Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський припинив громадянства України Деркача, Козака, Кузьміна і Медведчука


Володимир Зеленський додав, що це «не останні такі рішення»
Володимир Зеленський додав, що це «не останні такі рішення»

Президент України Володимир Зеленський заявив, що припинив громадянства України Андрія Деркача, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Віктора Медведчука.

«На підставі матеріалів, які були підготовлені СБУ та ДМС, я ухвалив рішення про припинення громадянства чотирьох осіб – Андрія Деркача, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Віктора Медведчука. Якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то і наші дії будуть відповідними», – сказав він у своєму відеозверненні.

Зеленський додав, що це «не останні такі рішення».

Деркач, Козак, Кузьмін і Медведчук є народними депутатами від партії «Опозиційна платформа – За життя», яка нині заборонена в Україні. Крім того, вони є фігурантами кримінальних проваджень.

Читайте також: Служба безпеки України озвучила підстави для заборони партії «Опозиційна платформа – за життя»

Зокрема Андрія Деркача, який є понад 20 років народним депутатом, підозрюють в державній зраді та незаконному збагаченні. Його оголосили в розшук, а суд застосував щодо нього заочний арешт. За даними слідства, Деркач «упродовж 2019-2022 років одержав щонайменше 567 тисяч доларів від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України».

З початку повномасштабного вторгнення РФ Андрій Деркач у Верховній Раді не з’являвся. До війни Деркач був частим гостем на телеканалах, які пов’язують із кумом Путіна Віктором Медведчуком. В його виступах лунали наративи, які активно просуває російська пропаганда, зокрема, про «зовнішнє управління».​

Віктора Медведчука, як і Тараса Козака, підозрюють у державній зраді та порушенні звичаїв війни. Відомо, що Тарас Козак виїхав з України ще у 2021 році.

Кума російського президента Медведчука, якого українські правоохоронці затримали у квітні минулого року, передали Росії у вересні в рамках масштабного обміну полоненими.

Народного депутата України з «ОПЗЖ» Рената Кузьміна також підозрюють у держзраді. У ДБР кажуть, що в межах досудового розслідування встановили, що депутат напередодні і після початку повномасштабного вторгнення РФ «розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні».

Деркач, Козак, Кузьмін і Медведчук на позбавлення їх громадянства наразі не відреагували.

XS
SM
MD
LG