Доступність посилання

ТОП новини

Світ стурбований долею ірансько-американської журналістки Сабері


Роксана Сабері
Роксана Сабері

Прага – У центрі уваги світових лідерів опинилася доля ірансько-американської журналістки Роксани Сабері. Минулої суботи в Тегерані її засудили до 8 років ув’язнення за шпигунство на користь Сполучених Штатів. Із закликами звільнити журналістку, яка відкидає звинувачення у шпигунстві, виступили США, Євросоюз і міжнародні правозахисники. За повідомленнями з Ірану, сьогодні Сабері подала апеляцію щодо вироку суду.

До того як опинитися за ґратами 31-річна Роксана Сабері працювала як позаштатний кореспондент для американського громадського радіо NPR та британської телерадіокомпанії BBC. Вона народилася у США, а в Ірані жила протягом останніх шести років. Сабері заарештували у січні. Спершу її звинуватили в купівлі алкоголю, потім – у роботі без належної акредитації і, зрештою, – у шпигунстві.

Державний секретар США Гілларі Клінтон закликала Іран негайно звільнити журналістку, яка має подвійне ірансько-американське громадянство. В тому, що Сабері ніколи не займалася шпигунством, висловив переконання і президент США Барак Обама.

До цих закликів у понеділок також долучився Євросоюз, який є важливим торговельним партнером Ірану. Як заявив офіційний Брюссель, судовий процес над Роксаною Сабері не можна назвати справедливим і прозорим.

Представники міжнародної організації Human Rights Watch теж наголошують, що закритий суд над журналісткою був «пародією над правосуддям навіть за невисокими іранськими мірками».

У відповідь речник Міністерства закордонних справ Ірану Хасан Кашкаві наголосив: «За міжнародними нормами, потрібно поважати рішення судів, і ми очікуємо, що всі країни будуть поважати вердикт іранського суду».

Тим часом президент Ірану закликав органи правосуддя забезпечити журналістці повний захист під час розгляду її апеляції. А верховний суддя Ірану Махмуд Хашемі Шахруді до цього додав, що апеляцію Роксани Сабері треба розглянути «швидко, точно, і справедливо».

Процес над Сабері як іспит для ірансько-американських відносин

Журналістку буде захищати широковідома правозахисниця, яку вважають найкращим іранським юристом, лауреат Нобелівської премії Ширін Ебаді. Про це сьогодні повідомили іранській редакції Радіо Свобода в офісі Ебаді.

Але остаточний вердикт важко спрогнозувати. Справа Роксани Сабері політична і тому залежить від атмосфери ірансько-американських відносин на найвищому рівні і водночас сама впливає на цю атмосферу.

Нове керівництво Білого Дому дає зрозуміти, що готове до прямих переговорів з Іраном з приводу іранської ядерної програми та інших питань. Та й Тегеран не проти переговорів, за умови, що будуть враховані іранські інтереси. Обидві держави не мали прямих контактів уже 30 років, від часу іранської революції.

За цих обставин арешт журналістки Роксани Сабері може бути посланням і водночас іспитом для Вашингтона.

Є припущення, що під час розгляду апеляції журналістки буде зняте звинувачення у шпигунстві, яке важко задокументувати, але залишаться закиди в тому, що вона працювала без належної акредитації.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG