Доступність посилання

ТОП новини

Архівні фото індустріалізації Запоріжжя вперше побачили світ


Київ – Унікальні історичні світлини та архівні матеріали про Запорізьку область опублікували на честь 70-річчя її утворення. Вони включені до ювілейного видання «Запорожжя індустріальне», яке днями побачить світ. Також на основі цих матеріалів зробили виставку в обласному краєзнавчому музеї.

Фахівці кажуть, що це найповніше історичне видання, присвячене Запорізькій області. Бо вперше в одній книзі об’єднано всю історію краю, від кам’яної доби, скіфських часів до епохи козацтва і промислової доби.
А найцікавіше, що в основу книги покладено історичні фото й документи, котрі ніде до цього не публікувалися. Серед них знімки з будівництва Дніпрогесу та заводів, які нагадують розворушений мурашник. Всі роботи на будмайданчиках століття виконували вручну, тому на них працювали десятки тисяч людей.
Деякі фотознахідки істориків шокували: виявилося, що будинок Запорізької міської ради, зображений на світлині, – це нинішнє приміщення обласного музею!
Про ювілейну книгу менеджер видавництва «Дике поле» Наталя Чечеко зазначає: «До 70-річчя Запорізької області ми видаємо книжку, яка розповідає, що й коли було збудовано у нашому краї. Починаємо ми з давнини, торкаємося теми козацтва, переселенців-менонітів, розповідаємо, які промисли існували на цій території. І поступово подається інформація про створення та розвиток кожного підприємства. Книга скомпонована за хронологічним принципом. Про кожне десятиріччя ­ окрема розповідь: що відбувалося в області, які з’являлися підприємства, що вони поставляли на ринок...».

Економічний злет на тлі репресій

Запорізька область була утворена 10 січня 1939 року окремою постановою радянського уряду. Народилася вона в нелегкий період: нещодавно закінчився Голодомор, тривали масові репресії та переслідування інтелігенції. Водночас у регіоні була зосереджена найпотужніша на території України промисловість, діяли перша в державі гідроелектростанція, металургійні та машинобудівні заводи.
Та й зараз, за даними статистики, область виробляє чверть української електроенергії, половину автомобілів і десяту частину продовольства.
Цей край однаково славний, і як першопочаток нинішньої української економіки, і як головний осередок національно-визвольної боротьби, – перераховує історичні здобутки Запорізької землі старший науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Неля Горбунова.
«Козацтво, Хортиця наша знаменита, Нестор Махно – ім’я, що зараз на вустах, Дніпрогес, індустріальний комплекс, який розбудовувався до 1940 року. Потужний розвиток був на той час у промисловості», – каже вона.
На сьогодні історичні матеріали про Запоріжжя, що увійшли до книги, можна побачити на виставці в обласному краєзнавчому музеї. На світлинах, частину з яких досі бачили тільки історики, зображені історичні документи, будівництво електростанцій та заводів, Друга світова, післявоєнна руїна та інші моменти історії, увічнені правдиво і без жодної цензури.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG