Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган: аудіозаписи у справі Хашокджі передали 5 країнам


Реджеп Тайїп Ердоган 10 листопада вирушає до Франції, де збираються лідери понад 60 країн світу
Реджеп Тайїп Ердоган 10 листопада вирушає до Франції, де збираються лідери понад 60 країн світу

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявляє, що турецька влада передала аудіозаписи у справі про вбивство саудівського опозиційного журналіста Джамала Хашокджі п’яти країнам: США, Франції, Німеччині, Британії і Саудівській Аравії.

«Ми передали записи… Вони прослухали всі розмови», – сказав Ердоган 10 листопада перед відбуттям до Франції на урочистості до 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Президент Туреччини закликав Саудівську Аравію назвати вбивцю журналіста, який, за його словами, був серед групи осіб, що прибули з Ер-Ріяда до Туреччини напередодні вбивства.

Опозиційний саудівський журналіст Джамал Хашокджі, відомий критичними виступами на адресу влади королівства, зник 2 жовтня після того, як увійшов до будівлі консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Влада Туреччини повідомляла, що має аудіозапис, на якому чути, як саудівці, що прилетіли до Стамбула, допитували Хашокджі на території консульства, а потім закатували його до смерті.

Тіло журналіста досі не знайшли. Влада Саудівської Аравії спочатку заперечувала, що журналіста могли вбити в її консульстві у Стамбулі, але пізніше визнала це. При цьому 25 жовтня саудівський прокурор визнав, що вбивство Джамала Хашокджі в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі було заздалегідь сплановане.

Влада Саудівської Аравії повідомила, що 18 її громадян затримані за підозрою у причетності до злочину, а король країни відправив у відставку у зв’язку з убивством заступника керівника розвідки і королівського радника.

Офіційна версія саудівської влади полягає в тому, що опозиційний журналіст був убитий не за наказом «згори», а з ініціативи виконавців злочину, які були заарештовані.

Ця версія, однак, викликає питання в Туреччині і на Заході. За однією з версій, за вбивством журналіста стояли особи, близькі до наслідного принца Мохаммеду.

На переговорах в Парижі 10 листопада, як повідомляється, президенти США і Франції Дональд Трамп і Емманюель Макрон торкнулися «справи Хашокджі» і погодилися, що Саудівська Аравія має подати додаткові пояснення того, що трапилося.

Ердоган також вирушає в Париж, де, за його словами, має намір зустрітися з президентом США.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, –​ у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG