Доступність посилання

ТОП новини

У Повітряних силах ЗСУ розповіли, чи є збільшення військової авіації на аеродромах Білорусі


За словами речника Юрія Ігната, на території Білорусі наразі спостерігається збільшення кількості військового складу
За словами речника Юрія Ігната, на території Білорусі наразі спостерігається збільшення кількості військового складу

Кількість військової авіатехніки, яка розміщена на аеродромах Білорусі, є «сталою» і не спостерігається її «сенсанційного» збільшення, повідомив у коментарі Радіо Свобода речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Що стосується авіації, яка розміщена на цих аеродромах, то є повна картина у Повітряних сил України, що і де там відбувається, яка саме техніка там розташована. Кількість цієї техніки є сталою. Збільшення (кількості носіїв ракет – ред.) «Кинджалів» не став би відносити до чогось резонансного. Тому що цей МІГ (МІГ-31к – ред.) сьогодні може бути тут, завтра – у Криму. Тим паче той «Кинджал» можна запускати і з Росії. Тобто це не єчимось таким сенсанційним», – пояснив Ігнат.

Водночас, за його словами, на території Білорусі наразі спостерігається збільшення кількості військового складу.

«Зараз іде накопичення саме живої сили, щоб сформувати з білорусами якесь угруповання, яке може загрожувати нам саме з півночі. Але Генштаб це розуміє, і будуть відповідіні робитись кроки, щоб якось протистояти», – наголосив Ігнат.

20 жовтня у Генштабі ЗСУ повідомили, що загроза відновлення наступу російської армії на північному фронті зростає, та додали, що його напрямок цього разу може бути зміщений на захід білорусько-українського кордону, щоб «перерізати основні логістичні артерії постачання озброєння та військової техніки Україні від країн-партнерів».

Раніше у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомляли, що Росія намагається втягнути Білорусь у відкриту війну з Україною.

Однак антикризовий радник голови Офісу президента Михайло Подоляк неодноразово заявляв, що долучення Білорусі до війни в Україні є малоймовірним (зокрема тому, що у неї «немає резерву і сил»).

Олександр Лукашенко, фактичний лідер Білорусі, минулого тижня заявив, що регіональне угруповання військ буде розгорнуте біля українського кордону. При цьому він послався на «загрози» з боку України та Заходу, не надавши доказів своїх слів.

Водночас українська розвідка стверджує, що Лукашенко не впевнений, що білоруси готові підтримати можливу участь Білорусі у війні проти України.

Наразі Білорусь не є безпосереднім учасником повномасштабної війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку російському вторгненню. Зокрема, надає російським військам доступ на територію Білорусі, звідки російські сили здійснюють бойові вильоти для бомбардування українських міст, а також запускають ракети по території України.

За співучасть у війні, яку розв’язала Росія, проти Білорусі були запроваджені міжнародні санкції.

XS
SM
MD
LG