Доступність посилання

ТОП новини

Ключові події Донбасу 2017 року, наслідки яких будуть відчутними у 2018-му


Ключові події Донбасу 2017 року
Ключові події Донбасу 2017 року

Вбивство «Гіві», торгова блокада і «націоналізація» українських підприємств бойовиками, збройний «переворот» у Луганську, часткове визнання Росією «документів» «ЛНР» та «ДНР» і безрезультатність переговорів у Мінську. Яким був 2017-й – четвертий рік війни – для жителів окупованих районів Донбасу? Підсумки року по ту сторону лінії розмежування підбивали журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.


2017 рік стартував із великими надіями: переговірники в Мінську анонсували масштабний обмін полоненими ще в січні. Але не допомогла навіть скандальна поїздка народного депутата Надії Савченко в окупований Донецьк. Попри всі зусилля, заручники залишилися у підвалах.

Поїздка Надії Савченко на окуповані території та відсутність обміну
Поїздка Надії Савченко на окуповані території та відсутність обміну

«На жаль, кількість заручників за цей час збільшилася», – так оцінювала ситуацію перший віце-спікер верховної ради Ірина Геращенко.

Донбас 2017 року: лютий

Лютий – один з найгарячіших місяців минулого року. В окупованій Макіївці у власному кабінеті підірвали бойовика Михайла Толстих на прізвисько «Гіві».

Вбивство «Гіві»
Вбивство «Гіві»

«Це моя земля, це «Донабас», я тут народився. Я не народився на Україні, я народився в «Донабасі!» – позував на камеру бойовик.

Загибель «Гіві» стала черговою ланкою в конвеєрі смерті високопоставлених представників російських гібридних сил. В кінці 2016 року в ліфті підірвали бойовика «Моторолу», а в Росії раптово помер перший ватажок угруповання «ЛНР» Валерій Болотов.

Інфографіка: бойовики угруповань «ЛНР» та «ДНР», які загинули в 2016-17 роках
Інфографіка: бойовики угруповань «ЛНР» та «ДНР», які загинули в 2016-17 роках
Коли мова йде про закриття проекту конфлікту, то такі люди – ну куди їх? Це можна простежити історію конфліктів на Балканах, такі люди довго не жили
Віталій Сизов

«Коли українських офіцерів ставили на коліна, пхали їм в рот погони. Зрозуміло, коли мова йде про закриття проекту конфлікту, то такі люди – ну куди їх? Це можна простежити історію конфліктів на Балканах, такі люди довго не жили», – пояснює аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов.

Але гаряче у лютому було і по іншу сторону лінії розмежування.

Торгівельна блокада ОРДЛО
Торгівельна блокада ОРДЛО

«Зупинимо торгівлю на крові» – головне гасло «торгівельної блокади».

Ми втратили від двох і до двох з половиною мільярдів доларів. Це ті гроші, які йшли з тієї території в якості податків
Сергій Тарута

Організаторів намагалася розігнати Нацполіція – безуспішно. В результаті, практично повне припинення вантажного сполучення з непідконтрольним Донбасом і зупинка українських підприємств на окупованій території.

«Моя оцінка, що ми втратили від двох і до двох з половиною мільярдів доларів. Це ті гроші, які йшли з тієї території в якості податків», – розповідає народний депутат України Сергій Тарута.

Сергій Тарута
Сергій Тарута

Донбас 2017 року: березень

Ситуацією миттєво скористалися бойовики. Вже 1 березня в Донецьку і Луганську оголосили про «націоналізацію» – великі шахти і заводи угруповання взяли під свій контроль. Але повноцінно запустити підприємства їм так і не вдалося.

«У людей роботи немає! Їм за те ж житло платити нічим. Їм доводиться їхати звідси. Шукати роботу десь в інших містах», – нарікав житель Алчевська Руслан.

Руслан, житель Алчевська
Руслан, житель Алчевська

Підсумок – масове безробіття і спроба перебудувати роботу «націоналізованих» підприємств під російську економіку, прикрившись ширмою «Внєшторгсервіс».

«Їх так просто на металобрухт не виріжеш. Їх захоплюють, націоналізують, в основному це група Курченко, який не діє, безумовно, самостійно. Це все узгоджено з Міністерством економічного розвитку Росії», – каже Тарута.

Бойовики оголосили про «націоналізацію»
Бойовики оголосили про «націоналізацію»

Економічні потрясіння ще більше ускладнили життя людей на непідконтрольній території. У Донецьку і Луганську згадують про минулий рік без жалю.

«Ну що я вам скажу, проблемами великими. Ось цим запам’ятався точно. І чим далі, тим вони складніші, мені здається», – каже донеччанин.

Донеччанену згадуються лише проблеми
Донеччанену згадуються лише проблеми

«Своїми бідами, своїм горем, ось чим він запам’ятався!» – із сумом розповідає жителька окупованого Донецька.

Від морального стану «в очікуванні» вже втомилися всі

«Від морального стану «в очікуванні» вже втомилися всі», – зазначає луганчанка.

«2017 рік, що минає? Ну життя стало трішечки краще, тому що не так страшно стало жити, немає ніби війни», – каже жителька Донецька.

«Негативно тим, що я не можу отримати українську пенсію. І не можу переходити через ці ... пункти пропуску. Тому що у мене перелом стегна. Тим, що погіршилося медичне обслуговування. Ну а позитивне – хороша погода була», – розповідає жителька окупованого Луганська.

Жителька окупованого Луганська не має змоги отримувати українську пенсію
Жителька окупованого Луганська не має змоги отримувати українську пенсію

Донбас 2017 року: травень

І в гарну, і в погану погоду в 2017 році шикувалися величезні черги на КПВВ. Важче за інших доводилося жителям окупованої частини Луганської області – обіцяний автомобільний пункт пропуску тут так і не відкрили.

Черги на КПВВ
Черги на КПВВ

Але соціологи відзначають: контактів з непідконтрольною територією, навпаки, стало більше.

50% жителів підконтрольного Донбасу підтримують зв’язки з непідконтрольною територією
Марія Золкіна

«Наприклад в липні 2017 року фонд «Демократичні ініціативи» проводив опитування на підконтрольній частині Донбасу, і воно показало, що 50% жителів підконтрольного Донбасу підтримують зв’язки з непідконтрольною територією, чи то пак мають друзів, родичів, близьких людей за лінією розмежування. І більше того, що важливо: абсолютна більшість цих людей, до 90% в Луганській області і 82% – в Донецькій, підтримують інтенсивні зв’язки», – зазначає аналітик фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна.

Марія Золкіна, аналітик фонду «Демократичні ініціативи»
Марія Золкіна, аналітик фонду «Демократичні ініціативи»

При цьому в окупації залишаються понад три мільйони українців, підрахували в ООН.

«Ми віримо, що всі українці, незалежно від місця проживання мають ті ж права людини. І будь-яка людина в Україні заслуговує на те, щоб жити без страху, не голодувати, і не страждати від холоду», – наголосив директор представництва Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра.

Донбас 2017 року: червень

Влітку новий удар: бойовики відмовляються визнавати угоди купівлі-продажу, укладені на українській території. Продати житло можна тільки в окупації або – ноу-хау 2017 року, у російських нотаріусів.

Бойовики відмовляються визнавати угоди купівлі-продажу житла, укладені на українській території
Бойовики відмовляються визнавати угоди купівлі-продажу житла, укладені на українській території

«Фактично з наступного року така можливість зникає, і для значної кількості громадян така можливість вже зникла», – констатував тоді аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев.

Донбас 2017 року: липень

2017 рік не дозволив Україні просунутися у вирішенні конфлікту на Донбасі. У липні США призначили нового спецпредставника – Курта Волкера.

США призначили нового спецпредставника – Курта Волкера
США призначили нового спецпредставника – Курта Волкера

«Необхідно відновити територіальну цілісність України і забезпечити безпеку всім людям», – таким був одним із головних меседжів Волкера.

Чим більше проходить часу, тим менше залишається шансів на те, що ці території повернуться
Денис Казанський

Але кілька раундів переговорів з помічником Путіна Сурковим так і не дозволили запустити процес реінтеграції.

«Чим більше проходить часу, тим менше залишається шансів на те, що ці території повернуться», – вважає блогер Денис Казанський.

Денис Казанський
Денис Казанський

Донбас 2017 року: жовтень

Частково провалилася і спроба законодавчо вирішити долю непідконтрольного Донбасу.

За новий законопроект про окуповані території, хоч і зі скандалом, проголосували в жовтні. Але остаточний розгляд відклали на наступний рік. Не було прогресу і в Мінську.

Закон про окуповані території
Закон про окуповані території

«Допоки Росію не примусять піти геть із Криму і Донбасу всі ті, що беруть участь в Мінському форматі, Нормандському форматі чи будь-якому іншому форматі робити те, що вона повинна робити, ми будемо продовжувати обговорювати цю тему безкінечно», – зазначає міністр закордонних справ України 2007-2009 років Володимир Огризко.

Донбас 2017 року: листопад

У листопаді ж стався черговий гучний скандал. Центр Луганська захопили невідомі бойовики в масках. Справжній збройний «переворот» проти Плотницького влаштували силовики угруповання «ЛНР». Лідер луганських сепаратистів мав необережність виселити «главу» «МВС» ЛНР» Корнета з присвоєного ним будинку.

Збройний «переворот» у Луганську
Збройний «переворот» у Луганську

Плотницького фактично вигнали з Луганська. Новим лідером угруповання «ЛНР» став колишній офіцер СБУ Леонід Пасічник.

«Ця, скажімо так, історія, вона остаточно підтвердила, що там жодних виборів, нічого не проводиться, що вони самі до цих референдумів і голосувань ставляться з насмішкою», – звертає увагу Денис Казанський.

У сусідньому угрупованні, навпаки, владі Захарченка здавалося б нічого не загрожує. Донецькі бойовики анонсували свої «вибори» на листопад 2018 року.

Олександр Захарченко, ватажок угруповання «ДНР»
Олександр Захарченко, ватажок угруповання «ДНР»

– Я переконаний, що всі колеги мене підтримають, і хочу звернутися до вас з проханням, щоб в наступному році ви висунули свою кандидатуру на пост глави «Донецької народної республіки», – з таким проханням звернувся до Захарченка його підлеглий під час чергового «з’їзду».

Спасибі велике за таку велику довіру, я обіцяю подумати, – відповів бойовик.

Донбас 2017 року: грудень

Останній місяць року – масштабне загострення на лінії фронту. Під обстріл потрапили непідконтрольні Первомайськ, Стаханов та Ясинувата.

Масштабне загострення на лінії фронту
Масштабне загострення на лінії фронту

«Миттєво, відразу – спалах над десятим будинком. Такий яскравий! Ми в коридор вибігли. А потім почалося – балкон у нас завалило, а потім кухню», – каже жителька Ясинуватої Лариса Іванівна.

Наслідки обстрілу в Ясинуватій
Наслідки обстрілу в Ясинуватій

І все ж кінець важкого 2017 року дав нову надію – 27 грудня після довгих переговорів, які затяглися більш ніж на рік, стався довгоочікуваний обмін полоненими.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG