Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен прокоментувала відео із нібито вбивством полонених російських солдатів в Україні


Людмила Денісова вважає: якщо такі факти зафіксовані, тоді вони повинні бути доведені в правовому полі
Людмила Денісова вважає: якщо такі факти зафіксовані, тоді вони повинні бути доведені в правовому полі

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що українська сторона хоче вивчити оприлюднене відео з нібито вбивством полонених російських солдатів в Україні.

«Ми розуміємо, хто агресор, але не можемо поводитися так само, як поводить себе агресор. Ми зробили відповідні запити, щоб нам надали можливість ознайомитись – все ж таки це мало місце чи це постановка», – сказала Денісова в ефірі Радіо Свобода.

Денісова вважає: якщо такі факти зафіксовані, тоді вони повинні бути доведені в правовому полі.

Вона наголошує, що з військовополоненими РФ поводяться відповідно до Женевської конвенції.

«Україна, на мій погляд, повністю дотримується умов і виконує Женевську конвенцію з дотриманням прав військовополонених», – додала вона. Водночас за її словами, Росія грубо порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Денісова розповіла, що минулого тижня її представники проводили перевірки у всіх областях, де є місця утримання військовополонених. 12 квітня вона пообіцяла надати звіт.

«Є деякі негаразди відносно того, що може ми не дотримуємось: десь мила немає, паперу, але всі інші умови вони дотримані Україною. А мила чому немає, тому що в Харків неможливо довести гуманітарну допомогу, щоб надати мило не тільки цим військовополоненим, а і всім нашим громадянам. Ми не можемо це зробити фізично», – сказала омбудсмен.

Денісова нагадала, що українські жінки-військові, яких визволили з російського полону, були піддані катуванню і жорстокому поводженню – полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся.

Також, за її словами, військових із острова Зміїний «у палатках тримали без їжі, без води на морозі, з обмороженими кінцівками, на них спускали собак».

Російська сторона заяв Денісової не коментувала, проте раніше звинувачувала Україну в нібито відмові дотримуватися Женевської конвенції щодо військовополонених. У МЗС України ці заяви назвали черговими фейками.

1 квітня внаслідок обміну полоненими вдалося звільнити 86 українських військових, серед них було 15 жінок.

Женевська конвенція про поводження з військовополоненими, яку Україна ратифікувала у 1954 році, передбачає, серед іншого, заборону насилля, засудження і застосування покарання без попереднього судового рішення.

6 квітня журналісти The New York Times заявили, що верифікували відео із нібито вбивством російських полонених військових: «На відео, опублікованому в мережі в понеділок і верифікованому The New York Times, ймовірно, видно, як група українських солдатів вбиває полонених російських солдатів біля села на захід від Києва».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG