Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні та обіцянки миру: пропонують перемогу чи капітуляцію?


Під час військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 24 серпня 2018 року
Під час військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 24 серпня 2018 року

(Рубрика «Точка зору»)

У цю передвиборну пору, що вже почалася в Києві, ні-ні, та й побачиш плакат якогось кандидата, який закликає «до миру», а то й до «компромісу». Це «ні-ні» іноді зустрічається так часто, що в очах починає рябіти. Кандидати та їхня рекламна обслуга масово вирішили, що це безпрограшний хід ‒ електорат, мовляв, хоче «миру», а то й «компромісу», ну ось і пообіцяємо.

З цим важко посперечатися ‒ українці дійсно хочуть миру. Але, як усі люди, вони хочуть багато чого, часто несумісного. Що значить для нас зараз «мир»? На яких умовах? А яким буде «компроміс»? Що він має на увазі? І з ким саме треба буде домовлятися? Кандидати на плакатах не хочуть розкривати глибини й суперечності цього воістину загальнонаціонального питання ‒ тільки кидаються короткими та беззмістовними фразами. Але проблема залишається.

У тому, що кияни дійсно втомилися від війни, я переконався, виступаючи перед школярами в одній з міських бібліотек у День козацтва та нашої армії. Я мав розповісти про будні в АТО. Під час розповіді та бесіди, що слідувала потім, з'ясувалося, що важливішим, ніж військові будні, було бажання дізнатися, коли ж все це закінчиться. Це хотіли знати й діти, й особливо їхні вчителі.

Школярів, хлопчаків, цікавили, звісно, особливості обмундирування та випадки бойових зіткнень (але не дуже), а дівчаток ‒ те, в яких умовах живуть їхні однолітки у прифронтовій зоні. Відчувалося, що вони, 15-річні, з цією війною виросли, нічому особливому в ній не дивуються, що це просто одна з обставин або, швидше, вимірів життя дорослих. Для них це звична даність ‒ кар'єра розвідника чи розтяжки на шкільних майданчиках, у твоїй країні та в такій же, як у тебе, школі, нехай і не у твоєму місті. Але для дорослого покоління, їхніх вчителів та бібліотекарів, війна ‒ все ще щось ненормальне, незвичне, те, що має закінчитися. І вони запитували: «Коли?»

Вони, напевно, думають, що у ветеранів є особливе знання, особливий підхід. Що є невідомий їм метод закінчення. Вони не хочуть вірити, що, окрім капітуляції та очікування перемоги, в нас поки нічого немає.

Де той, хто скаже українцям прямо і без ухилянь?

Де ж той політик або, швидше, особистість, фігура, яка могла б усім українцям прямо й без ухилянь сказати: як довго ви готові чекати на перемогу? Сказати, що війна з Росією закінчиться тільки тоді ‒ з цією нашою перемогою. Що в іншому випадку всі ми, разом із ветеранами, дружинами та матерями загиблих, маємо вирішити ‒ а на що ми готові піти, якщо капітулюватимемо? Що ми готові стерпіти в ролі переможених? Де та особистість, яка ще раз пояснить, що в нас немає іншого вибору ‒ або капітуляція, або перемога?

Уже кому-кому, а київським кримчанам є багато чого розповісти про те, що відчуває переможений. А некиївським ‒ про те, що значить жити під російським чоботом. І це, сподіваюся, буде темою майбутніх зустрічей усіх таких кримчан з усіма охочими про подібне почути.

Іван Ампілоговписьменник, публіцист, кримчанин

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті Крим.Реалії

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Вибори-2019: п’ята колона Путіна агітує за примирення

Вибори-2019: вони прагнуть перемоги, а їхні тези нагадують пропаганду Кремля

Війна з Росією і обіцянки миру на виборах в Україні

Кремль активно нав’язує українцям тези про мир і Медведчука

Росія робить ставку на внутрішній конфлікт в Україні

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG