Доступність посилання

ТОП новини

Вибили з Красногорівки та Орлівки: ЗСУ зупинили Росію на захід від Авдіївки?


Головком ЗСУ Олександр Сирський після відвідування зони бойових дій на Сході повідомив 29 лютого, що Силам оборони вдалося вибити армію Росії з околиць Орлівки на захід від Авдіївки.

«Під час роботи в окремих командирів були виявлені певні прорахунки у володінні обстановкою та оцінці противника, що безпосередньо вплинуло на стійкість оборони на окремих напрямках», – сказав головком і зазначив, що розпорядився виділити додатковий ресурс боєприпасів та матеріальних засобів, а також необхідні резерви.

Читайте також: Найкоротша історія російсько-української війни

Напередодні речник ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій в ефірі Радіо Свобода заявив, що каскад водоймищ на захід від Авдіївки допомагає стримувати тиск росіян.

«Не все так просто, як може комусь здатися, відбувається на цьому напрямку для противника – біля села Орлівка штурмові групи росіян були заблоковані на підході до села або на його крайніх околицях», – повідомив він 28 лютого.

Також Третя штурмова бригада повідомила цього дня, що вибила загарбників із Красногорівки Донецької області – це вже Мар'їнський фронт, ще один напрямок штурмів росіян.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Проте проєкт DeepState повідомив у ніч проти 29 лютого, що армія агресора просунулася на південь від Бердичів, Орлівки, на південь від Тоненького та біля Невельського – все це район на захід від Авдіївки, в якому РФ активно просувається після захоплення самого міста.

Головні питання випуску:

  • Чи вдалося ЗСУ зупинити Росію на заході від Авдіївки?
  • На які прорахунки командирів на цьому фронті натякнув Сирський?
  • І з чим пов'язаний «літакопад» у Росії на українському Сході?

Схід

  • Територія на захід від Авдіївки залишається у центрі зусиль російського наступу на сході України, заявила 29 лютого розвідка Великої Британії. За її даними, армія РФ відтоді просунулась на 6 км від центру міста і «майже напевно» отримала контроль над Ласточкиним, Степовим і Сєверним. «Ці тактичні здобутки слугують переважно для консолідації російських позицій довкола Авдіївки», – йдеться в повідомленні, яке цитує Міністерство оборони Британії.
  • Сили оборони України відійшли від селища Ласточкине, щоб «організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка – Тоненьке – Бердичі і не допустити подальшого просування супротивника далі в західному напрямку». Про це це повідомив спікер ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій вдень 26 лютого в ефірі телемарафону.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 17 лютого заявив про виведення українських підрозділів з Авдіївки. Через два дні, 19 лютого, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив, що на Авдіївському напрямку українські військові закріпилися на «нових рубежах оборони».
  • Раніше про критичну ситуацію в місті та загрозу переходу міста під контроль РФ повідомили в Білому домі. За оцінками американського Інституту вивчення війни (ISW), потенційне захоплення Авдіївки Росією не матиме оперативного значення і, швидше за все, дасть Кремлю лише «негайну інформаційну й політичну перемогу».
  • 18 грудня минулого року командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».
  • Аналітики ISW у звіті 8 грудня висловлювали припущення, що російська армія отримала завдання захопити Авдіївку та Куп’янськ до президентських виборів у РФ, які відбудуться у березні 2024 року.
XS
SM
MD
LG