Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко вшанував героїв Карпатської України


Президент Віктор Ющенко під час вручення державних нагород
Президент Віктор Ющенко під час вручення державних нагород

Президент Віктор Ющенко в суботу разом із дружиною взяв участь у заходах з нагоди 70-річчя подій, пов'язаних із проголошенням Карпатської України. Глава держави наголосив, що незалежна Карпатська Україна назавжди стала символом непереможності української нації, її соборності та єдності.

За словами Віктора Ющенка,о проголошення 70 років тому Карпатської України має загальнонаціональне, загальнодержавне значення. Про це Глава держави сказав у своєму виступі на Красному полі (поблизу міста Хуст), де в березні 1939 році сталися кровопролитні бої за Карпатську Україну.

«З Карпатської України розпочалася наша остаточна, переможна битва за свободу і державу», – сказав він. «Карпатська частка нашого єдиного духу першою з перших утвердила: ми – українці. Ми – єдиний народ. Ми – єдина соборна Українська держава», – зазначив Глава держави. Хуст, 14 березня 2009 р. «Ми вшановуємо увесь державний провід, який проголосив Карпатську Україну. Вшановуємо її Президента, отця Августина Івановича Волошина. Згадуємо імена Юліана Ревая, Дмитра Климпуша, Степана Клочурака, Михайла Клодзінського. Згадуємо кожного патріота, кожного державного діяча, кожного урядовця і національного політика. Складаємо слова найвищої поваги українському духовенству та інтелігенції, що стали моральним та інтелектуальним рушієм людей цієї землі. Схиляючи чоло, говоримо про наших героїв – українських, карпатських військових і січовиків», – сказав у виступі Президент.

На Красному полі відбулася битва, що народила Українську державу, наголосив Віктор Ющенко і додав: тут, на цьому полі розпочалася для України Друга світова війна. «Коли Гітлер і Сталін розподіляли Європу, саме тут ми стали до нерівного бою за свободу».

За словами Президента, битва на Красному полі стоїть поруч із боєм під Крутами, поруч із обороною Києва, Севастополя і Одеси. «На цій землі боровся наш народ, убираючи у груди дух єдиної нації – від Карпат до Чорного моря», – наголосив Віктор Ющенко.

Він подякував всім людям Карпатської України за те, що «цей дух і сьогодні присутній на майдані».

Ющенко: Місто Хуст є знаковим в історії Української держави

Раніше цього ж дня Президент взяв участь у молебні в Хустському греко-католицькому Свято-Вознесенському соборі, що відбувся за участю представників місцевої влади, громадських організацій і духівництва. А перед початком заходу Віктор Ющенко з дружиною поклали квіти до меморіальної дошки президента Карпатської України Августина Волошина біля будинку, де він проживав.

Пізніше Президент відвідав Хустську спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, яка носить ім'я президента Карпатської України Августина Волошина.

У будівлі цієї школи 15 березня 1939 року відбулося історичне засідання першого Сойма Карпатської України.

Віктор Ющенко ознайомився з розташованою у школі архівною виставкою документів часів Карпатської України і подивився кінохроніку засідання Сойма Карпатської України.

Глава держави також вручив державні нагороди з нагоди 70-річчя подій, пов'язаних з проголошенням Карпатської України, і паспорт громадянина України єпископові, Апостольському адміністраторові Мукачівської греко-католицької єпархії Мілану Шашику.

Серед нагороджених – колишні карпатські січовики, науковці, громадські та культурні діячі, що роблять гідний внесок у вивчення спадщини Карпатської України, відродження історичної пам'яті народу.

У своєму виступі Віктор Ющенко зазначив, що місто Хуст є знаковим в історії Української держави. Адже саме тут у 1919 році на Народних Зборах карпатські українці заявили про своє бажання жити в єдиній і соборній Україні. А 15 березня 1939 року була проголошена незалежна українська держава – Карпатська Україна.

«Символ непереможності української нації»

Президент наголосив, що незалежна Карпатська Україна назавжди стала символом непереможності української нації, її соборності та єдності.

Він назвав символічним те, що торжества проходять саме в тій будівлі і залі, де сім десятиліть тому зібрався історичний Сойм Карпатської України. «Тут великий українець, отець Августин Волошин оголосив про волю закарпатців відродити Українську державу», – зазначив Віктор Ющенко.

«У стінах, які були свідками тих подій, у школі, що носить ім'я Героя України Августина Волошина, ми згадуємо десятки тисяч патріотів, що боролися за українську державність. Ми шануємо єдність всього світового українства, яке допомагало і підтримувало Карпатську Україну», – заявив Президент.

Віктор Ющенко зазначив, що надзвичайно радий бачити в цій залі людей, що захищали в 1939 році Карпатську Україну. Від імені всього українського народу Глава держави виразив їм слова найвищої пошани.

Хустська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 імені Августина Волошина була заснована в 1921 році як україномовна гімназія міста Хуст. Ім'я Августина Волошина навчальному закладу присвоєно 20 серпня 2003 року.

********
Августин Волошин (1874-1945) – політичний, культурний і релігійний діяч Закарпаття, греко-католицький священик, у 1938 році – прем'єр-міністр автономного уряду Карпатської України, у 1939 – президент цієї держави.

14 березня 1939 року, в умовах розпаду Чехословаччини, глава уряду Карпатської України Августин Волошин проголосив її повну державну незалежність. А 15 березня 1939 року Перший Сойм Карпатської України ухвалив Конституційний закон під номером один, яким затверджувалося, що Карпатська Україна є незалежною державою. Після ухвалення цього закону Сойм обрав Августина Волошина першим президентом Карпатської України, який, склавши присягу, затвердив новий уряд уже суверенної держави.

Карпатська Україна проіснувала кілька днів – до окупації та анексії хортиською Угорщиною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG