Доступність посилання

ТОП новини

БЮТжет. Кошторис держави як інструмент піару


Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко виступає під час публічої презентації Держбюджету-2010. Київ, 15 вересня 2009 р.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко виступає під час публічої презентації Держбюджету-2010. Київ, 15 вересня 2009 р.

Київ – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко урочисто підписала проект Держбюджету-2010. Цим у вівторок завершилася 5-годинна презентація головного кошторису країни, організована урядом у столичному Українському домі. Якщо ж парламент заблокує ухвалення бюджету, проблему вирішать спеціальною урядовою постановою. Хто виграє, а хто програє від «політичних ігор» навколо основного фінансового плану країни?

Уряд вклався у відведені Конституцією строки і вчасно подав проект Державного бюджету-2010 на розгляд парламенту.

Презентацію документа, що розроблявся між молотом виборів і накувальнею Міжнародного валютного фонду, Прем’єр-міністр провела у кращих традиціях українського передвиборного шоу.

У присутності представників профспілок, регіональних громад та громадських організацій Юлія Тимошенко назвала головний кошторис «антикризовою програмою» і наголосила, що в ухваленні та виконанні бюджету мають бути зацікавлені усі. Адже головний акцент фінансового плану життя України у наступному році ставиться «на підтримку реального сектору економіки, міжбюджетні стосунки змінюються на користь регіонів», а соціальні ж видатки стають «поміркованими».

Кому на користь блокування бюджету?

Прем’єр-міністр використала презентацію головного державного кошторису для того, щоб дати зрозуміти своїм політичним опонентам, що блокувати бюджетний процес не варто.

«Ми не порушимо ні Конституцію, ні бюджетний кодекс. А в межах Конституції і бюджетного кодексу зробимо постанову про виконання бюджету на 2010 рік – в умовах його відсутності», – сказала Юлія Тимошенко.

Іншими словами, затягування ухвалення держбюджету дозволить уряду через окремі постанови розподіляти кошти «в ручному режимі», – вважає доктор політичних наук, голова наглядової ради фонду «Співдружність» Сергій Телешун.

Як член експертної ради Кабінету Міністрів Телешун читав законопроект ще до того, як його побачили народні обранці. За його словами, документ містить істотну політичну складову, «оскільки більше розповідає про те, яких успіхів досягнув уряд, аніж про те, що має бути в наступному році. Окрім того, у проекті бюджету прописаний інтерес так званої активної «електоральної інтелігенції: вчителів, лікарів і працівників культури».

Бюджет можуть ухвалити аж напередодні виборів

Сергій Телешун не виключає, що «політичні ігри» навколо бюджету можуть призвести до того, що його ухвалять аж перед початком нового року, тобто напередодні виборів.

Таке маніпулювання державним бюджетом шкідливе для України, але приносить тактичні вигоди учасникам виборчих перегонів, зазначає директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.

«Тимошенко виграла лише в ініціативності на фоні непрацюючого парламенту. Але далі будуть відповіді і з боку Президента, і від Партії регіонів, і від лівих сил. Крім того, уряду ще треба прозвітувати про виконання бюджету-2009. А тут буде багато питань», – зазначає політолог.

До «інсталяцій» програм чи проектів основних державних документів перед виборами вдаються усі українські політики першого ешелону. Зараз так само чинить із проектом Конституції Президент Віктор Ющенко.

Але корисними суспільству такі «презентації» є лише тоді, коли вони справді стимулюють широке громадське обговорення і серйозну роботу на фоні експертів, – наголошує Єрмолаєв. В іншому разі ефект може бути зворотнім.

Ухвалення державного бюджету також потребує широкого обговорення і врахування різних пропозицій. Однак ці пропозиції не мають диктуватися політичною вигодою. Досі ж бюджетний процес в Україні завжди використовувався як тло для політичного піару.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG