Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане податок на нерухомість бар’єром на шляху кризи?


Київ – У середу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко розповіла про заходи, яких збирається вжити уряд для подолання наслідків світової фінансової кризи. Серед іншого – скорочення на 20% адміністративних витрат, збільшення фонду гарантування виплат заощаджень громадян, зменшення податкового навантаження на деякі галузі. Юлія Тимошенко також відзначила, що уряд збереже всі діючі соціальні пільги, зарплати і пенсії. Однак надалі Кабінет запровадить мораторій на нові пільги.

За словами Прем’єра, сьогодні Міжнародний валютний фонд мав би ухвалити рішення щодо виділення коштів Україні на підтримку фінансового сектора. Та жодних відомостей з МВФ не надходило. В українському представництві цієї організації коментувати цю інформацію відмовилися.

Багаті сплатять за багатство

На додаток до антикризових заходів Юлія Тимошенко запропонувала запровадити новий податок – на нерухомість. «Ми пропонуємо розглянути і прийняти в невідкладному порядку закон про податок на нерухоме майно, що дає можливість ввести на рівні місцевих бюджетів відповідні податки на багатство», – зазначила вона. І уточнила: «На великі вілли, на земельні ділянки... Там, де люди живуть розкішно, зараз є всі підстави ввести такий податок на таке майно».

Ідею запровадження податку на нерухомість, який існує в більшості країн світу, в Україні обговорюють уже давно. Проте зараз парламентарі ухиляються від коментарів, бо ще не бачили законопроекту. Хіба що депутатам від фракції БЮТ та депутатській групі «Народна самооборона» відсутність законопроекту не завадила висловитися на підтримку ініціативи Прем’єра.

«Справа в тому, що я ще не бачив законопроектів, – каже депутатів від БЮТ Олег Ляшко. – До нас у бюджетний комітет вони не надходили. Але в принципі, ми підтримуємо ідею запровадження такого податку».

Швидких грошей не буде


Натомість експерти зазначають, що запровадити швидко цей податок буде дуже проблематично. «Я нарахував особисто в секторі реєстрації законопроектів всіх скликань Верховної Ради близько 28 законопроектів про ті чи інші види податків на нерухомість, – каже виконавчий директор Центру підтримки бюджетної реформи Ігор Шпак. – Жоден із них не подолав другого читання».

На думку експерта, запровадження податку не сприятиме швидкому подоланню наслідків фінансової кризи.

«Я не міг повірити, що урядовці ведуть мову про запровадження цього податку з 1 січня 2009 року, – каже Ігор Шпак. – Як правило, до запровадження цього податку готуються роками. Тож, якщо він і буде запроваджений першого листопада, то запрацює він не раніше 1 січня 2010 року. До цього ніхто не встигне його запровадити, бо це один із найтрудомісткіших податків».

В Україні вже був один скандал із законом про податок на нерухомість. У 2006 році депутат-соціаліст Василь Цушко запропонував запровадити податок на нерухомість у розмірі 1% від її вартості. Згідно з законопроектом, податок мали сплачувати власники нерухомості, вартість якої становила понад 70 тисяч доларів.

Преса здійняла ґвалт, адже на той час стільки коштувала одно- чи двокімнатна київська квартира (залежно від району). Відтак депутат відкликав законопроект, пояснивши, що документ розроблявся ще у той час, коли нерухомість не була такою дорогою.

Податкова адміністрація свого часу пропонувала оподатковувати нерухомість, більшу за двісті квадратних метрів. Але ця ініціатива також не знайшла підтримки.

Яким є урядове бачення оподаткування нерухомості, ми невдовзі довідаємося.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG