Доступність посилання

ТОП новини

Папа закликав Угорщину бути відкритою для мігрантів й іноземців


Папа Франциск під час меси в Будапешті 30 квітня
Папа Франциск під час меси в Будапешті 30 квітня

Папа Римський Франциск закликав угорців не зачиняти двері перед мігрантами і тими, хто «чужий або несхожий на нас».

Заява понтифіка під час меси просто неба 30 квітня виглядала як м’яка критика прем’єр-міністра Віктора Орбана, який підтримує антимігрантську політику.

Десятки тисяч людей зібралися в столиці Угорщини Будапешті, щоб побачити папу Франциска в останній день його триденного візиту до Угорщини.

Орбан, який був присутній на месі, раніше заявляв, що не дозволить перетворити Угорщину на «країну іммігрантів». Його уряд побудував паркан на кордоні з Сербією, щоб не допустити мігрантів.

Напередодні понтифік застеріг Угорщину від байдужості, подякувавши за прийняття українців, незважаючи на політику Орбана.

Папа Римський наголосив на «потребі відкритості по відношенню до інших», застерігаючи від «замикання в собі».

Уряд Угорщини – відійшовши від своєї звичайної позиції проти біженців – прийняв тих, хто тікає від війни, яку Росія розв’язала проти України.

Водночас Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта давно демонструє своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, папа Франциск згадував Україну майже у всіх своїх публічних виступах і дедалі більше критикував Москву.

Папа Римський раніше говорив, що готовий відвідати Київ, але за умови, що він також приїде і до Москви, додавши, що він або відвідає обидва міста, або жодне з них.

XS
SM
MD
LG