Доступність посилання

ТОП новини

Ще одна людина загинула під час протестів в Ірані


Судячи з відео, які поширюються в соцмережах, протестувальники перекривають вулиці у Лорестані, центральному Ісфахані та в Бушехрі на півдні
Судячи з відео, які поширюються в соцмережах, протестувальники перекривають вулиці у Лорестані, центральному Ісфахані та в Бушехрі на півдні

Одну людину застрелили під час протестів, які тривають восьму ніч поспіль, відтак загальна кількість загиблих зросла до п’яти. Ще двоє людей отримали вогнепальні поранення на вулицях міста Аліґударз у західній провінції Лорестан, повідомляє державний мовник IRIB 23 липня.

«Вчора увечері заворушення кілька годин тривали на деяких вулицях Аліґударзу», – повідомляє мовник, додаючи, що акції пов’язані з нестачею води в Хузестані.

На деяких відео в соцмережах видно, як протестувальники в Аліґударзі блокують деякі вулиці палаючими шинами.

Читайте також: Іран про ядерні переговори: треба дочекатися нового уряду в Тегерані

Судячи з відео, які поширюються в соцмережах, протестувальники перекривають вулиці у Лорестані, центральному Ісфахані та в Бушехрі на півдні. Учасники акцій скандують гасла з критикою теократичного уряду та духовного лідера Аятолли Алі Хаменеї. Силовики намагаються розігнати натовп сльозогінним газом. На деяких відео чути звуки, схожі на постріли.

За даними іранської влади, під час протестів загинув один офіцер поліції та четверо учасників акцій. Водночас непідтверджені повідомлення свідчать, що кількість загиблих може бути вищою.

Уряд Ірану та державні медіа покладають відповідальність на «заколотників».

Протести поширилися на інші регіони з провінції Хузестан, де почалися 15 липня.

Читайте також: У США 4 іранців звинувачують в організації викрадення журналістки

У Хузестані проживає етнічна арабська меншина, яка скаржиться на дискримінацію та відсутність послуг у збіднілому регіоні, що межує з Іраком.

У провінції довгий час діяли арабські сепаратисти, здійснюючи напади та акти диверсії щодо інфраструктури.

Протести відбуваються на тлі чергового спалаху захворюваності на COVID-19 в Ірані та погіршення економічної ситуації через санкції США. Тисячі працівників нафтової галузі почали страйк з вимогою покращення заробітної плати та умов праці.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG