Доступність посилання

ТОП новини
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року

Зеленський відповів на запитання журналістів у режимі пресмарафону – живий блог (завершено)

10 жовтня протягом близько 14 годин президент України Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів із понад трьохсот ЗМІ

Радіо Свобода вело блог і відеотрансляцію з події (трансляція першої частини і другої).

Глава держави відповідав на запитання представників ЗМІ у Kyiv Food Market – гастропросторі, який нещодавно відкрився на вулиці Московській у центрі Києва.

В Офісі президента вирішили провести зустріч глави держави з журналістами в новому форматі: журналісти ставлять запитання групами по сім-десять осіб, а ці групи, змінювалися кожні 30-40 хвилин. Формувалися вони за списком акредитації.

Відтоді, як Володимир Зеленський став президентом, і аж до 10 жовтня він так і не провів жодної повноцінної пресконференції. При цьому Зеленський періодично записував відеозвернення: іронічно «дякував» депутатам, що підтвердили правильність його рішення про розпуск парламенту та пропонував люструвати чиновників часів Петра Порошенка. Також він дав інтерв’ю «прем’єр-міністру» із серіалу «Слуга народу», актору Станіславу Боклану.

Про розблокування допомоги США

Володимир Зеленський повідомив на пресмарафоні, що надання Україні військової допомоги США розблоковали після зустрічі із віцепрезидентом США Майком Пенсом у Варшаві, в рамках участі у меморіальних заходах з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни.

«Ми поговорили (із Пенсом - ред.), і я йому сказав, що це неможливо, будь ласка, вплиньте на це, і ми очікували рішення від США. У нас була зустріч, вона була предметна й дуже гарна, і після нашої зустрічі Америка розблокувала, і ще додатково надала 140 мільйонів доларів», – наголосив Зеленський.

Президент України Зеленський та президент США Трамп. колаж
Президент України Зеленський та президент США Трамп. колаж

А у телефонній розмові з президентом США Дональдом Трампом, за словами Зеленського, він питання допомоги не порушував, бо він ще не знав, що вона «заморожена». Тому, «шантажу не було, оскільки це не було предметом нашої розмови (телефонна розмова із Дональдом Трампом – ред.), сказав Володимир Зеленський.

«Вони заблокували (військову допомогу США – ред.) ще до того, як у нас була розмова, але про це в розмові не йшлося. Маю на увазі, що я навіть не знав. Ми потім говорили з міністром оборони, і він сказав, що у нас є проблема, заблокували ці гроші. Коли ми говорили з Дональдом Трампом, цього питання не було зовсім», – сказав президент України.

Західні аналітики вважають, що скандал навколо липневої телефонної розмови між президентами Зеленським та Трампом може бути корисним для України. Чому? Читайте тут

Президент США Дональд Трамп уже відреагував на ці заяви Володимира Зеленського вимогою зняти з нього усі звинувачення і припинити розслідування щодо можливості імпічменту.

Пропозиція Володимира Балуха

Володимир Балух, звільнений під час останнього обміну політв'язень Кремля, передав пропозицію президенту України Володимиру Зеленському через журналістку Крим. Реалії Анжеліку Руденко.

Балух запропонував включити колишніх політв'язнів до участі у переговорах у Мінському процесі.

Володимир Зеленський сказав, що у рамках гуманітарної підгрупи ТГК у Мінську, це цілком можливо.

«Чому ні. Нехай хлопці працюють», – сказав Володимир Зеленський.

Зеленський про «Центренерго»

Одна з журналістів звернулася до президента з питанням про те, що олігарх Ігор Коломойський «активно заводить своїх людей на держпідприємства, зокрема на «Центренерго».

Він заявив, що незалежність тимчасового директора ПАТ «Центренерго» Володимира Потапенка – це відповідальність прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

«Я не знаю про те, що вони завели свою людину, крім того, що я все це читаю, так само, як і ви. З приводу незалежності тієї людини, яка керує зараз Центренерго – це питання до прем’єр-міністра України, і я можу його запитати з приводу того, незалежна ця людина, хто її завів, і чи вона захищає інтереси підприємства, інтереси саме держави», – сказав він.

Зеленський згадав, що бачив Потапенка на нараді, але не став коментувати його фаховість.

«З приводу того, фахова людина чи ні – питання до прем’єр-міністра, з приводу звільнення цієї людини, якщо вона не те робить і несамостійна – це теж питання до прем’єр-міністра. Я його запитаю, це не проблема», – заявив він.

Зеленський додав, що включатиметься у питання, тільки якщо ситуація призведе до загрози енергетичній незалежності України.

Про «втому Заходу» від підтримки України

На питання журналістки СТБ, чи не вважає він, що західні партнери втомилися від підтримки України та антиросійських санкцій, Зеленський відповів, що «є втомленість», але він вірить у краще, особливо з огляду на це, що влада в Україні оновилася після виборів.

«Все-таки ми інша команда, інший президент, і це новий, як мені здається – я це роблю як можу, на своєму рівні – це новий поштовх до того, щоб обговорювати це питання, щоб не було послаблення підтримки України в цьому питанні».

Зеленський додав, що нормандський формат – це «не бізнес-кейс».

Читайте також: Бажання Зеленського не відповідають реаліям – Росія про Крим у «нормандському форматі»​

«Тому на цьому засіданні шукати для себе дивіденди, які можуть бути зароблені тією чи іншою країною на крові – я думаю, всі усвідомлюють, що це дуже серйозно, це такий хук, причому удар не за правилами боксу, удар в спину. Тому я сподіваюся і вірю, що такого не буде. За п’ять років втома, я знаю, велика. Мені здається, лідери європейських країн тримаються, я хочу в це вірити. Іноді ми віримо навіть в те, чого не існує, але, коли ти дуже цього хочеш, якщо в тебе є енергія, можливість... Іноді можна прийти на зустріч з однією позицією, а потім перевернути її впродовж зустрічі», – заявив він.

Зеленський про переговори щодо деокупації Криму

Володимир Зеленський під час пресмарафону заявив, що він хоче повернути «кримське питання» до порядку денного переговорів у «нормандському форматі».

«Мінський процес не стосується Криму. Щодо того, чи були пропозиції – виміняти окупований Донбас на Крим – ніколи жодної розмови не було, і я ніколи не чув навіть таких натяків. Щодо Криму я обов'язково підніму це питання на переговорах у Нормандському форматі. Я вже піднімав його, і, поки, ніхто не знає як, не бачить як Крим може повернутися до нас. Ми хочемо поставити це питання і почути відповідь Росії. І обов'язково це зробимо, оскільки на моє відчуття, за ці 5 років питання Криму стало непріоритетним. А це неправильно, оскільки з анексії Криму все почалося».

У Росії уже відреагували на цю заяву.

«Тему Криму ми обговорювати ніде не будемо: ні в нормандському форматі, ні на будь-яких інших майданчиках. Це питання для нас закрите назавжди», – заявив заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко російській агенції ТАСС.

Читайте більше: Бажання Зеленського не відповідають реаліям – Росія про Крим у «нормандському форматі»

Трамп прокоментував заяву Зеленського на пресмарафоні

Президент США Дональд Трамп прокоментував заяву президента України Володимира Зеленського під час пресмарафону 10 жовтня.

«Президент України Володимир Зеленський сказав журналістам у четвер, що в його контраверсійній телефонній розмові з президентом Трампом не згадувалися ані хабарі, ані шантаж, ані принцип «послуга за послугу», як стверджують демократи, налаштовані на імпічмент. Це має негайно припинити розмови про імпічмент!», – заявив Трамп.

За словами Зеленського, в телефонній розмові з президентом США Дональдом Трампом у липні цього року, він не порушував питання військової допомоги США Україні, бо ще не знав, що вона «заморожена».

Тому, «шантажу не було, оскільки це не було предметом нашої розмови (телефонна розмова із Дональдом Трампом – ред.), сказав Володимир Зеленський.

Зеленський про те, як, на його думку, повертати Крим і окупований Донбас

У перебігу прес-марафону Володимир Зеленський дав знати, що хотів би порушувати в переговорах із Росією за міжнародного посередництва також питання про повернення Криму, і говорив про свої погляди на майбутнє нині окупованої частини Донбасу,

– Майже рік тому представник України в Тристоронній контактній групі казав, що в Мінську звучали пропозиції Україні закінчити конфлікт на Донбасі таким способом, що забути про Крим, віддати його. Чи лунають такі пропозиції зараз вам і на що ви взагалі готові піти, аби припинити війну на Донбасі, які пропозиції прийняти і які рамки зараз у вас?

«По-перше, я вам сказав, що мені не дуже подобається, що про Крим навіть в Мінську ніхто не говорив, і в «нормандському форматі» теж, в принципі не вирішувалося це питання. Але Мінськ зовсім не стосується Криму, на жаль. Тому якимось чином ми повинні, не виходячи з «Мінська», не виходячи з «нормандського формату», але повернути питання Криму, повернути обов’язково, тому що це дуже важливе питання. А з приводу шантажу чи з приводу чи з приводу «пропозиції», що «давайте так: ми вам віддамо тимчасово окуповану територію Донбасу, а ви нам Крим», – ніколи жодної розмови з цього приводу не було, мало того, я не чув навіть такі натяки – в будь-якому форматі. Тому це все, що я хотів сказати».

– І друге питання, яке ставили, це – на що ви готові піти в перемовах із Росією, аби повернути Крим – це раз, і закінчити війну на Донбасі – це два?

«Поки що перемови з Росією в нас є тільки по телефону з приводу повернення полонених, які на території Росії, в «мінському» форматі – з приводу Донбасу, і про Крим там не йдеться, – і в «нормандському форматі», про який ми тільки чуємо з вами про майбутню дату зустрічі. На що ми готові йти? Ви прекрасно знаєте, що в цілому я не задоволений тим мінським документом, який було підписано в Мінську, так. Але ми шукаємо відповіді на деякі складні питання, які є в Мінську, і найголовніше – ми шукаємо порядок виконання дій, послідовність дій… Нас не влаштовує весь той порядок, та послідовність, які є в мінському документі. Тому про все це ми хочемо говорити в «нормандському форматі». Про все це доведеться говорити серед лідерів, а не представників у Мінську, тому що, на жаль, представники в Мінську не можуть вирішити ці питання. З приводу Криму я обов’язково на зустрічі в «нормандському форматі» поставлю це питання, тому що я жодного разу не чув відповіді лідерів. Так, нас всі підтримують, так, санкційна політика Німеччини, Франції – я не про всю Європу, а про тих, хто є у складі «нормандського процесу». Я піднімав – ніхто не знає, як. Ніхто не бачить, як Крим може повернутися до нас. Але потрібно ставити це питання і почути відповідь від Російської Федерації. Тому що, в принципі, за п’ять років у «мінському форматі», – в «нормандському» я не був присутній, мені складно сказати, – питання Криму – я думаю, те, що я відчуваю, – стало не пріоритетним. А мені здається, що це неправильно, тому що все почалося з анексії Криму. Перші санкції – саме за Крим. Тому, коли ми піднімали питання з нашими міжнародними колегами, і всі казали, що санкції можуть бути зняті, якщо я вийду з «мінського процесу», – я всім говорив: чекайте, одну секунду, санкції – то є Крим. Продовження санкцій – то був і Донбас, і таке інше. Тому я розумію, що нас будуть штовхати до цього, я все це розумію, – ми повинні стояти на двох ногах».

– Уточніть, будь ласка: якщо в «нормандському форматі» не вийде домовитися, то пан Пристайко (міністр закордонних справ України Вадим Пристайко – ред.) казав, що можливе «замороження» конфлікту на Донбасі. Що ви про це думаєте? Наскільки це можливо?

«Я б дуже не хотів, щоб конфлікт на Донбасі був «заморожений». Я б дуже не хотів, щоб у нас було Придністров’я чи Абхазія. Я дуже цього не хочу. Я не можу вам сказати і гарантувати на сто відсотків, що це не станеться. Тому що, чесно кажучи, – а що зараз? Давайте чесно! А зараз так і є. Зараз там у нас «Придністров’я», практично. Відносин немає, гуманітарна місія хоч якась там є, постріли… Тобто єдине, що нас сьогодні відрізняє, тимчасово окупований Донбас від Придністров’я чи «абхазького варіанту», – це те, що в нас лунають постріли, і все. А фізично поставимо ми з вами паркан, чи буде яр, чи замінування, чи ще щось – це не має значення. Тобто якщо немає відносин, і ми не визнаємо цю територію як окрему, не українську, – це і є «Придністров’я». Тому я вам і кажу, що я не хотів би «Придністров’я». Дуже не хотів би».

Зеленський про Ольгу Скабєєву та російську програму «60 хвилин»:

Зеленський дізнався під час пресмарафону, що російська програма «60 хвилин» запрошувала його для участі в ефірі.

«60 хвилин» мене запрошували? – спитав він. Прессекретарка Юлія Мендель відповіла, що Зеленського «не тільки «60 хвилин» запрошували, у нього запрошення з усіх країн світу». Також пролунала інформація, що Скабєєва планувала приїхати на пресмарафон.

«А 60 хвилин – це що, російська програма? Ааааа, пані Скабєєва, і цей пан, який мене впіймав у Нью-Йорку, це її чоловік? А вона планувала (приїхати – ред.)? Ох, дуже небезпечно. Давайте так – чому я ігнорую? З приводу журналістів, ви ж знаєте – вони правду про нас показують, чи ні? Скажімо так: в мене немає часу відповідати всім ЗМІ, які налаштовані не тепло до незалежності України, це в цілому, з якої б країни вони не були. Тому про що мені з ними говорити? В нас різні позиції з приводу нашої незалежності, нашої території, наших людей», – сказав Зеленський.

Що станеться якщо Україна вийде з Мінського процесу?

Україна, за словами Володимира Зеленського, «іде до мирного врегулювання, користуючись Мінським процесом»

«31 грудня 2019 року завершується дія закону Про особливий статус і нам треба вирішувати – ми ухвалюємо новий закон про особливий статус Донбасу. Якщо ми ухвалюємо такий закон, то ми імплементуємо формулу Штайнмаєра. Якщо ми не ухвалюємо, то виходимо із Мінського процесу», – пояснив президент.

На думку Зеленського, якщо Україна цього не робитиме, «не йтиме по кроках Мінського процесу», то це означатиме вихід із Мінського процесу, «це відбувається автоматично».

«Ще одни крок і інша сторона скаже: Україна не виконує домовленостей. А це означає, що Україна може залишитися сам на сам із російською Федерацією», – сказав Володимир Зеленський.

Зеленський про Матіоса та Баканова:

Президент Володимир Зеленський прокоментував інформацію ЗМІ про те, що колишній головний військовий прокурор Віктор Матіос консультує призначеного Зеленським голову СБУ Івана Баканова.

Зеленський заявив, що звільнити Матіоса було «непростою роботою».

«З приводу того, що пан Матіос консультує Івана Баканова зі Служби безпеки – якщо ви покажете мені деталі, я звільню Баканова. Якщо будуть докази, я звільню голову СБУ», – пообіцяв Зеленський.

Глава СБУ Іван Баканов
Глава СБУ Іван Баканов

Про легалізацію канабісу: «не на часі»

За словами Володимира Зеленського, наразі про легалізацію канабісу не йдеться – про це він сказав у відповідь на питання журналістки.

Читайте також: У Верховній Раді зареєстрували законопроект про медичний канабіс​

«Але я знаю, що дуже багато людей хочуть займатися цим бізнесом в Україні. Але ми можемо це розглядати тільки після того, як будемо знати, що дійсно говоримо про медичну марихуану. Тому, коли будуть відповіді на всі ці питання, це ж гострі питання. Я не хочу, щоб нам завтра сказали, що ми дозволили всім займатися наркотиками. Навіщо нам це? Мені здається, що ті, хто хочуть, потерплять», – заявив він.

Зеленський додав, що не бачив жодного законопроєту від «Слуги народу» щодо легалізації канабісу.

«Я гадаю, що це не на часі, не зараз, це не пріоритет, ми не виписали з вами всі ризики з цим пов'язані, ми не знаємо, чи готове наше суспільство. Не треба порівнювати, наприклад, із Канадою, з іншими країнами. Ми ще не готові, ми боремося зараз навпаки з наркотиками. Якщо в нас завтра не буде високого рівня наркоманів, вибачаюся... тоді ми можемо повернутися до цієї справи в цілому», – припустив він.

Активісти «Марш свободи» за легалізацію медичного та просто канабісу біля Кабміну у Києві, травень 2018 року
Активісти «Марш свободи» за легалізацію медичного та просто канабісу біля Кабміну у Києві, травень 2018 року

Про В'ятровича і українсько-польську історичну пам'ять

Кореспондент Польского радіо запитав про політику щодо історичної пам'яті і про те, хто очолить Український інститут національної пам'яті.

«До попереднього керівника у Польщі не дуже добре було ставлення. Він був контраверсійний», – сказав журналіст.

«Я не хочу коментувати пана Володимира В'ятровича. Він працював і він не є членом нашої команди. Яку людину запропонує наша команда...Це буде спільна кандидатура нашої команди. Це дуже чутливе питання і воно теж в пріоритеті. Мені ще не показували цю людину. Бо у нас зараз багато дуже питань економічних, опалювальний сезон, і ми маємо трохи почекати», – сказав Зеленський.

Щодо політики історичної пам'яті, президент України сказав, що він «попросив нашу комісію виписати усі питання і всі ці питання ми вирішимо, але повинні вирішувати обидві сторони»

«Ми повинні поважати один одного», – наголосив Володимир Зеленський.

Польский кореспондент запитав тоді, чи готовий президент України зустрітися із президентом Польщі в Україні і разом вшанувати пам'ять загиблих (ймовірно, кореспондент мав на увазі жертв Волинської трагедії – ред.).

Президент Зеленський наголосив, що готовий «із задоволенням» зустрітися із Анджеєм Дудою, «коли він захоче».

«В нас історія складна з обох боків. І ми повинні в даному питанні об'єднуватися, а не роз'єднуватися. Ми повинні поважати усіх загиблих з обох боків. Тому я сказав, давайте пробачати один одному і ми повинні пам'ятати про те, щоб було, щоб такого більш ніколи не було з обох сторін. І тому я запропонував: давайте зробимо меморіал на кордоні, до якого усі ми зможемо приїжджати – і українці, і поляки», – сказав президент України Володимир Зеленський.

Україна надає Польщі дозвіл на проведення пошуково-ексгумаційних робіт. Згідно з умовами, висунутими українською стороною, ексгумація має проводитися українськими дослідниками разом із польськими експертами після виконання необхідних формальностей.

Сейм Польщі 22 липня 2016 року ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українськими націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

У червні 2016 року українці Європи закликали владу Польщі до взаємного примирення та недопущення провокацій, що роз’єднують український та польський народи.

«Українці та поляки впродовж століть співжили на територіях Східної та Західної Галичини, Волині, Полісся. Історія взаємин двох народів не завжди була безхмарною... з уст деяких польських політиків частішають намагання покласти відповідальність за смерті людей лише на українців, демонізувати ОУН і УПА, як частину визвольного руху за незалежність України, звинуватити українців у геноциді поляків», – йдеться у заяві.

Українці Європи зверталися до польської влади з проханням докласти всіх зусиль для того, щоб не допустити подібної риторики з вуст офіційних представників польської держави.

Зеленський про Портнова

Колишній заступник голови Адміністрації президента України Віктора Януковича Андрій Портнов не має жодного стосунку до нової влади – про це президент Володимир Зеленський сказав у відповідь на питання журналістки Радіо Свобода Софії Середи.

«Консультації, впевнений, ніхто не проводить. Чи хтось з офісу зустрічався? Просто не маю такої інформації. Пан Портнов не має ніякого стосунку до офісу і до нашої влади. Що він робить, як він живе і які у нього справи? Він самостійна людина», – сказав Зеленський.

За словами президента, йому сказали, що Портнов, «напевно», не фігурує в кримінальних справах і не перебуває в розшуку. Він також заявив, що не спілкувався з ним щодо розширення закону про люстрацію: і Портнов, і Зеленський заявляли, що цей закон мав поширюватися і на представників влади 2014-2019 років.

Андрій Портнов – колиншній заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича
Андрій Портнов – колиншній заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича

Володимир Зеленський «встановив рекорд» із тривалості пресконференції

Під час пресконференції прессекретарка Юлія Мендель повідомила, що президент Зеленський встановив «світовий рекорд» із тривалості пресконференції

«Вже зараз пресконференція триває понад восьми годин. Рекорд не казатиму чий перевищений мінімум на 45 хвилин і, судячи з того, що я чую, вам ще доведеться до 21-22 години працювати. Я розумію, як це складно, і бажаю вам триматися», – заявив гість пресконференції у формі експерта Національного реєстру рекордів.

Зеленський заявив, що «не любить нагороди», але прийняв грамоту і подякував.

Національний реєстр рекордів наразі не оприлюднював підтвердження цієї інформації на своїх джерелах. Радіо Свобода також не змогло зв’язатися з його представниками, аби підтвердити інформацію.

Пресмарафон Володимира Зеленського почався о 10 ранку 10 жовтня.

Що думають про пресмарафон Зеленського відвідувачі Kyiv Food Market

Радіо Свобода розпитало відвідувачів Kyiv Food Market про те, що вони думають про пресмарафон Володимира Зеленського. Адже, усім відвідувачам повідомили, що вони можуть безперешкодно заходити, куштувати їжу. купувати, а поруч президент України з 10-ї ранку спілкується із журналістами.

Ось думки, які зібрала Ольга Комарова

Зеленський про закон про особливий статус Донбасу:

Наразі рано говорити про зміст закону про особливий статус Донбасу, заявив президент України. Таким чином він відповів на питання «Настоящего времени» про те, чи буде в цьому законі норма автономії окупованих районів Луганської та Донецької областей.

«Ми не можемо в цьому законі говорити про автономію. Найголовніше – обговорювати, що ми не можемо робити, а не те, що можемо. Я знаю, що там будуть гуманітарні питання, що будуть обговорюватися питання з приводу мови, щоб вони мали регіональний статус російської мови. Я думаю, багато компромісів гуманітарних, про які можемо говорити, виносити для нашого суспільства і вирішувати, чого коштує продовження війни і що не має високої ціни, на що можемо і не можемо погодитися. Зараз обговорювати закон про особливий статус немає сенсу», – сказав він.

Водночас Зеленський не став відповідати на питання, що скаже російському президенту Володимиру Путіну під час зустрічі в нормандському форматі.

Учасники акції «Ні капітуляції!» розповіли про свої вимоги – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

3 жовтня президент України Володимир Зеленський запевнив, що влада напише новий закон про «особливий статус» Донбасу в співпраці з «усім українським суспільством» і не буде «ніякої капітуляції, ніякої здачі національних інтересів України».

Про продаж землі

Володимир Зеленський на пресмарафоні заявив, що спочатку треба «продавати землю тільки українцям», а тільки потім «можна відкрити ринок землі іншим іноземним компаніям, які будуть працювати на цій землі».

Володимир Зеленський під час пресмарафону. 10 жовтня 2019 року
Володимир Зеленський під час пресмарафону. 10 жовтня 2019 року

Зеленський висловив критику редакції закону про зняття мораторію на продаж землі.

«Ситуація із земельним законом складна. Я знайшов час і зустрівся з багатьма фермерами, я їх почув, червоні лінії побачили. Зараз я кажу, що ні в якому разі не можна нести цей закон у Верховну раду. Українець, громадянин України - він повинен бути власником. Він повинен мати пільги, якщо він буде працювати на цій землі», – наголосив Зеленський.

Більше читайте: Зеленський виступив за тимчасову заборону продавати землю іноземцям

Зеленський про Богдана: йому дуже складно

Журналіст проєкту «Наші гроші» Максим Опанасенко спитав у Зеленського, «де больовий поріг, за яким настане звільнення Андрія Богдана», зокрема згадавши про відпочинок Богдана в Сен-Тропе під час святкування Дня незалежності.

Зеленський відповів, що не може звільнити свого голову Офісу президента за те, як він проводить своє дозвілля.

«Я розумію, що для мого іміджу це не дуже гарно. Але я хочу вам сказати, що він у нашій команді і не був на роботі. Я навіть не знаю людей, з якими вони там ходили. Він мені сказав, що приїхав, і там було дуже багато різних людей. Але мені здається дуже дивним, що президент каже: слухай, як ти там відпочиваєш? Це до нього велике питання, тому що це його імідж. Є багато людей, які дійсно з класним іміджем, дуже світлі, і деякі з них стали губернаторами, але я не можу поки що добитися від них результатів», – заявив він.

Президент України додав, що йому потрібні «професійні люди, які не порушують українське і міжнародне законодавство».

«У мене не так багато цих людей. Зараз дуже складний період у моїй команді. Я вам більше того скажу: йому (Богдану – ред.) дуже складно. Тому що на нього йде вплив, починаючи з пана Коломойського, що він нібито там з ним, він вирішує якісь його проблеми. Деталей у нас із нами немає, мало того, доказів ніяких немає. Але пан Богдан був повністю обруднений цим питанням».

На питання журналіста, чи звільнить він Богдана, якщо з’являться докази, що глава ОП порушував закон, президент відповів, що той у такому разі «сам звільниться».

Читайте також: Богдан про свою присутність на весіллі в День Незалежності: «у вільний від роботи час куди хочу, туди йду»

Напередодні ЗМІ поширили відео та фото, на яких видно, що Богдан був присутній на вечірці в Сен-Тропе, Франція, 24 серпня, у День Незалежності України. Журналісти повідомляють, що Богдан був на весіллі у юриста Андрія Довбенка. Крім нього, на весіллі помітили також київського забудовника Андрія Вавриша, який відповідає за проєкт нового офісу президента в приміщенні Українського дому.

Читайте також: Андрій Богдан міг тиснути на Конституційний суд на користь Януковича – Kyiv Post​

Зеленський про сайт «Миротворець»: помилки треба виправляти, але президент не має казати: «закрити сайт»

Запитання від сайту «Шарій.нет»: Чи хотіли виборці Зеленського закриття сайту «Миротворець», де, за словами журналістки, яка зачитувала запитання, «людей називають злочинцями без суду і слідства, розміщують відверту брехню», і чому «натхненник цього сайту Антон Геращенко зараз перебуває в орбіті нової влади», і коли закриють сайт «Миротворець»?

«Одного разу навіть мою дружину написали на сайт «Миротворець», ви знаєте, – потім зняли. Я не пам’ятаю, був я там чи ні, бо я вже забув. Ніби поки що не був. Тому така ситуація: я це казав – я як президент не можу відкривати чи закривати сайти. Дивіться: якщо там була моя дружина, ви ж розумієте моє ставлення? Але я повинен розуміти з вами, що якщо там порушено законодавство, якщо там є якісь, як було з деякими іншими сайтами, – тоді ОК, готовий включатися. Але якщо я почну включатися в будь-які сайти, в засоби масової інформації – це не дуже правильно, мені так здається. Я не знаю, хто є зараз власником сайту «Миротворець». Я впевнений, що це не Антон Геращенко. Принаймні, ми можемо перевірити. Тому що я колись його запитував: «чи ти є власником», – він сказав: «ні, ми там якось працювали, але я вийшов» – він сказав. Я завжди кажу відверто: хай пан Геращенко прокоментує, немає проблем, чи він мені таке казав. Тому що ви пам’ятаєте, в нас була історія зі «Сватами», і з моєю дружиною, – нечесна історія. З моєю дружиною на сто відсотків нечесна. І я, як чоловік, – ну ви розумієте, як я до цього ставлюся. Але ми з вами повинні все-таки трішечки пам’ятати, як ми живемо і як ми хочемо жити. Тобто ми все-таки повинні бути, намагатися бути демократичною країною. Помилки сайт «Миротворець» свої повинен виправляти. Якщо вони займаються будь-якою іншою справою, – я як президент не можу вам це сказати. Це неправильно – президентові казати: «закрити сайт»…

Відеопідбірка відповідей Зеленського – про розмову з президентом США Дональдом Трампом, нормандський формат, розведення військ в Золотому та Петрівському, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, мера Києва Віталія Кличка та ФОП.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG