Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: на аеродромі під Гомелем побільшало техніки та військових – супутникові фото


Журналісти відслідковували ситуацію на аеродромі за допомогою супутникових знімків
Журналісти відслідковували ситуацію на аеродромі за допомогою супутникових знімків

На військовому аеродромі Зябрівка під Гомелем протягом останнього місяця з’явилися піщані насипи, а останніми днями побільшало російської військової техніки – про це повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

Про це, зокрема, повідомили читачі Радіо Свобода. Журналісти відслідковували ситуацію на аеродромі за допомогою супутникових знімків.

Читайте також: Лукашенко не впевнений, що білоруси готові підтримати можливу участь Білорусі у війні проти України – розвідка

«Насправді російська військова техніка і жива сила прибули в Зябрівку (Гомельський район) півтора тижні тому. Росіяни залишаються там з весни, але в обмеженій кількості. На Зябрівку доступ, як і раніше, закритий. Як стояли, так і стоять російські війська, але зараз більше техніки і людей», – розповіло джерело з Гомельського району.

Ось так виглядав військовий аеродром у Зябрівці 24 серпня 2022 року.

Аеродром «Зябрівка» 24 серпня 2022 року
Аеродром «Зябрівка» 24 серпня 2022 року

А так він виглядав через місяць, 16 жовтня 2022 року.

Аеродром «Зябрівка» 16 жовтня 2022 року
Аеродром «Зябрівка» 16 жовтня 2022 року

Як видно, у північній частині аеродрому зводяться піщані насипи. Причому пісок привозять не ззовні, а безпосередньо з кар’єрів на аеродромі.

Подібні споруди у вигляді курганів можна побачити, наприклад, у військовій частині 1146 зенітно-ракетного полку, яка виконує завдання з охорони Білоруської АЕС в Островці. Там на насипах встановлені радіолокаційні станції (див. фото нижче), які використовуються для ідентифікації цілей і наведення ракет.

Вид на військову частину 1146 зенітно-ракетного полку, під Білоруською АЕС
Вид на військову частину 1146 зенітно-ракетного полку, під Білоруською АЕС
На супутниковому знімку видно, що на території аеродрому в Зябрівці збільшилася кількість військових вантажівок, розширилася територія військового містечка, помітна наявність зенітно-ракетних комплексів С-300 і С-400. На знімку, зробленому 16 жовтня, також видно потяг, який прибув із пальним.

Білорусь не є безпосереднім учасником повномасштабної війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку російському вторгненню, яке почалося 24 лютого, коли частина російських військ увійшла в Україну через білоруський кордон.

Режим Лукашенка надав російським військам доступ на територію Білорусі, звідки російські сили здійснюють бойові вильоти для бомбардування українських міст, а також запускають ракети по території України.

Проти Білорусі були запроваджені міжнародні санкції за співучасть у війні, яку розв’язала Росія.

XS
SM
MD
LG