Доступність посилання

ТОП новини

Третій транш кредиту МВФ мав би убезпечити Україну від боргових ризиків


Київ – Непрості переговори щодо отримання Україною третього траншу кредиту Міжнародного валютного фонду нарешті завершилися. Місія МВФ рекомендуватиме Раді директорів Фонду розглянути виділення Україні третього траншу кредиту stand by у розмірі 3,3 мільярда доларів. Про це повідомила в п’ятницю голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбашиоглу на спільній прес-конференції з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко та іншими українськими урядовцями. Йшлося також про умови кредиту, про те, як український уряд планує скористатися цими коштами та про макроекономічні прогнози.

За словами голови місії МВФ Джейли Пазарбашиоглу, переговори з українським урядом тривали доволі складно, потребували ухвалення політичних рішень. Тепер процедура розгляду рекомендації місії Радою директорів МВФ триватиме декілька тижнів.

«Наступний транш планується надати в сумі 3,3 мільярда доларів, – каже Джейла Пазарбашиоглу. – Це рішення про надання коштів залежатиме від позиції Ради директорів МВФ, у разі виконання усіх попередніх домовленостей».

Напередодні уряд України погодився на деякі умови фонду, зокрема, аудит компанії «Нафтогаз України». Кабмін також ухвалив рішення про збільшення статутного фонду «Нафтогазу».

Прогнози – оптимістичні і не дуже

За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, більша частина траншу –1,9 мільярда доларів – має піти на обслуговування попередніх боргів. «Це цілком прибирає всі ризики щодо розрахунків із зовнішніх боргів України», – сказала голова уряду.

Вона також зауважила, що за оновленими прогнозами МВФ, інфляція в Україні цього року буде меншою, ніж очікувалося. «Попередній прогноз інфляції становив 16%. Після перегляду програми, він становитиме 13%», – сказала Тимошенко.

Водночас, Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз падіння ВВП України із 8 до 14% у цьому році. Причиною цього, як зазначила голова місії, стало погіршення економічного розвитку країни в першому кварталі 2009 року. Зазначимо, що в чинній редакції держбюджету передбачено зростання ВВП на 0,4%. Натомість Юлія Тимошенко запевнила, що українські макроекономічні показники є адекватними до умов економічної кризи.

Голова місії МВФ закликала українську владу забезпечити стабільність курсу, а також скористатися періодом кризи для проведення структурних реформ.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG