Доступність посилання

ТОП новини

В Україні є релігійна свобода і державної церкви не буде – президент


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

В Україні існує справжня релігійна свобода і державної церкви не буде. Про це заявляє президент України Петро Порошенко.

«Народження автокефальної Православної церкви України – це епохальна подія, на яку віряни чекали кілька століть. І хоча це стало можливим завдяки згуртованості та єдності духовенства, президента, уряду, парламентарів та всіх українців, які молилися за надання нашій церкві автокефалії, я наголошую, що у нас немає і не буде державної церкви. Натомість існує справжня релігійна свобода, яку ми всі дбайливо оберігаємо. При всій різноманітності нас об’єднують Україна та віра в нашого Господа Ісуса Христа!» – написав президент у Facebook.

Читайте також: Томос про автокефалію ПЦУ і вибори: як політики використовують цю тему​

Напередодні, зокрема, президент Росії Володимир Путін заявив, що процес створення автокефальної Православної церкви України – «це пряме втручання держави в церковне життя», а Українська православна церква (що є частиною Московського патріархату) «була повністю незалежною»​, «тут очевидне грубе порушення релігійних свобод».

Читайте також: Філарет про Собор, конкурентів Епіфанія і шантаж КДБ

Відповідно до статті 35 Конституції України, церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави.​

22 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон, який зобов’язує Українську православну церкву (Московського патріархату) вилучити з назви слово «українська» і зазначити належність до Російської православної церкви (РПЦ).

Цей закон Верховна Рада ухвалила 20 грудня. Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України, зобов’язана у назві відображати належність до такої релігійної організації.

В Українській православній церкві (Московського патріархату) мають намір звернутися до Конституційного суду через закон, що зобов’язує УПЦ (МП) змінити назву і вказати належність до російської церкви.

15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор для створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.

Патріарх Варфоломій запросив його до Стамбула для отримання томосу про автокефалію української церкви.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Парламент ухвалив рішення щодо перейменування УПЦ (МП) в Російську православну церкву

Ризька картотека: РПЦ і КДБ. Це актуально і для України

Що буде далі із УПЦ (МП)?

УПЦ (МП) допомагала Гіркіну готувати анексію Криму – СБУ

XS
SM
MD
LG