Доступність посилання

ТОП новини

Студенти з різних країн впорядковуватимуть єврейський цвинтар у Чернівцях


Студенти-волонтери слухають пердставників єврейської громади
Студенти-волонтери слухають пердставників єврейської громади

Чернівці – Протягом двох тижнів єврейське кладовище на вулиці Зеленій у Чернівцях будуть прибирати студенти з Європи та різних куточків України. Це волонтери нового проекту німецької недержавної організації «Акція спокути – служба миру». Мета літнього волонтерського табору – вивчити історію єврейської громади міста. Службу миру волонтери зараз несуть також у Львові, Києві та Сімферополі.

Німець Денис Машман заради волонтерства відклав відпочинок на морі. Вивчати історію євреїв в Україні його спонукав фільм про трагічні долі львів’ян під час Другої світової війни. «Фільм показує, як німці, нацистська армія знищувала євреїв. Мені було дуже соромно, – каже він. – Я думаю, що можливо, тут, в Україні, можна вивчати цю історію і щось робити».

Єврейська тема об’єднала студентів Європи й України

Навчатися і пізнавати – так Денис визначив для себе завдання під час його участі в літньому таборі на Буковині. Він зазначає, що дуже небагато знає про Буковину, що для нього це зовсім невідоме місце. І саме тому він, як допитлива людина, сюди приїхав.

А інший волонтер Ілля Забродський із Криму каже, що його мета – розповісти про досвід життя у багатонаціональній Євпаторії.

«У нас проживає понад 15 національностей, – наголошує він. – У нас також, як і в Чернівцях, є синагоги та кенафи – кримська меншина, представники дуже малочисельної національності, їх у світі залишилося всього 1000 осіб. Всі національності понад дві з половиною тисячі років мирно співіснують в Євпаторії. Це, я вважаю, дуже хороший досвід і також приклад. Я дуже радий, що приїхав у Чернівці: тут люди дуже відкриті і доброзичливі, мені тут подобається».

Для Іллі було відкриттям те, що Чернівці може бути містом-побратимом а, можливо, й «старшим братом» Євпаторії за досвідом співжиття різних культур, національностей та релігій. У Чернівцях проживають представники майже 70 різних національностей. Це євреї, румуни, молдовани і росіяни, грузини, вірмени, поляки, німці та інші.

Як зустріли студентів євреї Чернівців

Представники єврейської громади Чернівців радо сприйняли волонтерів. Лев Клейман зауважив: «Мені дуже приємно, що у вас є бажання вивчати історію єврейської общини, яка тут жила, творила. Навіть під час роботи на кладовищі у вас буде можливість вивчити імена всіх видатних людей, які дало наше місто».

Координатор літньої програми в європейських країнах Христина Бішатка каже, що вони працюють, щоб допомогти людям в різних країнах не забувати своє минуле. І вони хочуть нагадувати про життя, яке було в українських містах до війни.

Розчищення та відновлення єврейського цвинтаря у Чернівцях – частина програми. До справи вже долучилися студенти-історики та політологи Чернівецького Національного університету. Вони допомагають із перекладом та вирішенням організаційних питань.

(Чернівці – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG