Радіо Свобода Daily: Рада врешті має розглянути законопроект про реінтеграцію Донбасу

Сесійна зала Верховної Ради. Ілюстративне фото

Закон про деокупацію

Сьогодні,16 січня, український парламент планує ухвалити довгоочікуваний законопроект. В народі його називають «законом з реінтеграції Донбасу», в реальності він має довгу назву – про особливості державної політики. Правозахисники критикують документ. Кажуть: чимало норм суперечать Конституції та порушують права людини. Зрештою, сподіваються, що голосів не вистачить. Законопроект поданий від імені президента, тож у президентській фракції заспокоюють: ухвалення документа необхідне, його зривають прибічники Росії, а конструктивну критику депутати начебто готові врахувати. Більше – за лінком.

Будапештський меморандум: інтерпретація Лаврова

Росія поважає територіальну цілісність України у межах, що склалися після кримського «референдуму». Росія не порушила Будапештський меморандум, бо не використала ядерну зброю проти України. Силову фазу на Донбасі провокує керівництво України. Саме це на прес-конференції заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Минулого тижня президент Росії Путін запевнив, що хоче поліпшити відносин з Києвом і його не влаштовує «заморожений» конфлікт на Донбасі. Напередодні зовсім іншу заяву зробив перший заступник голови комітету Держдуми у справах так званої «СНД» Костянтин Затулін. Він закликав Росію денонсувати Договір про дружбу з Україною, укладений ще при Борисові Єльцину, зокрема щодо визнання кордонів.

Український дипломат Олександр Щерба нагадав Росії Будапештський меморандум, в якому йдеться про те, що США, Росія і Велика Британія підтверджують свої зобов’язання перед Україною «поважати незалежність, суверенітет і нинішні кордони України» (станом на 1994 рік – ред.). А оглядачі зауважують, що Лавров вже не вперше перекручує зміст Будапешського меморандуму. Про що свідчать заяви та чому вони лунають саме зараз, за лінком.

Далі заголовки:

Зізнання чеських бойовиків

Чому чехи воюють за «русский мир»? У Празі поліція розслідує участь місцевих у конфлікті на Донбасі на стороні угруповань «ЛНР» та «ДНР». Підозрюваних вже десять. Але на лаві підсудних поки лише один з фігурантів скандальної справи. Підозрюваному інкримінують підготовку терористичного акту. Яким чином жителі Чехії потрапляють на схід України, чим займаються у підрозділах бойовиків і як гинуть на чужій війні, з'ясовували «Донбас.Реалії».

Далі про те, що:

Як борються із кором в Італії?

Обов'язкова вакцинація – такою була відповідь на спалах кору в Італії. Малюки, які не мають протипоказань, до 6 років зобов'язані отримати 10 щеплень від 12 хвороб. Без них дітей не беруть до садочків. А батьків невакцинованих школярів обіцяють штрафувати.

Нове серце Максима

Наступні кілька місяців свого життя Максим Греков планує присвятити історіям людей, які живуть із донорським серцем. Не так давно він і сам збирав гроші на своє лікування в соцмережах – через загадкову хворобу йому негайно потрібен був новий орган. Сьогодні ж, після трансплантації в Білорусі, він планує розповісти всьому світу, що трансплантація органів рятує життя і будь-хто може зіткнутись із потребою нового серця, печінки чи кісткового мозку. Він їде в подорож Євразією, де кожна зупинка – це історія людини, яку врятував донорський орган. Про життя після трансплантації – в історії Максима Грекова.

Максим Греков

Бережіть себе і пильнуйте здоров’я!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.