Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відзначили пам'ять жертв «червоного терору»


Під час покладання вінків і квітів до меморіального каменя в пам'ять жертв «червогого» терору у Сімферополі, 16 листопада 2009 р.
Під час покладання вінків і квітів до меморіального каменя в пам'ять жертв «червогого» терору у Сімферополі, 16 листопада 2009 р.

Сімферополь – У Кримській автономії відзначили пам'ять жертв «червоного терору» початку 1920-х років. Тоді на території півострова менш як за рік більшовики вбили від 100 до 200 тисяч осіб. У понеділок у Сімферополі, у день, коли 89 років тому на території колишньої Російської імперії завершилася Громадянська війна, пройшов жалобний мітинг у пам'ять жертв політичного терору. Терор розпочався у Криму одразу після вступу сюди Червоної армії.

«Коли страждають і гинуть безневинні люди, це несправедливо, це не по-людськи, це не по-Божому!» – переконаний один із учасників акції вшанування жертв. У Міському саду Сімферополя півсотні людей, переважно, жінок похилого віку з іконами і російськими прапорами в руках, зібралися на жалобний мітинг у пам'ять жертв «Червоного терору». До меморіального каменя, встановленого кілька років тому активістами Конгресу російських громад Криму, покладені вінки і живі квіти.

У листопаді 1920 року, коли червоноармійці захопили Кримський півострів, на його території під керівництвом і за безпосередньої участі Розалії Землячки і Бела Куна розпочалися масові розстріли «соціально чужих елементів». Це були російські офіцери, дворяни, купці, чиновники, представники духовенства з багатьох регіонів тодішньої Російської імперії, які під час Громадянської війни втекли до Криму – останнього клаптика «Білої Росії».

Комуністи і далі при владі?

Керівник Дворянських зборів Сімферополя Ольга Абакумова
Ольга Абакумова, керівник сімферопольських «Дворянських зборів», каже, що вбивали безневинних і кращих. «Це хороші люди були, служили вітчизні вірою і правдою. Але їх розстріляли. Розстріляли і забули про це – реабілітували не всіх. І ось висять меморіальні дошки таким діячам, як Бела Кун, які уславлюють убивць. Їм ставлять у заслугу масові вбивства. Це настільки несправедливо!», – зазначила Ольга Абакумова.

Лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников
Кримський політик Сергій Шувайников, який щороку ініціює вшанування пам'яті жертв масових убивств у Криму після закінчення Громадянської війни, каже, що кримська влада в черговий раз проігнорувала трагічну для півострова дату. «Вона вкрай байдуже дивиться на ці історичні події. Саме влада мала б першою підтримати прагнення зробити так, щоб пам'ять про всі трагедії, що відбувалися на території Криму, України, Росії, колишнього Радянського Союзу, служила вихованню нашої молоді, щоб вона не дала повторитися цьому у майбутньому», – заявив Сергій Шувайников.

Учасники жалобного мітингу закликали кримський парламент оголосити 16 листопада Днем пам'яті жертв Громадянської війни і політичного терору в Криму. Водночас, місцеві комуністи, які входять до проурядової коаліції у Верховної Ради Криму, раніше неодноразово заявляли, що ніколи цього не допустять і наполягатимуть на знесенні меморіального каменя, встановленого в Міському саду Сімферополя. У Кримському республіканському комітеті КПУ сказали Радіо Свобода, що позиція комуністів у цьому питанні не міняється.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG