Доступність посилання

ТОП новини

Масові протести в Ірані. Стримана позиція адміністрації США


В Ірані не вщухає боротьба проти офіційних результатів президентських виборів 12 червня.
В Ірані не вщухає боротьба проти офіційних результатів президентських виборів 12 червня.

Нью-Йорк – Дедалі більш масовими стають демонстрації в Ірані, прихильники опозиції протестують проти фальсифікації результатів президентських виборів. Тим часом, у Вашингтоні лунають вимоги з боку здебільшого республіканських критиків, щоб Білий дім висловив виразнішу моральну підтримку опозиціонерам.

Офіційна позиція Білого дому така, що Сполучені Штати не втручаються у внутрішні справи Ірану, хоча тегеранські мулли все одно вже звинуватили Вашингтон у буцімто підбурюванні іранців. Лінію адміністрації США виклав президент Барак Обама. Відповідаючи на запитання репортерів, він сказав таке: «Від іранців самих залежить рішення, хто має бути (їхнім) лідером. Ми поважаємо суверенітет Ірану і хочемо уникнути враження втручання Сполучених Штатів у справи Ірану. Разом з тим, я глибоко стурбований насильством, яка (щодня) показує телебачення. Демократичний процес, свобода слова, можливість людей мирно протестувати є універсальними вартостями ... але виглядає так, що в частини народу є такі (великі) надії, таке бажання й відданість (ідеалам) демократії, що вони тепер почуваються зрадженими».

За словами президента США, «уряд не повинен спілкуватися зі своїм народом шляхом насильства, застосованого проти мирних опозиціонерів». Обережну позицію президента Обами пояснюють прагненням започаткувати переговори з Іраном щодо ядерної програми незалежно від того, хто сидітиме у президентському палаці у Тегерані.

Посилаючись на джерела у Білому домі, «Нью-Йорк Таймс», газета зазвичай добре поінформована, пише, що навіть найближчі помічники президента Обами, віце-президент Джо Байден і державний секретар Гіларі Клінтон хотіли б від нього почути виразнішу підтримку іранських прихильників демократії. А Елліот Ейбрамс, колишній радник президента Джорджа Буша, каже: «Навіть європейці тут попереду нас, роблять рішучіші заяви, чого мало хто очікував». Як відомо, Велика Британія, Франція і Німеччина вимагають безстороннього розслідування результатів іранських президентських виборів.

Ядерні прагнення Тегерана

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Мохаммед Ель-Барадей стверджує, що Іран прагне стати ядерною державою. В телевізійному інтерв’ю Ель-Барадей сказав, що він, дослівно, «нутром відчуває», що іранські керівники хочуть оволодіти технологією виготовлення ядерної зброї, щоб продемонструвати силу й можливості Ісламської Республіки як сусіднім державам, так і решті світу.

Мета Ірану, на думку Ель-Барадея, добитися визнання за собою ролі важливого гравця на близькосхідній політичній сцені. Ніл Кавуто, коментатор телемережі новин FoxNews, опираючись на думки арабських дипломатів і аналітиків, каже, що іранська ядерна програма залишиться незмінною у будь-якому випадку. Та й вашингтонські урядовці, на яких посилається «Нью-Йорк Таймс», не мають певності, що у разі перемоги кандидата іранської опозиції Мір Гуссейн Муссаві обстоював би відмінну від нинішньої, поміркованішу лінію щодо ядерної програми.

(Нью-Йорк– Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG