Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь та Євросоюз – кроки назустріч


Бельгії - Комісар ЄС із зовнішніх зв'язків Беніта Ферреро-Вальднер вітає міністра закордонних справ Білорусі Сяргєя Мартинава під час зустрічі Трійки ЄС в Брюсселі, 27 січня 2009 р.
Бельгії - Комісар ЄС із зовнішніх зв'язків Беніта Ферреро-Вальднер вітає міністра закордонних справ Білорусі Сяргєя Мартинава під час зустрічі Трійки ЄС в Брюсселі, 27 січня 2009 р.

Мінськ – Сьогодні в Брюсселі міністр закордонних справ Білорусі Сяргєй Мартинав провів переговори з представниками Євросоюзу, обговорив з ними стан та перспективи двосторонніх взаємин. Сама розмова є прогресом у порівнянні з попередньою європейською політикою ізоляції та санкцій стосовно білоруської влади. Тим часом європейський бізнес став активніше придивлятися до Білорусі.

Єврокомісар із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер закликала Білорусь робити кроки у правильному напрямку, для того, щоб її взаємини з Євросоюзом могли далі розвиватися. Євросоюз вимагає від білоруської влади подальшої демократизації, дотримання прав людини та законності.
Брюссель дав зрозуміти офіційному Мінську, що ретельно стежить за тим, як розвивається ситуація в Білорусі. У квітні ЄС має оцінити прогрес у демократизації Білорусі, щоб ухвалити рішення чи скасовувати санкції проти Олександра Лукашенка та ще 40 осіб із його оточення, котрі були призупинені у жовтні на півроку.
Від цього рішення також залежить можлива участь Білорусі у програмі «Східного партнерства».
«Ми на півдорозі у взаєминах із Білоруссю»
В цілому Беніта Ферреро-Вальднер задоволена розмовою на цю тему з білоруським міністром Мартинавим. «Звичайно ж, ми на півдорозі у взаєминах із Білоруссю. Але ми бачимо, що вони роблять важливі кроки у правильному напрямку», – зауважила єврокомісар.
Білорусь особливо була зацікавлена обговорити співробітництво з Євросоюзом у галузі економіки та енергетики. Мінськ радий також перспективі увійти до числа пострадянських країн, запрошених до програми Європейського сусідства та партнерства.
Міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинав зазначив: «Я висловив наше позитивне ставлення до ідеї та концепції Європейського партнерства. Ми маємо надію, що коли цей документ буде допрацьовано, він вміщуватиме умови для рівної багатосторонньої участі країн».

Лукашенко пообіцяв французьким бізнесменам пільги та преференції

Позитивні заяви Брюсселя та певну економічну лібералізацію в Білорусі зауважив і європейський бізнес. Зокрема, у вівторок завершила зустрічі в Білорусі делегація французьких ділових кіл, які представляли 25 компаній. Голова делегації Філіп Сітерн заявив, що французькі інвестори зацікавлені взяти участь в оголошеній офіційним Мінськом масштабній приватизації підприємств, але на умовах прозорості тендерів та відкритості по відношенню до іноземних бізнесменів.
«Це добрий момент, тому що ми фіксуємо позитивний розвиток подій у цій країні з ініціативи її уряду та президента. Для нас це дуже позитивний сигнал для заохочення можливих інвестиційних проектів у Білорусі», – зазначив Філіп Сітерн.
Президент Білорусі Олександр Лукашенко особисто зустрівся з делегацією французьких бізнесменів. Її приїзд він оцінив як прояв визнання Євросоюзом важливості Білорусі, як повноправного партнера. Французьким бізнесменам він обіцяв широкі можливості в Білорусі.
«Якщо ви будете створювати в Білорусі нові виробництва, які забезпечать імпортозаміщення та експорт продукції, ви отримаєте безпрецедентні пільги та преференції, такі, яких ви не маєте в жодній країні», – заявив Олександр Лукашенко.
Подібне потепління у взаєминах Білорусі та Євросоюзу виглядало невірогідним ще минулого року. Але війна Росії в Грузії кардинально змінила ставлення Брюсселя до Мінська, викликала бажання відірвати Білорусь від російського домінування.
(Мінськ – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG