Доступність посилання

ТОП новини

«Фаїна»: операція звільнення


Екіпаж Фаїни на палубі корабля (архівне фото, 8 грудня 2008 р.)
Екіпаж Фаїни на палубі корабля (архівне фото, 8 грудня 2008 р.)

Київ – Екіпаж судна «Фаїни» 5 лютого звільнили з 4-місячного піратського полону. Усі моряки живі. Це підтверджують і їхні рідні, і судновласник, і українські спецслужби та керівництво країни. Сомалійські пірати отримали викуп у понад 3 мільйони доларів. Як повідомила Служба зовнішньої розвідки України – пірати до вечора 5 лютого покинули борт «Фаїни», а допомогу екіпажу та судну надав фрегат ВМС США. Далі судно у супроводі прямуватиме до Кенії.

Викуп скинули на борт «Фаїни» ще 3 лютого. Майже дві доби 65 піратів ділили гроші і лише 5 лютого почали невеликими групами, через певні проміжки часу – покидати корабель.

До такої тактики пірати вдалися задля власної безпеки і наступна група вирушала з судна лише тоді, коли попередня повідомляла, що дісталася берега.

Президент України, упевнений в успішному завершенні операції, ще зранку 5 лютого привітав рідних моряків «Фаїни» та самих моряків із звільненням.

Щоправда, як потім засвідчила Уповноважений Верховної Ради з прав людини – Ніна Карпачова, пірати ще залишалися на кораблі до вечора, але випустили екіпаж із каюти, в якій утримувати моряків упродовж усього часу.

Повідомлення Карпачової підтвердилося й у виступі керівника Служби зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа.

Він повідомив, що пірати звільнили «Фаїну» і відплиття, або буксирування при потребі, розпочнеться 6 лютого «під охороною американських військово-морських сил».

Рух «Фаїни» до Кенії може тривати від чотирьох до шести днів.

У порту Момбаса на вантаж уже чекають представники Генерального штабу Кенії. Туди ж виїжджають і представники «Укрспецекспорту».

«Те, що контракт є легальним, було підтверджено документально. Вантаж буде доставлений і зарахований у штат міністерства оборони Кенії», – сказав Маломуж.

Операцію зі звільнення судна «Фаїна» з піратського полону та порятунок членів екіпажу Президент України назвав «надзвичайно складною та безпрецедентною» і висловив подяку спеціальним розвідувальним органам України.

Президент: професіоналізм спецслужб заслуговує на пошану

Головний розвідник України Микола Маломуж розповів, що одразу після захоплення «Фаїни» Віктор Ющенко дав доручення державним органам, зокрема й Службі зовнішньої розвідки, Головному Управлінню розвідки Міноборони, СБУ та МЗС «щодо вжиття усіх невідкладних заходів зі звільнення заручників».

Спецслужби вивчили ситуацію і рекомендували судновласнику британську юридичну фірму, яка могла провести ефективні переговори з представниками піратських угрупувань.

Звільнення заручників не могло бути проведено силовим способом, бо могло б призвести до жертв.

Переговори проходили дуже складно, «адже визначальним чинником був вантаж військового призначення на борту корабля», – наголосив Микола Маломуж і додав, що «була низка країн, не зацікавлених у тому, щоб вантаж «Фаїні» потрапив за призначенням».

Серед інших негативних чинників Маломуж назвав діяльність масштабних злочинних піратських угруповань і кланів.

«І це не тільки із Сомалі. За період проведення цієї роботи ми (українські спецслужби) вийшли на 1 тисячу 380 сомалійців, які безпосередньо задіяні у цьому злочинному бізнесі. Це 12 кланів, які координують роботу і ворогують між собою», – сказав Маломуж.

Він також повідомив про десятки потужних міжнародних злочинних організацій, до яких входять представники США, Великої Британії, Німеччини, намагаються координувати піратський бізнес і керувати ним.

Українські спецслужби вийшли на керівників цих злочинних угруповань, які консолідувалися у своєрідний комітет.

За словами Маломужа, з кожним із членів цього комітету була проведена індивідуальна глибока робота «спеціальними методами, задіяна закордонна агентура української розвідки, яка також активно впливала на цей процес», – розповів керівник Служби зовнішньої розвідки України.

Судновласник. Рідні. МЗС

Високу оцінку діяльності українських спецслужб та дипломатів дав і судновласник «Фаїни» Вадим Альперін у своїй офіційній заяві.

«Ми хочемо наголосити, що звільнення судна та екіпажу було б неможливим без підтримки української держави... знань, досвіду та таланту офіцерів українських спецслужб. За ці місяці ми побачили не лише самовіддане виконання свого обов’язку, але надзвичайно нахабні дії тих, хто намагався нажити на ситуації з «Фаїною» різного роду капітал», – йдеться у заяві.

Натомість, рідні 17 українських моряків не мають повної довіри до влади та звинувачують Міністерство закордонних справ у бездіяльності.
Наразі вони наполягають, щоб до складу групи, яка вилітає на зустріч із екіпажем увійшли люди, яким вони довіряють, а також, хтось із родичів, замість, наприклад, психологів.

«А психологів ми їм знайдемо удома самі. Однак нам відповіли, що зустрічати екіпаж поїдуть ті, кого вже визначили», – каже батько боцмана «Фаїни» Віктор Шаповалов.

Радіо Свобода попросило прокоментувати ситуацію навколо звільнення «Фаїни» міністра закордонних справ України Володимира Огризка, який перебував 5 лютого у Празі на засіданні «України-ЄС».

«Ми цим займалися від самого початку, й українські дипломати, як і в інших випадках, зробили все можливе, щоб ситуацію покращити. Я думаю, що тут треба говорити про участь усіх, хто був задіяний», – запевнив очільник МЗС України.

«Фаїну» із військовою технікою та зброєю сомалійські пірати захопили 25 вересня минулого. Серед членів екіпажу 17 українців. Спочатку пірати вимагали 30 мільйонів доларів викупу.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG