Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація анестезіологів України розкритикувала вітчизняні розробки апаратів ШВЛ


Апарати ШВЛ, передані волонтерами
Апарати ШВЛ, передані волонтерами

Асоціація анестезіологів України розкритикувала українські розробки апаратів штучної вентиляції легень. Про це мовиться у відкритому листі до президента України Володимира Зеленського та Кабінету міністрів.

«Останнім часом багато «інженерів» розробляють та закликають до масового виробництва своїх винаходів, які начебто можуть замінити апарати ШВЛ. Апофеозом цієї діяльності стало отримання дозволу на виробництво одного з «апаратів ШВЛ» на базі ручного дихального мішка «Амбу». Проте будь-який анестезіолог розуміє, що вентиляція мішком Амбу можлива лише на короткий час при проведенні заходів реанімації пацієнта із зупинкою дихання. Адекватна вентиляція пацієнта неможлива без наявності сучасних режимів з контролем за об’ємом або тиском та синхронізації апарату з пацієнтом», – мовиться у листі.

Як наголосили в асоціації, фахівці називають деякі з цих розробок «вбивцями».

Члени асоціації вимагають враховувати їхню професійну думку при ухваленні рішень щодо закупок апаратів ШВЛ, оснащувати лікарні якісними апаратами і враховувати можливості обслуговування та навчання лікарів при виборі виробника та постачальника цих апаратів.

Керівництво державного підприємство «Новатор» із міста Хмельницького повідомило Радіо Свобода, що готове виготовити 10 тисяч апаратів штучної вентиляції легень за чотири тижні. «Наш апарат ШВЛ пройшов випробування та отримав сертифікацію МОЗ. Ми плануємо розгорнути серійне виробництво. Після проведення підготовки та налагодження всіх виробничих процесів готові виготовити 10 000 апаратів за чотири тижні. Наразі необхідно дочекатися отримання коштів», – розповів керівник підприємства Олексій Свістунов.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляв, що МОЗ надав підприємству дозвіл на виготовлення апаратів ШВЛ. За його словами, пропонований заводом із Хмельницького прилад – це «модернізований мішок Амбу, який може бути використаний в екстреній медичній допомоги на нетривалий період, щоб довезти тяжкохворого до лікарні».

За словами Степанова, «Новатор» має перспективи експорту своєї медичної продукції.

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розкритикувала таке рішення, заявивши про «чергове схвалення витрачання коштів платників податків та новий простір для проведення корупційних оборудок».

«Виглядає так, що МОЗ України разом зі своїми «експертами» фактично дали дозвіл на виробництво обладнання, яке не потрібне, а його використання може бути небезпечним для пацієнтів», – зазначила вона.

Від початку епідемії коронавірусною інфекцією в Україні заразилися 17330 осіб, 4473 одужали, 476 людей померли.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG