Доступність посилання

ТОП новини

Росія й Україна далі сваряться навколо постачань газу до Європи, Євросоюз стурбований, хоча загрози не бачить


ЄС знову закликає Україну й Росію вирішити газову суперечку.

У Європейській Комісії заявляють, що впевнені в забезпеченні поставок російського газу через Україну до країн ЄС.

Як повідомив офіційний представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс і Еспунь у понеділок у Брюсселі, незважаючи на те, що ситуація змінюється кожної хвилини, рівень тиску газу залишається досить високим.

За його словами, Єврокомісія розглядає ситуацію в країнах ЄС і зафіксувала кілька випадків перебоїв із постачаннями газу.

«Європейська Комісія аналізує причину… Інформація, яку ми отримуємо, свідчить про те, що це не вплине на кінцевих споживачів, наразі немає загрози постачанням газу для громадян Європейського Союзу», – сказав речник.

Він наголосив, що в Єврокомісії, як і раніше, оцінюють ситуацію як комерційну дискусію між Україною та Росією, яка може вплинути на постачання газу до ЄС.

«Тому ми хочемо, щоб цю дискусію вирішили якнайскоріше. Ми чинимо тиск для того, щоб обидві сторони сіли за стіл переговорів, тому що це в наших інтересах», – сказав представник Єврокомісії.

Щодо характеру місії Єврокомісії, яка в понеділок вирушила до Києва, а потім має намір зустрітися з представниками російського «Газпрому», речник заявив: «Ми намагаємося встановити природу проблеми і знайти, яка зі сторін несе за це відповідальність, а також знайти рішення».

У Брюсселі скликали в понеділок нараду ЄС щодо газопостачання, до Києва прибуває делегація Єврокомісії з питань газу

Мета зустрічі заступників постійних представників 27 країн-членів Євросоюзу в Брюсселі – обмінятися інформацією про необхідність у газі країн-членів ЄС, а також виробити скоординовану відповідь на ситуацію, що склалася з постачанням газу.

Водночас повноважна делегація Європейської Комісії, відповідно до домовленостей, досягнутих українською делегацією в Празі, Братиславі та Берліні, вирушила до Києва «для опрацювання окремих питань співпраці у газовій сфері», повідомив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

У складі делегації міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ржіман, посол з особливих доручень, уповноважений Чеської Республіки у справах енергетичної безпеки Вацлав Бартушка, а також генеральний директор Генерального директорату «Транспорт і енергетика» Європейської Комісії Маттіас Рюте.

Про деяке зниження обсягів постачання газу через українську територію повідомляли з Чехії, Туреччини, Польщі, Угорщині, Болгарії, Хорватії та Греції.

Путін: Росія від 5 грудня починає скорочувати постачання газу на кордон із Україною

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що йдеться про скорочення обсягу, який дорівнює, за його словами, «вкраденому Україною» обсягу газу – 65,3 мільйони кубометрів.

За повідомленням російських ЗМІ, інформацію про кількість нібито незаконно відібраного Україною газу в понеділок Путін отримав від голови «Газпрому» Олексія Міллера. На пропозицію Міллера «скорочувати обсяг постачань на кордоні Росії та України на такий самий обсяг, який «вкрадено», – 65,3 мільйона кубометрів і надалі скорочувати на обсяг вкраденого газу по днях», Путін відповів: «Добре, згоден, скорочуйте з сьогоднішнього дня. І поінформуйте європейських партнерів і Єврокомісію про ситуацію».

Олексій Міллер також зазначив, що «Газпром» для того, щоб компенсувати постачання газу до Західної Європи, збільшить обсяг газу, що постачається через Білорусь, Польщу і трубопроводом «Блакитний потік» (через Туреччину).

Київ, зі свого боку, запевняє, що повністю дотримується зобов’язань щодо транспортування російського газу. Але деякі країни, зокрема, Чехія, Болгарія, Хорватія, Греція, Туреччина повідомляють про зниження обсягів постачання палива через українську територію.

НАК «Нафтогаз України» вимагає від «Газпрому» припинити технічні маніпуляції з обсягами і напрямами постачання газу, синхронізувати роботу газотранспортних систем Росії, України і Європи та повернутися до конструктивної динаміки переговорного процесу.

«Газпром»: Україна «відмовилася прийняти додатковий газ для Європи»

Російський «Газпром» каже, що українська сторона відмовилася 4 грудня прийняти додаткову партію газу в обсязі 15 мільйонів кубометрів для європейських споживачів.

Напередодні офіційний представник російської газової компанії Сергій Купріянов заявив, що «Газпром» повністю виконує заявки європейських споживачів на постачання газу.

«Газпром» подає газ на вхід до газотранспортної системи України відповідно до транзитного контракту і заявок європейських покупців. Зниження тиску на виході з газотранспортної системи України пов’язане з невиконанням українською стороною своїх зобов’язань», – стверджує Купріянов.

Київ, зі свого боку, каже, що повністю виконує свої зобов’язання щодо транспортування російського газу, але не має документальних підстав приймати додаткові його обсяги.

Натомість в Україні наголошують, що своїх зобов’язань не виконує російська сторона, яка недодає в українську мережу обсяги газу, необхідні для забезпечення його транзиту.

Суд заборонив «Нафтогазові» транзит російського газу за старою ставкою

Господарський суд Києва заборонив компанії «Нафтогаз України» здійснювати цього року транзит російського газу територією України за ціною 1,6 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів за договором, укладеним у 2006-му на термін до 31 грудня 2010 року.

Як повідомляє прес-служба Міністерства палива й енергетики, суд виніс таку ухвалу за позовом міністерства про визнання недійсними згаданих договорів про транзит російського газу територією України.

За даними Мінпаливенерго, підставою для визнання недійсними цих договорів є те, що вони укладені колишнім заступником голови правління «Нафтогазу» Ігорем Вороніним, який не мав на це відповідних повноважень із боку Кабінету Міністрів.

Розгляд справи про суті призначили на 9 січня.

Тим часом від початку 2008 року за згодою сторін і на зміну первісному числу почала діяти ставка транзиту російського газу територією України в 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

Українська сторона вважає, що ця домовленість збігла з кінцем 2008 року, а на нинішній рік вартість транзиту залишається неузгоджена. У Москві ж наполягали на чинності договору 2006 року.

Сторони також не домовилися про ціну на газ, який постачався з Росії до України, через що російський «Газпром» із початку цього року припинив поставки газу в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG