Медведчук вийшов з Офісу генпрокурора. В ОГП заявили, що провели з ним «процесуальні дії»

За словами Медведчука, йому вручили примірник підозри

Народний депутат України від «ОПЗЖ», проросійський політик Віктор Медведчук вийшов з Офісу генпрокурора, куди він прибув раніше сьогодні, і заявив, що ознайомився з підозрою, яку йому підготувала генеральна прокурорка.

За словами Медведчука, йому вручили примірник підозри. Сама підозра, заявляє він, була направлена на Верховну Раду за місцем роботи і за домашньою адресою. Але, каже Медведчук, за жодною адресою підозри не отримано.

Адвокат Медведчука Богдан Коваль додав, що прокуратура в поданні щодо обрання запобіжного заходу має намір просити про взяття Медведчука під варту. Водночас адвокат наголосив, що проситиме суд не задовольняти це клопотання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Підозра в держзраді Медведчуку і Козаку: що далі?

Медведчук також вкотре заявив, що не збирається залишати Україну.

Тим часом, в Офісі генпрокурора заявили, що 12 травня «провели процесуальні дії з підозрюваним народним депутатом України». Імені вони не навели, але з обставин справи можна зробити висновок, що йдеться про Медведчука.

«Наголошуємо, що народному депутатові України повідомлено про підозру 11 травня 2021 року у порядку та спосіб, передбачений КПК України. У зв’язку з цим він набув статусу підозрюваного саме з цієї дати. Цього ж дня його було викликано для проведення слідчих та процесуальних дій саме у статусі підозрюваного. Після його прибуття до Офісу генерального прокурора, на вимогу народного депутата та його захисників, їм було надано примірник врученого 11 травня 2021 року повідомлення про підозру для ознайомлення, з метою забезпечення права на захист», – йдеться в повідомленні ОГП у телеграмі.

Також підозрюваному вручене клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, додали в ОГП.

Щодо того, коли відбудеться засідання суду з розгляду запобіжного заходу – не уточнюється.

На тлі проведення обшуків 11 травня у депутата Віктора Медведчука генпрокурорка Ірина Венедіктова того ж дня повідомила, що підписала підозри двом депутатам – Віктору Медведчуку і його соратнику Тарасу Козаку. Їм інкримінують «державну зраду» і «готування до розграбування національних цінностей на окупованій території».

Голова Служби безпеки України Іван Баканов казав, що Віктор Медведчук перебуває в Україні, але точне місце його перебування йому було невідоме, а Тарас Козак – в Росії. Пізніше сам Медведчук через партійну пресслужбу сказав, що «не збирається ховатися» і назвав справу щодо нього «політичною розправою».

Офіційно інкриміновані Вікторові Медведчуку факти були вперше оприлюднені у журналістському розслідуванні «Схем» (спільний проєкт Радіо Свобода і «UA:Перший») у жовтні 2018 року.

Читайте також: «Труба Медведчука». Україна повернула собі стратегічний трубопровід

19 лютого РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука, які ввів у дію указом президент Володимир Зеленський. Раніше також санкції запровадили проти колеги Медведчука по фракції Тараса Козака і телеканалів «112», ZIK та NewsOne, які йому належать. У партії ОПЗЖ назвали санкції «репресіями» і «знищенням демократії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Обшуки й підозри Медведчука: що пишуть у соцмережах?