Доступність посилання

ТОП новини

«Це цілком нормальний автомобіль». Всі запитання про справу «катерів і санітарок» (справу генерала Павловського)


Так виглядає десантно-штурмовий катер Кентавр, за який судять Ігоря Павловського
Так виглядає десантно-штурмовий катер Кентавр, за який судять Ігоря Павловського

В Україні продовжує розпалюватися новий скандал, пов’язаний з військом. Колишнього заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта Ігоря Павловського, а разом із ним ще двох чиновників оборонного міністерства та голову правління підприємства «Кузня на Рибальському» Валерія Шандру звинувачують у корупційній змові. За даними Державного бюро розслідувань, Павловський та троє інших фігурантів гучної справи нібито свідомо закуповували та поставляли у військо неякісну техніку – бойові катери та санітарні автомобілі. Придбані у 2016-2018 роках десантно-штурмові катери проєкту «Кентавр-ЛК» і санітарно-евакуаційні автомобілі «Богдан-2215», за даними ДБР, не відповідають вимогам Збройних сил України, відтак, сотні мільйонів гривень були неправильно реалізовані.

Радіо Донбас.Реалії відповідає на головні запитання про справу «катерів і санітарок».

Що стверджує обвинувачення?

За даними звинувачення, Павловський нібито вступив у змову з посадовцями Міноборони та керівництвом «Кузні на Рибальському» й придбав для війська неякісні катери і санітарні автомобілі. Сума збитків для держави, як кажуть у ДБР, зрештою потягнула майже на два мільярди гривень – саме такою, як визначив Печерський райсуд Києва, є загальна сума застави для всіх фігурантів справи.

Коли катери були побудовані, виявилося, що ці судна не відповідають оперативно-технічним вимогам ЗСУ
Олег Гриняк

За словами начальника слідчого відділу ДБР Олега Гриняка, Павловський, хоч і знав, що у «Кузні на Рибальському» ще немає документів на будівництво катерів, нібито в обхід законодавства все одно уклав із підприємством державні контракти на виготовлення «Кентавр-ЛК».

«Коли катери були побудовані, – каже Гриняк, – виявилося, що ці судна не відповідають оперативно-технічним вимогам ЗСУ, зокрема щодо водотоннажності, посадки та максимальної швидкості».

На чому будується захист?

Після того, як Павловського та інших фігурантів гучної справи відправили під арешт із загальною сумою застави 1,8 млрд грн, тобто по 476 млн грн для кожного з чотирьох посадовців, у декількох містах України відбулися акції протесту. Прихильники Павловського називають справу політизованою, й в один голос запевняють, що нинішній президент Володимир Зеленський намагається у такий спосіб звести рахунки із колишнім головою держави Петром Порошенко.

За словами Юрія Бірюкова, радника ексміністра оборони Степана Полторака, величезна сума застави – це не просто «еквівалент нібито завданої державі шкоди».

«Щоби навіть не рипалися, історія з Марченко їх навчила», – написав Бірюков, маючи на увазі справу проти генерал-майора Дмитра Марченка, якого звинувачували у нібито закупівлі 20 тисяч неякісних бронежилетів для військових на суму 176 мільйонів гривень. Мовляв, майже два мільярди гривень – це не застава, а просто гарантія ув’язнення Павловського та інших офіцерів на час розслідування.

Що про справу думають самі військові?

Думки кадрових офіцерів ЗСУ, з якими Радіо Донбас.Реалії на правах анонімності говорило про справу «катерів і санітарок», відчутно розділилися. Щоправда, не з приводу оцінки діяльності генерал-лейтенанта Павловського чи інших службовців Міністерства оборони України, а щодо доцільності придбання десантно-штурмових катерів проєкту «Кентавр-ЛК» і санітарно-евакуаційні автомобілі «Богдан-2215» як таких.

На мій погляд, «Кентавр» — найнепотрібніше придбання ЗСУ. На хвилях на пушку катера сильно потрапляє вода

«На мій погляд, «Кентавр» – найнепотрібніше придбання ЗСУ. На хвилях на пушку катера сильно потрапляє вода. Так відбувається не просто так – проблема з конструкцією. В результаті, пушку заклинює. Якщо таке буде у бойових умовах – це може сильно нашкодити», – каже офіцер з Військово-морських сил.

А армієць однієї з піхотних бригад запевняє, що «Богдани», хоч і не ідеальні за своєю маневреністю, але все ж працюють на благо війська.

«У 2014-му, – підкреслює військовий, – взагалі не було ніяких медичних автівок. Поранених евакуювали на чому доведеться. Дякувати волонтерам, були вживані реанімобілі – без них навіть не уявляю, скільки б хлопців не довезли до шпиталю. А «Богдан-2215» – так, неповороткий, але загалом цілком нормальний санітарний автомобіль. Наші медики задоволені».

Це перше провадження проти генерала?

Ні, восени 2017 роки проти Ігоря Павловського вже відкривали справу. Тоді його затримали детективи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Тоді військового підозрювали у держзмові та корупційній схемі на 149 мільйонів гривень під час закупівлі палива для потреб оборонного міністерства. Офіцеру обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, але згодом Апеляційний суд Києва відпустив Павловського під особисте зобов’язання Героїв України, військових Ігоря Герасименка та Олександра Порхуна.

Чи справді у Павловського немає бойового досвіду?

Противники генерал-лейтенанта у соцмережах і публічно запевняють, що Ігор Павловський ніякий не бойовий офіцер. Мовляв, відсидівся у штабі, до АТО та ООС має, хіба, опосередковане відношення. Втім, наші джерела у військових колах говорять протилежне. Насправді Павловський долучився, зокрема, до визволення Маріуполя. У 2014-му він очолював сектор «М», і, серед іншого, приймав рішення про зачистку міста та його околиць від російських гібридних сил. За ті операції генерал-лейтенанта навіть нагородили державною відзнакою – орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Ольга Омельянчук

    Закінчила філософський факультет КНУ імені Тараса Шевченка у 2014 році. Працюю у медіа з 2009-го, авторка Радіо Донбас.Реалії – з 2019-го. Висвітлюю бойові дії на Донбасі від початку – з весни 2014 року. Вірю, що у журналістику можна повернути людину і що довгі форми завжди матимуть свого читача. Обожнюю репортажі, глибоких героїв, тишу та газети. 

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG