Доступність посилання

ТОП новини

Росія: регіональна угода про вільну торгівлю з Іраном можлива до кінця року


Російський віцепрем’єр Олексій Оверчук в інтерв’ю ТАСС повідомив, що переговори між Євразійським економічним союзом та Іраном перебувають на завершальній стадії
Російський віцепрем’єр Олексій Оверчук в інтерв’ю ТАСС повідомив, що переговори між Євразійським економічним союзом та Іраном перебувають на завершальній стадії

Угода про зону вільної торгівлі між Іраном, Росією та ще кількома країнами, що входять блоку, де домінує РФ, можлива до кінця року, повідомило 19 червня російське державне інформаційне агентство ТАСС.

Російський віцепрем’єр Олексій Оверчук в інтерв’ю ТАСС повідомив, що переговори між Євразійським економічним союзом, до якого входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Росія, та Іраном перебувають на завершальній стадії.

«Ми рухаємося вперед, – сказав Оверчук. – Дуже сподіваємося, що така угода може бути підписана до кінця року».

У травні аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) на підставі вивчення даних із відкритих джерел заявили, що Росія й Іран посилюють військово-економічну співпрацю.

Фахівці звернули увагу на повідомлення про намір Москви придбати додаткові безпілотники в Ірану – після того, як російські військові використали для атак на українську інфраструктуру більшість із 400 іранських безпілотників, придбаних із серпня 2022 року.

Також 13 травня іранські ЗМІ повідомили, що найближчого тижня Іран отримає першу партію російських багатоцільових винищувачів Су-35.

Співпраця Росії й Ірану активізувалася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе іранського виробництва, які були застосовані, зокрема, під час масованих ударів по українських містах, які почалися восени 2022 року.

Через це і Євросоюз, і США запровадили санкції проти Ірану.

Спочатку в Ірані та Росії неодноразово заперечували інформацію про постачання дронів. Проте у листопаді минулого року міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахіян заявив, що Іран надавав Росії дрони-камікадзе, але це нібито відбулося за кілька місяців до масштабного вторгнення в Україну.

XS
SM
MD
LG