до крадіжки мільярда доларів з банківської системи республіки. Незадоволення підігріло і остаточне скасування судом результатів виборів мера столиці, на яких перемогу отримав проєвропейський політик Андрей Нестасе.

Голова держави Ігор Додон у своєму фейсбуці назвав недільну акцію протесту «ганебною для демократії».

Протести тільки розпочинаються

Експерти прогнозують, що із наближенням парламентських виборів, які призначені на 24 лютого 2019 року, протести будуть посилюватись.

Напередодні нинішніх протестів лідер опозиційної партії «Дія та солідарність» Майя Санду в інтерв’ю Радіо Свобода заявила, що її партія буде намагатися згуртувати суспільство навколо цінностей – демократичних принципів, прав людини, посилення державних інститутів. «Перед нами – диктатура, авторитарний режим найвищого штибу, а тому найнебезпечніший. Тому дуже важливо виявити терпіння, наполегливість і не стояти в стороні», – заявила Санду.

Протести вже у вересні від імені Партії соціалістів анонсує і президент Молдови Ігор Додон. За його словами, мета майбутніх акцій – посилити електорат.

«Треба пояснити людям, що відбувається, тому що партії праві, які були партнерами в рамках владної коаліції, зараз розділилися на два табори: одні засідають в уряді, інші протестують біля будинку уряду. Але насправді і ті, і інші одним миром мазані», – заявив Ігор Додон в інтерв’ю Радіо Свобода.

Заплутаний політичний пасьянс

Соціологічні опитування показують високий рівень недовіри до ключових політиків та органів влади. За результатами опитування «Барометру суспільної думки», урядові не довіряють 72% молдован, парламенту – 77%, президентові – 62%.

Республіка Молдова – держава вкрай слабка, вважає старший аналітик Фонду Джеймстаун Владімір Сокор, уточнюючи, що країна перебуває на межі банкрутства. «Я маю на увазі не фінансове банкрутство, а банкрутство з усіх точок зору: фінансової, економічної, моральної, політичної», – заявив він 8 липня в інтерв’ю Радіо Свобода.

Президент Молдови Ігор Додон, який має репутацію проросійського, представляє Партію соціалістів, другу за чисельністю партію у парламенті країни. Додон має здебільшого протокольні повноваження, у той час як влада зосереджена в руках прем’єр-міністра.

Прем’єр-міністр Павел Філіп – від Демократичної партії, яка має найбільше місць у парламенті. Лідером партії виступає головний олігарх країни мільярдер Володимир Плахотнюк. Його ж часто називають реальним керівником Молдови.

Новий гравець на політичній сцені Молдови – правоцентристська партія «Дія і солідарність». Цієї партії немає у парламенті, але її лідер, кандидат у президенти 2016 року Майя Санду набирає свою популярність, працюючи здебільшого через інтернет.

Експерт асоціації WatchDog Валеріу Паша вважає, що Молдова рухається у бік напруженої ситуації. «Громадяни не довіряють державі, не вірять, що держава може забезпечити справедливість. А звідси і до тотального хаосу – вкрай близько», – вважає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG