Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР готовий допомагати Україні, але не знає, з ким планувати дії – представник Банку


Прага – Україна – найбільш вразлива перед кризою країна у Східній Європі, вважає головний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку. На думку Еріка Берґлофа, її економічні проблеми погіршуються тим, що Україна потерпає ще і від політичної кризи, яка знеголовила усю фінансову владу країни. Головні фінансові рішення просто немає кому ухвалювати, адже досі не зрозуміло, чи Україна має голову Національного банку і хто прийде на місце міністра фінансів. Попри це представник Європейського банку реконструкції і розвитку Ерік Берґлоф вважає, що Україна ще має шанси не впасти в депресію, сказав він Радіо Свобода.

– Що вселяє побоювання, а що - оптимізм?

– Гадаю, що Україна виявилася дуже вразливою перед кризою через те, що вона надто покладалася на невелику кількість галузей промисловості, які зараз переживають не найкращі часи. Я маю на увазі сталеливарну промисловість. Також країна виявилася дуже вразливою перед курсовими коливаннями – це стосується і державних фінансів, і приватних. Але, на щастя, західні банки, які останнім часом активно увійшли на український ринок, не покинули свої українські підрозділи напризволяще. Також і уряд у цій складній політичній ситуації не припиняв підтримки банкам.

– Ви згадали про складну політичну ситуацію в Україні. Наскільки вона впливає на подолання кризи?

– Україна, крім того що перебуває в складній політичній ситуації, не має людей на ключових посадах, які ухвалюватимуть головні рішення щодо плану виходу з кризи. Я маю на увазі, що в країні немає міністра і заступника міністра фінансів, голови Національного банку, а його заступник захворів. Це не може не викликати занепокоєння. Такої ситуації немає у жодній іншій країні Східної Європи, тому Україна є ще більш вразливою перед кризою.

– Різні міжнародні фінансові організації, зокрема, Міжнародний валютний фонд, зараз намагаються організувати допомогу Україні. А якою є роль банку, який представляєте Ви?

– Європейський банк реконструкції і розвитку тісно співпрацює з Міжнародним валютним фондом і намагається знайти шлях фінансової реструктуризації України. Банк дуже зацікавлений у тому, щоб оздоровлення банківського сектору пройшло успішно, бо ми багато інвестували в українські банки. Ми зараз працюємо над конкретними проектами, які мають допомогти українській банківській системі пройти через ці випробування. Гадаю, чисельність українських банків внаслідок кризи скоротиться, відбудеться більша концентрація. І це є позитивний бік кризи. Також можна сподіватися, що в результаті кризи з’явиться кращий нагляд за банками та кращі правила. І ми намагаємося цьому також посприяти. Зрештою, попри все, ми з оптимізмом дивимося на нашу діяльність в Україні цього року.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG