Доступність посилання

ТОП новини

Дорожня «війна» в Україні триває, а депутати відпочивають


Нагадування не допомогають, потрібен закон
Нагадування не допомогають, потрібен закон
Леся Бакалець

«Війна» на дорогах: тільки станом на вчора в Україні сталося 706 аварій. Тим часом, зміни до Закону «Про державний рух», що пропонують зробити суворішою систему штрафів, депутати у цьому політичному сезоні не ухвалили. Коаліція з опозицією перекидають вину у цьому один на одного, а українці мусять чекати вересня. Коли депутати навідпочиваються, і, можливо, проголосують за законопроект.


Вночі в Києві зіткнулися два легковики: травмовано п’ятеро осіб; на Одещині в ДТП травмовано 10 пасажирів мікроавтобусу, чергова аварія сталася в Криму – всього ж за минулу добу на дорозі загинуло 30 осіб, поранено 246. 17 ДТП відбулося з вини водіїв у нетверезому стані.

Зменшити такі статистичні дані мав би законопроект про зміни до закону «Про дорожній рух». Але народні обранці за нього не проголосували. Як каже депутат від партії регіонів Михайло Чечетов, вини його політичної сили в цьому немає. Всі претензії він переадресовує БЮТу.

«Всі ті аварії, які зараз відбуваються на дорогах, все це на совісті Блоку Юлії Тимошенко. Тому що вони тоді повністю заблокували роботу парламенту, і незважаючи на наші прохання продовжити термін роботи Верховної Ради, відмовитись від відпусток і прийняти закони, вони не захотіли», – сказав Михайло Чечетов.

Регіонали на БЮТ, бютівці на Партію регіонів


Михайло Чечетов наголошує, що закон дуже важливий для України. З цим погоджується і його опонент, депутат від БЮТу, Андрій Кожемякін. Правда, у нього своя версія, чому змін на українських дорогах поки що немає.

«Провина, за те, що цей закон до сьогоднішнього дня не прийнятий, лежить якраз на Партії регіонів, Блоку Литвина та Комуністичної партії, які не голосували за цей закон. Вони казали, що вимагають оголошення, що коаліції не існує, що немає в неї 226 голосів. Тому вони і не голосували за цей украй важливий для країни законопроект», – зауважив Андрій Кожемякін.

Кожні 50 хвилин у ДТП гине людина

Поки політичні опоненти вирішують, хто винен у непрацездатності Верховної Ради, кожні 50 хвилин в дорожньо-транспортних пригодах гине одна особа, зазначає депутат від НУНСу Кирило Куликов. Він переконує, що майбутні зміни до правил дорожнього руху суттєвих результатів не дадуть. Та все ж це перші кроки до покращання ситуації на дорогах.

«Це суворе ставлення до правопорушників, а також суворе покарання для тих, хто сідає під чаркою за кермо. За це водії повинні відповідати, вони повинні розуміти, що їх може бути покарано, що у них можуть забрати права», – каже Кирило Куликов.

За змінами до закону «Про дорожній рух» мізерні штрафи за порушення правил збільшаться, а за повторне виявлення водія у нетверезому стані буде вже кримінальна відповідальність. Кирило Куликов переконаний, що зміни дадуть позитивний результат. Він наводить приклад: коли в сусідній Росії запровадили високі штрафи за проїзд на червоне світло та кермування без паску безпеки, рівень ДТП знизився на 16%.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG