Доступність посилання

ТОП новини

Італійське Сан-Ремо і Леся Українка


Рим – Там, де все цвіте і співає, – це про столицю італійської рів’єри Сан-Ремо. Із середини XIX століття місто на Лігурійському узбережжі тримає марку престижного морського курорту. Свого часу його облюбували видатні особистості, зокрема, поетеса Леся Українка.

Пісні Сан-Ремо для іноземця є візитівкою приморського міста, де вже 58 років поспіль проходить популярний Фестиваль італійської пісні. Щороку в лютому артистичне життя Італії вирує довкола сан-ремівського театру «Арістон». На конкурс з’їжджаються виконавці з усієї країни, щоб вибороти для своєї пісні звання найкращої. І на цьому потяг до прекрасного тут не закінчується.

Сучасне Сан-Ремо – місто квітів. Архітектурні цікавинки та історичні монументи не так впадають в око, як різнокольорові гортензії та духмяні петунії на клумбах або в садах. Упродовж року на площах проводять найважливіші квіткові ярмарки країни, то ж не заради красного словечка, а цілком справедливо Сан-Ремо називають «Рів’єрою квітів». Старі і модерні вілли потопають у пишній тропічній рослинності.

«Сан-Ремо було великою надією для Лесі України»

У такому мальовничому кварталі на Корсо Каваллотті розташована вілла «Адріана», де у різні періоди з 1901 по 1903 роки проживала поетеса і громадська діячка Леся Українка. Краєзнавець і дослідниця її творчості Марина Моретті розповіла Радіо Свобода: «Місто Сан-Ремо було великою надією для Лесі України, бо вона приїхала сюди хворою на сухоти, а клімат тут вважався цілющим, то ж вона сподівалася поліпшити своє здоров’я. Власне, так і сталося, її стан покращився, поетеса залишилася на кілька місяців і наступної зими знову повернулася. Але й Італію загалом вона любила, трохи говорила італійською. З балкону вілли вона дивилася на море, що надихнуло письменницю на написання нових творів. У Сан-Ремо Леся Українка написала п’ять віршів».

Письменниця із задоволенням поверталася до Італії. У листі від 2 листопада 1902 року Леся Українка написала: «Взагалі проти Австрії мені Італія, а надто Сан-Ремо, здається вдома».

У травні 1998 року з ініціативи пані Моретті на будинку встановили меморіальну дошку в пам’ять про перебування там української поетеси. Нині вілла «Адріана» належить одному місцевому адвокату, котрий живе у ній зі своєю родиною.

Мільйонні прибутки від азартних ігор

Поруч у тому ж районі інша історична вілла Нобеля, в якій провів останні роки життя шведський науковець Альфред Нобель. Набережна Корсо делла Імператріче названа на честь російської імператриці Марії Олександрівни, дружини імператора Олександра Другого. Відома аристократка лікувалася в лігурійському містечку від туберкульозу. На початку XX століття російська громада збудувала там православну церкву Христа Спасителя. Рідкісний для Італії храм вважається визначною пам’яткою Сан-Ремо.

Сюди і нині приїздять заможні відпочивальники, котрі не уникають можливості зіграти раз-другий у «рулетку» чи «блек-джек» в міському казино. Не дивно, що мільйонні прибутки від азартних ігор становлять значну частину міського бюджету. Сан-Ремо з унікальним кліматом вабить переважно літніх курортників, які купують вілли й оселяються у лігурійському раю, що за 25 кілометрів від французького кордону. Часто самі жителі іронізують, називаючи рідне місто «будинком перестарілих». Втім, бурхливе нічне життя у барах, досконала інфраструктура для водних видів спорту, численні бутики модного одягу заманюють до Сан-Ремо і молодих туристів.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG