Доступність посилання

ТОП новини

Парламент розблокували заради додаткових мільярдів на Євро-2012


Київ – Позачергове засідання Верховної Ради, що відбулося у середу, не виправдало покладених на нього сподівань. Ані БЮТ, ані Партія регіонів не спромоглися провести через парламент необхідні для себе рішення. У підсумку, коаліція залишилася без міністрів, а опозиція без закону про підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Проте деякі рішення депутатам все-таки вдалося ухвалити – знайти додаткові 9,8 мільярда гривень на підготовку до Євро-2012.

Зранку пропозиція підвищити прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату не знайшла необхідної підтримки в залі. Аби остаточно затвердити закон забракло 14 голосів. Натомість парламент ухвалив рішення вивчити це питання в спеціальній комісії.

Депутат-бютівець Сергій Соболєв назвав законопроект про підвищення прожиткового мінімуму та зарплати популістським. За його словами, насправді регіонали мали на меті «зірвати бюджет, виплати пенсій і заробітної платні». «Я думаю, що цей проект ніколи не пройде. Для цього ми і створили спеціальну комісію, щоб кожна копійка, яку пропонує використати Партія регіонів, була підтверджена бюджетним фінансуванням», – зауважив речник фракції БЮТ.

БЮТ вимагав більше

Натомість опоненти бютівців зауважують, що ті діяли таким самим чином, коли перебували в опозиції. «БЮТ зараз пожинає плоди власного популізму, – каже позафракційний народний депутат Інна Богословська. – Ми ж пам’ятаємо звернення БЮТ до Конституційного суду, яким уряд Януковича змушували виконувати соціальні програми, а це два валові внутрішні продукти. Не два бюджети, а два ВВП!»

За словами Інни Богословської, необхідні для запропонованого підвищення прожиткового мінімуму і зарплати кошти (близько 12 мільярдів гривень) можна було б забезпечити. «Якщо би у нас був справді сильний економічний блок уряду, ці б гроші зробили би благо для української економіки, бо ці гроші пішли би на внутрішній ринок», –зазначила Богословська.

Результативним було інше голосування: Верховна Рада зобов’язала Національний банк перерахувати майже 9,8 мільярда гривень до державного бюджету на підготовку об’єктів до проведення чемпіонату з футболу Євро-2012.

Регіонали в сесійній залі поборювали «п’янство і націоналізм»

А ось а кандидатури запропонованих урядом міністрів цього дня так і не голосували. Як пояснили представники БЮТ, голосування за призначення урядовців не відбулося через те, що Партія регіонів вимагала насамперед звільнити міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та міністра освіти Івана Вакарчука. Свої претензії до урядовців регіонали сформулювали у плакаті «Алкоголіків та націоналістів – у відставку!», яким прикрасили парламентську президію.

Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов ці вимоги охарактеризував як безпідставні. «Представники фракції Партії регіонів наполягають, що вони дадуть можливість проголосувати пропозиції уряду у тому випадку, коли знімуть названих ними міністрів, – зауважив урядовець на брифінгу. – Завжди опозиція вимагає права поставити якесь питання до порядку денного. Але ж це вперше в історії парламентаризму опозиція примушує більшість голосувати за те, що їм подобається чи не подобається».

Парламент знову скличуть, і знову заблокують?

У свою чергу спікер Володимир Литвин закликав політичні сили проголосувати принаймні за призначення тих міністрів, чиї місця є вакантними. «Провести додатково консультації, але проголосувати по тому мінімуму, який є логічним та об’єктивним», – розповів депутатам про свою пропозицію парламентський голова. Але і ця пропозиція не була підтримана.

Фракція БЮТ ініціюватиме скликання ще одного позачергового засідання парламенту в п’ятницю. Проте Партія регіонів пообіцяла і надалі блокувати роботу Верховної Ради, в разі невиконання її вимог.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG