Доступність посилання

ТОП новини

Середземноморська дієта рятує життя


Основа середземноморської дієти: фрукти, овочі, паста і риба, оливкова олія та вино.
Основа середземноморської дієти: фрукти, овочі, паста і риба, оливкова олія та вино.

Рим – Як правильно харчуватися, щоб уберегтися від хвороб і жити довше? Допомагає у цьому середземноморська дієта, в основі якої фрукти, овочі, макарони, риба, оливкова олія і вино. Такий раціон суттєво захищає ваш організм від багатьох хвороб і на 10 відсотків зменшує смертність. Переконалися у цьому науковці Флорентійського університету. Висновки їхнього дослідження надрукували в авторитетному виданні British Medical Journal.

У таверні на великій пательні шкварчить гарненький біфштекс із яловичини. Кухар Томмазо з притаманною італійцям артистичністю викладає м’ясо на тарілку, прикрашає страву овочевим гарніром, а на нього вже чекає нове замовлення. Знову біфштекс. Як говорить Томмазо, червоне м’ясо клієнти просять частенько.

Натомість це велика помилка. Хто зловживає м’ясними протеїнами, має потурбуватися про власне здоров’я, застерігають дослідники з Тоскани. Протягом тривалого часу вони спостерігали за харчуванням і станом здоров’я півтора мільйона осіб.

За підсумками фахівців Флорентійського університету, люди, які дотримуються середземноморської дієти, на 9 відсотків більш захищені від передчасної смерті. Так само на 9 відсотків зменшується також можливість смертності внаслідок серцево-судинних захворювань, а на 13 процентів – від невиліковних недуг Паркінсона чи Альцгеймера і на 6 відсотків унаслідок онкологічних хвороб.

Середземноморське надбання людства

Результати тосканського дослідження стали ще одним вагомим внеском до напрацювань інших медичних науковців, котрі радять дотримуватися середземноморського типу харчування з метою запобігти хронічним захворюванням.

Дієтолог П’єро Мільячо пояснює, чому: «Середземноморська дієта береже здоров’я, бо базується на фруктах, овочах, на зернових і бобових культурах, із додаванням трохи білого м’яса, молока та молочних продуктів. Як бачимо, в ній правильне співвідношення вітамінів, мінеральних солей, антиоксидантів і протеїнів високої біологічної цінності».

Водночас італійські фахівці з харчування б’ють на сполох: серед жителів країни рідна дієта дедалі менш популярна. Національна спілка агровиробників інформує, що цього року помітно зменшилося споживання олії, макаронних виробів – «пасти», фруктів та овочів.

Звичайно, одна з причин – значне подорожчання продуктів. Та незаперечним залишається і той факт, що останніми десятиліттями італійці трохи «глобалізувалися». Вони частіше включають до свого меню червоне м’ясо, жири тваринного походження та усілякі витребеньки фаст-фудів.

Щоб підвищити значення здорового стилю харчування, до справи взялися італійські політики. Минулого літа уряд звернувся до організації ЮНЕСКО з проханням зарахувати дієту країн Середземномор’я до культурної нематеріальної спадщини людства. Схвально відгукнулися на пропозицію Іспанія, Франція, Греція і Марокко. Саме так, середземноморська дієта – це надбання, а надбання слід оберігати, переконані в цих країнах.

Уперше термін «середземноморська дієта» запровадив американський учений Ансель Кейс. Лікар-епідеміолог понад 40 років працював на Апеннінах і описав феномен довголіття жителів Середземномор’я завдяки їхньому харчуванню. Сам доктор Кейс прожив сто років. Середземноморського здоров’я вам і довголіття!

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG