Доступність посилання

ТОП новини

Кремлівській змій і український Котигорошко. Що потрібно для перемоги України?


Український воїн із мечем на тлі захопленої внаслідок контрнаступу ЗСУ трофейної російської техніки. Харківщина, вересень 2022 року
Український воїн із мечем на тлі захопленої внаслідок контрнаступу ЗСУ трофейної російської техніки. Харківщина, вересень 2022 року
(Рубрика «Точка зору»)

В українській народній казці, яка розповідає про битву Героя зі Змієм, у сотні разів могутніший звір глузливо запитує:

– Ну що, битися чи миритися?

– Битися! – без вагань відповідає Герой і перемагає.

Так само відповіли днями, після розгрому російських сил на Харківщині, вищі українські керівники – президент, міністр оборони, головнокомандуючий ЗСУ – на єзуїтські заклики Кремля до «мирних переговорів».

Але, на відміну від казки, московський змій не просто могутніший, за ним – ціле зміїне кубло, а ще чимало змієнят та співчуваючих по усьому широкому світі.

Відповідь – «Битися!» – єдино вірна. Зі Зміями й змієнятами миритися не можна. Доведено практикою.

Офіційний Берлін погодився на Північний потік І (перше змієня), а далі ще й Північний потік ІІ (друге змієня) і, якби не смілий опір Героя, сьогодні вони б вже його проковтнули.

Битися треба ще й тому, що у кублі виростають ще зліші, ще отруйніші Змії, які тільки й чекають, коли зсохнеться старий, щоб самим пити людську кров «от Москвы до самых до окраин».

Але коли здолаєш Змія, то зруйнуєш і кубло.

Поки булава залегка, треба важчу

Спостерігачі та співчуваючі, у теперішній українській реальності, це світове співтовариство та країни Євроатлантики зокрема, відіграють у перемозі над Змієм і змійством непересічну роль.

Згадаймо: казковий Герой йде перед битвою до Коваля, щоб той виготовив якісну зброю-булаву, і лише після численних переробок приймає замовлення. Так само лише після багатьох кровопролитних днів і тижнів почали передавати Україні зброю, і лише після місяців – таку, якої боїться Змій.

Проблема, однак, у тому, що кремлівський Змій значно лютіший і дужчий, ніж казковий, а подарована співчуваючими булава все ще залегка для багатоголового московського агресора.

Є сумніви, чи за обіцянками політиків з Вашингтону, Берліну, Риму, Токіо є готовність повномасштабно допомогти Києву?

Чи не дезертирують вони під натиском російської пропаганди, власних проплачених змієнят, популістського натовпу в холодну безгазову зиму?

Та, власне далекий Змій може бути корисним багатьом: з одними поділиться награбованим (банкам і корпораціям), іншим дасть трохи вогню з пащеки для зігріву (Белраду і Будапешту).

Німецькі рітейлери, грецькі перевізники, японські автовиробники, індійські трейдери далі співпрацюють з нападником. Дивись, і відчужаться від Героя-одинака.

Сміливість Героя, а він – це український народ, 84% якого проти територіальних поступок в обмін на «мир», а 91,5% впевнені, що Україна переможе у війні, не вирішить проблему без більшої вправності і рішучості євроатлантичного Коваля і без доброзичливості решти широкого світу.

Немало таких, хто і далі впевнений у безсмерті Змія, і обережно вичікує. Отже перед тим, як завдати нового (Херсонського?) удару по агресорові, Герой має знайти для світу нову віру, нове слово, нову наснагу.

Тоді наступні удари – Луганський, Донецький, Кримський – прийдуть швидше і доб’ють гадину.

Потрібний заклик від усіх українців

Кажуть: українці мають мільйони родичів та знайомих в Росії, хай звертаються до них аби допомагали припинити агресію, зупинити війну. Звичайно, і це треба! Та чи проникнуть їхні заклики у зміїне царство?

А чи насправді не краще, щоб українці, кілька мільйонів яких виїхали за кордони як біженці, десятки тисяч як студенти, мільйони як діаспора, зуміли звернутися до влад і громадян усіх країн підтримати Героя?

Може краще, щоб ті понад тридцять мільйонів, які воюють, збирають врожай, вчать дітей, лікують поранених тут, в Україні, голосніше, і частіше, і згуртованіше вимагали улити Героєві нові сили?

Не лише голос Президента має лунати там в парламентах, на форумах і в ефірах. Потрібна луна й від наших голосів.

Героїчні Збройні сили України здивували світ мужністю і винахідливістю. Українці у Батьківщині і за її межами мають гідно відгукнутися, здивувати світ єдністю і вірою в перемогу. Зараз.

Поки Змій не оговтався.

Андрій Веселовський – український дипломат, експредставник України при ЄС

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG