Доступність посилання

ТОП новини

Влада Ірану пропонує частковий перерахунок голосів, опозиції цього мало


Мітинг прихильників опозиції у центрі Тегерана, 16 червня 2009 р.
Мітинг прихильників опозиції у центрі Тегерана, 16 червня 2009 р.

Прага – Іранська влада обіцяє частково перерахувати голоси на президентських виборах, суперечливі результати яких викликали сумніви, звинувачення в махінаціях і масові протести. Головні суперники-реформатори президента-консерватора, якого оголошено переможцем на другий термін, не вдоволені таким напівзаходом. Тим часом в Ірані залишається напружене становище.

Впливова в Ірані Рада захисників Конституції оголосила сьогодні, що готова перерахувати бюлетені з президентських виборів в окремих випадках, щодо яких «деякі кандидати висловлювали сумніви», в присутності представників цих кандидатів.

Як сказав речник цього специфічного іранського владного органу, який, серед іншого, наглядає за виборами, «можливо, в остаточному розподілі голосів після перерахунку стануться деякі зміни».

Та кандидати-реформатори Мір Хосейн Мусаві та Мегді Каррубі, які оскаржували в Раді захисників Конституції результати виборів, заявили у відповідь, що їх не влаштовує перерахунок, за їхніми словами, «кількох скриньок із бюлетенями». Адже нинішній президент Махмуд Ахмадинеджад переобраний, за офіційними даними, відразу 62 відсотками голосів. Таке число викликало стільки запитань і сумнівів і в Ірані, і за кордоном, що опозиціонери вимагають взагалі анулювати цей результат і призначити нові вибори.

Мітинг проти мітингу

Але призначений на сьогодні в Тегерані опозиційний мітинг довелося скасувати. На тому ж проспекті столиці Ірану, де, так і не отримавши належного дозволу, все ж хотіли зібратися учасники протесту, оголосили демонстрацію прихильників Ахмадинеджада, цілком дозволену владою.

Мусаві мусив закликати своїх симпатиків відмовитися від їхніх планів. Повідомляють, що під вечір чимало їх усе ж зібралося в іншій частині міста.

Учора ж у Тегерані відбулася понад мільйонна демонстрація прихильників опозиції, і вона не обійшлася без насильства. За повідомленнями, принаймні 7 осіб загинули в перестрілці наприкінці демонстрації, є й поранені.

За словами очевидців, постріли пролунали з будинку відділку такої собі добровільної ісламської дружини «басидж» – офіційного напіввоєнізованого формування, що підпорядковане елітному Корпусові охоронців ісламської революції, – коли хтось із демонстрантів спробував напасти на цей відділок.

Демонстрації чи інакші протести відбулися не тільки в столиці, а й у багатьох містах Ірану. Люди влаштовували такі «демонстрації» не лише на вулицях, а й на дахах своїх будинків.

Влада не бариться з суворими відповідями

Влада відповідає на протести арештами. За останні дні затримували близько 150 осіб; частину потім відпустили, декого ж залишили під вартою. Міністр інформації Ірану – так називається посада фактично керівника держбезпеки Голям-Хосейн Мохсені-Еджеї– повідомив, що кількадесят «контрреволюціонерів» арештовані за підозрою в організації заворушень.

А іноземним засобам інформації фактично забороняють висвітлювати опозиційні акції, сьогодні вони отримали офіційну вказівку уникати висвітлення будь-яких подій, на яке не отримано попередньої згоди і дозволу влади.

За новими правилами, їхні репортери не мають права працювати на вулицях, на місці подій. Іноземним агентствам заборонено передавати фото й відео власних кореспондентів. Тепер вони можуть тільки брати телефонні інтерв’ю, а ще дивитися державне телебачення й використовувати його матеріали.

Тим часом президент Махмуд Ахмадинеджад сьогодні все ж приїхав до Росії на другий день саміту Шанхайської організації співпраці, членом якої є й Іран. Керівники інших країн-членів – Росії, Китаю та середньоазійських держав – не стали висловлювати сумніви і привітали його з переобранням.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG