РПЦ оголосила про санкції проти Грецької церкви через визнання нею ПЦУ

Патріарх РПЦ Кирило (ліворуч) і президент Росії Володимир Путін, 2019 рік

Російська православна церква оголосила 17 жовтня про санкції проти Грецької (Елладської) церкви через рішення її Священного синоду про визнання Православної церкви України.

«Припиняємо молитовне і євхаристійне спілкування з тими архієреями Елладської Церкви, які вступили або вступлять в спілкування з представниками українських неканонічних розкольницьких угруповань. Ми також не благословляємо вчинення паломницьких поїздок у єпархії, керовані зазначеними архієреями. Відповідна інформація буде поширена серед паломницьких і туристичних організацій країн, що становлять канонічну територію нашої Церкви», – ідеться в повідомленні на сайті РПЦ за підсумками позачергового Синоду цієї релігійної організації.

Синод також уповноважив патріарха РПЦ Кирила «припинити поминання імені Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади в диптихах», якщо предстоятель Елладської Церкви почне в богослужіннях згадувати голову одного з «українських розкольницьких угруповань» (так у заяві РПЦ називають Православну церкву України).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Синод РПЦ позачергово зібрався через міжнародне визнання ПЦУ

Позачерговий собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну церкву України. Грецька церква – перша після Вселенського (відомого також як Константинопольський) патріархату з-поміж помісних православних церков визнала незалежну українську церкву. Це рішення може дати поштовх до більш активного визнання ПЦУ іншими помісними церквами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Позачерговий собор ієрархів Грецької церкви визнав Православну церкву України

Глава ПЦУ митрополит Епіфаній подякував главі Священного Синоду Церкви Греції.

У серпні Синод Елладської православної церкви підтвердив канонічність надання автокефалії Православній церкві України.

15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії в Києві відбувся об’єднавчий собор, на якому була створена помісна Православна церква України. Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія з дотеперішньої УПЦ КП. 6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив Епіфанію томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія.

9 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує. Він також допустив відділення від ПЦУ Київського патріархату і заявив, що уповноважений скликати для цього церковний собор. Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

20 червня у Володимирському соборі Києва збори під головуванням почесного патріарха ПЦУ Філарета вирішили відновити існування ліквідованої церкви УПЦ КП і скасувати визнання Православної церкви України. У ПЦУ рішення цього зібрання одразу ж назвали юридично нікчемним.

24 червня Православна церква України на Синоді позбавила почесного патріарха Філарета прав єпархіального архієрея. Також Синод підпорядкував митрополитові Київському і всієї України Епіфанію безпосередньо всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня 2018 року були підпорядковані УПЦ КП.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Грузинський ієрарх підтримав рішення Грецької церкви щодо України

ТАКОЖ НА ТЕМУ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ:

УПЦ (МП) у Криму благословляє окупантів на захист Росії і освячує їхню зброю

Епіфаній: вести переговори з митрополитом УПЦ (МП) Онуфрієм нереально

РПЦ і головний храм армії Росії. Це пам’ятка агресії Кремля – Чапнін